Η θέα ενός εξάχρονου που θηλάζει προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Μπορεί να σοκάρει ακόμα και μια θηλάζουσα γυναίκα. Ένας άνθρωπος του δυτικού κόσμου θα το χαρακτήριζε από υπερβολικό, αηδιαστικό, ανώμαλο, ενώ σπανιότερα ως φυσιολογικό.
Τι είναι όμως το φυσιολογικό , όσον αφορα στο θηλασμό;
Πότε ξεκινά να γέρνει η ζυγαριά του μακροχρόνιου θηλασμού προς τα μειονεκτήματα και ενδεχομένως τους κινδύνους του;
Στην Ελλάδα το 90% των νεογέννητων στα μαιευτήρια έχουν θηλάσει, έστω και μη αποκλειστικά (θηλασμός και συμπλήρωμα ξένου γάλακτος). Το 22% συνεχίζουν μέχρι τους 6 μήνες και μέχρι τα πρώτα γενέθλια έχει θηλάσει το 6% αυτών. Αποκλειστικό θηλασμό -χωρίς συμπλήρωμα, άλλα υγρά ή κρέμες- μέχρι τους 6 μήνες θα κάνει το 0,9% των παιδιών!
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Θηλασμού το 2009 ,τουλάχιστον το 60% των νεογέννητων ήπιαν από την πρώτη μέρα της ζωής τους και άλλα υγρά , εκτος από το γάλα της μαμάς τους. Το 65% των γυναικών που βγαίνουν από το μαιευτήριο ,πάιρνουν γραπτή συνταγή για αγελαδινό γάλα και στο 30% δίνονται και δωρεάν δείγματα
Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος,στον οποίο έχουν να κληθεί να συμμορφωθούν όλοι οι κατασκευαστές και οι διανομείς, τονίζει, μεταξύ άλλων:
- “5.2 Οι κατασκευαστές και οι διανομείς δεν πρέπει να παρέχουν, άμεσα ή έμμεσα, σε έγκυες γυναίκες, μητέρες ή μέλη των οικογενειών τους, δείγματα των προϊόντων που άπτονται του αντικειμένου αυτού του κώδικα.
- 5.3 Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου, δεν πρέπει να υπάρχει διαφήμιση των σημείων πώλησης, προσφορά δειγμάτων, ή οποιαδήποτε άλλο σύστημα προώθησης που απευθύνεται άμεσα στον καταναλωτή, ώστε να προκαλέσει πωλήσεις σε λιανικό επίπεδο, προϊόντων που άπτονται του αντικειμένου αυτού του κώδικα, όπως ειδικές εκθέσεις, εκπτωτικά κουπόνια, δώρα, ειδικές προσφορές, πωλήσεις με ζημία για την προσέλκυση πελατών.Ο όρος αυτός δεν πρέπει να περιορίζει την καθιέρωση πολιτικών και πρακτικών τιμολόγησης που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη παροχή προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.
- 5.4 Οι κατασκευαστές και οι διανομείς δεν πρέπει να προσφέρουν σε έγκυες γυναίκες ή μητέρες βρεφών και μικρών παιδιών οποιαδήποτε δώρα, αντικείμενα ή συσκευές που μπορούν να προωθήσουν τη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ή τη σίτιση με μπουκάλι (μπιμπερό).”(1)
Είναι ευρέως γνωστό ,πως ο μητρικός θηλασμός ,όσο και να κρατήσει, παρέχει στο παιδί αναρίθμητα οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία του. Απο τις πρώτες κιόλας ημέρες το θαυματουργό πρωτόγαλα ευεργετεί τον πεπτικό σύστημα του παιδιού και γεμίζει τον οργανισμό του αντισώματα. Με λίγους μήνες θηλασμού , ένα παιδί με ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, έχει μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει και το ίδιο. Ένα έτος θηλασμού έχει εξασφαλίσει στο παιδί την καλύτερη τροφή για τη ραγδαία ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος του. Ο μακροχρόνιος θηλασμός ωφελεί την υγεία του παιδιού και χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη μαμά του, αλλά και τον εαυτό του , η οποία το καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει ευκολότερα τη ζωη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μωρά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά, χωρίς κανένα αλλο υγρό ή τροφή, και χωρίς πρόγραμμα ή ωράριο ,μέχρι τους 6 μήνες. Τότε να γίνει η έναρξη των στερεών τροφών , η οποία θα είναι μέχρι το έτος συμπληρωματική του θηλασμού για όσο και με τον τρόπο που ορίζει το ίδιο το παιδί. Ο θηλασμός να εξακολουθεί να είναι ανεμπόδιστος. Να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη και έπειτα αναλόγως τη διάθεση της δυάδας Μητέρα-Παιδί με μέσο όρο τα 7 έτη! (2)
Οι οδηγίες όμως δεν είναι απαραίτητα και ο κανόνας ή ο νόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι μητέρες. Ο θηλασμός είναι πάνω από όλα ένας δεσμός αγάπης και δεν πρέπει να γίνεται καταναγκαστικός. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια μητέρα είναι να ακολουθήσει τις ανάγκες του μωρού της , για όσο περισσότερο μπορεί, χωρίς να κάνει θυσία τις δικές της ανάγκες. Η μητρότητα είναι θυσία από μόνη της ,όμως κάθε στιγμή πρέπει να βρίσκουμε τα όρια μας και να κρατάμε την ισορροπία. Μια δυστυχισμένη μαμά , δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο της.
Πολλές μητέρες νιώθουν πως θέλουν να συνεχίσουν το θηλασμό ,αλλά ανησυχούν για κάποια θέματα που έχουν ακούσει όπως πχ ότι το παιδί τους δεν θα καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί ή ότι θα έχει σεξουαλικά προβλήματα ως ενήλικας. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που θήλασαν από ένα έτος και πάνω,είχαν καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο (3) και πέρασαν από την βρεφική ηλικία στην παιδική ομαλότερα.(4) Αυτό συμβαίνει γιατί τα θηλάζοντα νήπια βρίσκουν άμεση ανταπόκριση σε κάποια δύσκολη στιγμή που θα βιώσουν, κάτι το οποίο τους παρέχει ενα περιβάλλον ασφάλειας που τα οδηγεί στο να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.Τελικά η εξάρτηση του παιδιού από το στήθος της μητέρας είναι αυτή που το κάνει αργότερα ανεξάρτητο άτομο.
Στην περίπτωση που μια μητέρα θέλει να αποθηλάσει νωρίτερα απότι να το κάνει το παιδί από μόνο του, μπορεί να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα αποθηλασμού φιλικό προς το παιδί. Σε αυτό θα τη βοηθήσει ένας σύμβουλος θηλασμού (5) ή μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης μητρικού θηλασμού 10525 και να την κατευθύνουν. Δυστυχώς σε πολλές μητέρες που ήθελαν να αποθηλάσουν συνταγογραφήθηκε χάπι αποθηλασμού, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται σε εξαιρετικά σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεσος αποθηλασμός. Αυτό αποτελεί μεγάλο σοκ για το παιδί και σε καμία περίπτωση δεν ενδεικνυται
Kάθε μητέρα είναι καλό να ενημερώνεται για τον θηλασμό , από αξιόπιστες πηγές και να ζητάει βοήθεια από αυτές. Σχεδόν όλα τα προβλήματα λύνονται όταν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι γύρω μας και οι σωστές συμβουλές.
Όποια απόφαση κι αν πάρει μια μητέρα πρέπει να είναι συνειδητή κι έπειτα από ενημέρωση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κατακριτέα από τον περίγυρο της.
Να θυμάστε πως η μητρότητα είναι ένας συνεχής διαγωνισμός.. όχι όμως με τις υπόλοιπες μαμάδες αλλά με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Μιρέλλα Μάνεση
Πηγές:
(1) Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος
(2)WHO
(3)Ferguson et al, 1987)
(4)Elizabeth N. Baldwin, Esq. in “Extended Breastfeeding and the Law”
(5) http://www.lllgreece.org/symbouloi
Georgia
Καλωσόρισες Μιρέλλα! <3