1Q84, Χαρούκι Μουρακάμι

Because if there is love, there is always salvation…

Ξεκινήσαμε το κοινό μας ταξίδι στις σελίδες των βιβλίων, στους φανταστικούς αυτούς κόσμους που περικλείονται ανάμεσά τους, με το Νορβηγικό Δάσος του αγαπημένου μου Χαρούκι Μουρακάμι. Δεν θα μπορούσα παρά να επιλέξω για να σας αποχαιρετήσω – προσωρινά, και μόνο για τον μήνα Αύγουστο – τον ιδιαίτερο κόσμο του 1Q84.

1q84image2

Είναι ο δικός μου μικρός προσωπικός άθλος, καθώς επέλεξα να διαβάσω τις 925 σελίδες των τριών βιβλίων του κόσμου αυτού στα αγγλικά. Είναι το βιβλίο που συνόδεψε και κυρίευσε ολοκληρωτικά το πρώτο μέρος των διακοπών μου. Τόσο, ώστε πίστεψα σχεδόν ότι ζω κάπου εκεί ανάμεσα, και ότι αν σηκώσεις το κεφάλι ψηλά θα δεις δύο φεγγάρια, πίσω από τον κορμό του δέντρου θα σου χαμογελούν οι Little People, και όλα θα συνωμοτήσουν, ανάμεσα στο καλό και το κακό, και την ισορροπία που επέρχεται, ή χάνεται, ώστε οι μικρές ιστορίες να γίνονται μεγάλες, να γίνονται ζωή!

Δυο ιδανικοί εραστές ψάχνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ούτε οι ίδιοι αρχικά να το γνωρίζουν, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε ένα χρόνο ρευστό, απροσδιόριστο. Η Αομάμε και ο Τένγκο, ξεκινούν σε μία σχολική αίθουσα, βρίσκονται να ζουν παράλληλα, σε τόπο και το χρόνο, βαδίζοντας ανάποδα σε ημερολόγια και χάρτες και ρισκάροντας τα πάντα μέσα στο τόσο ιδιαίτερο σύμπαν του Μουρακάμι.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η αίσθησή μου, κατά τι ήταν διαφορετική, σε σχέση με όλα τα άλλα βιβλία του. Πάντα χάνεσαι, βυθίζεσαι στους κόσμους του. Ο κόσμος όμως του 1Q84, του πιο μεγάλου ερωτηματικού, της μεγάλης Απορίας, του μεγάλου Κενού, είναι ο,τι πιο συγκλονιστικό έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.

iq842

Μυστικές αδελφότητες, σέκτες, φαύλοι εξουσιαστές, αδίστακτοι δολοφόνοι, εκδικητές, μαύρες μαγικές ιστορίες, πρωτόγνωρες δίοδοι, αποκαλυπτικές ρωγμές, μια χρυσαλλίδα στα σύννεφα, ψυχεδέλεια και παράδοση, στοιχειωμένες μουσικές, νοσταλγία, μια ματιά στο φεγγάρι – ή στα φεγγάρια. Στα δυο φεγγάρια του 1Q84, αυτής της Πόλης των γάτων.

Η αναφορά του στον Οργουελ και το 1984, στον Μακλούαν, στον Τσέχοφ, στις μελωδικές συμφωνίες, με το γαιτανάκι των λέξεων, εικόνων, αισθήσεων είναι η ιδανική ρωγμή ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό. Η μεταφορά σε έναν άλλο κόσμο όπου μια τόσο απλή αλλά συνάμα ασύλληπτα συναρπαστική– ιστορία αγάπης, ένα ερωτικό παραμύθι, αρχινά με ένα παράφορο, λυτρωτικό κράτημα των χεριών και τελειώνει όπου μπορεί να τελειώσει η αγάπη, στο μέγα Ποτέ και το μικρότατο Πάντα.

Για μια ακόμη φορά ο Μουρακάμι χρησιμοποιεί ιδιόρρυθμα τρίγωνα σχέσεων, αγαπά τη γυναίκα και περιγράφει τον ψυχισμό της μοναδικά, σε μεταφέρει σε μία διάσταση όπου ο έρωτας και το σεξ ξεπερνούν την υλική διάσταση, πραγματεύεται θέματα όπως η φιλία, η ενοχή, η βία, η ισορροπία του καλού και του κακού.

Είναι πάρα πολλές οι επιμέρους αναφορές που μπορώ να κάνω με αποσπάσματα σημειωμένα και χρωματισμένα για να ανατρέχω σε αυτά. Είμαι σίγουρη ότι και εσείς θα κάνετε το ίδιο.

Αυτό που θα σας προτείνω είναι να το διαβάσετε, να κλείσετε τα μάτια σας και να ποθήσετε, να πιστέψετε και θα δείτε.
Τα χάρτινα φεγγαράκια χρειάζεται να τα πιστέψεις (λιγάκι αλλά παράφορα) για να γίνουν όλα αληθινά.

iq84

Μπείτε λοιπόν στον κόσμο του 1Q84 και απαντήστε τα δικά σας ερωτηματικά, ή βρείτε καινούριες ερωτήσεις. Καλοκαίρι είναι, αναζητήστε, ονειρευτείτε και που ξέρετε? Μπορεί και να σας συμβεί…

Βάλτε τη μαγεία του Μουρακάμι στη ζωή σας…

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του, δεν έχει…

Καλή ανάγνωση!

1Q84, Haruki Murakami

υ.γ 1 Προδίδω το μυστικό μου, μείναν ακόμη 80 σελίδες για να το τελειώσω…αλλά φταίει που απολαμβάνω τους κόκκους άμμου που πέφτουν πάνω στον καναπέ μου όσο ακόμη το ξεφυλλίζω…

υ.γ 2 Για το β’ μέρος των διακοπών θα ξαναδιαβάσω το 1984, για να συγκρίνω και να ξαναθυμηθώ, αγαπώ τα παιχνίδια εντυπώσεων…

υ.γ 3 Απολαύστε τη Sinfonietτa….είναι κομβικό κομμάτι του βιβλίου…

υ.γ.4 Μπορώ να βάζω πολλά υστερόγραφα – φταίει που θα μου λείψει η στήλη μας για λίγο. Αλλά θα επανέρθουμε πιο δυναμικά από Σεπτέμβρη – και στα αγγλικά (Όλια μου δεσμεύομαι!!) Αυτό είναι πρόκληση!!!

υ.γ.5 Σας φιλώ γλυκά και σας θυμίζω ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη…Ειδικά τις νύχτες του καλοκαιριού. Ζήστε την!!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος