Το σάιτ μας είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, στη μητέρα, στο παιδί.
Θέλω να γράψω σήμερα για την Μαλάλα και την ιστορία της. Πριν λίγες μέρες μοιράστηκε μαζί με τον Καιλάς Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης. Ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι από το Πακιστάν πήρε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της ανθρωπότητας όμως ποιά είναι η ιστορία αυτού του παιδιού; Άρχισα να μαθαίνω για αυτήν δύο χρόνια πριν ακριβώς όταν με αφορμή την απόπειρα κατά της ζωής της υπέγραψα την παγκόσμια αίτηση που διεκδικούσε παιδεία για όλα τα κορίτσια και τα παιδιά γενικά.
Η Μαλάλα γεννήθηκε στην περιοχή Swat του Πακιστάν και ζούσε μια υπέροχη ζωή στον παράδεισο μέχρι που έφτασαν εκεί οι Ταλιμπάν. Πήγαινε στο σχολείο και αγαπούσε τη μάθηση. Ο πατέρας της ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση της εμφύσησε το πάθος του και της έδωσε το όνομα της εμπνευσμένος από την Malalai Anaa η οποία ήταν η Αφγανή Jean D’Arc που οδήγησε το Αφγανιστάν στην ανεξαρτησία του από τους Βρετανούς το 1880.
Ένα δυνατό επαναστατικό όνομα για ένα μικρό κορίτσι που αγαπά τόσο το σχολείο και την ελευθερία. Όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να κλείνουν τα σχολεία τα οποία δέχονταν κορίτσια, να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν, εκείνη δυνατή και γενναία συνέχισε να υψώνει την φωνή της διεκδικώντας την ελευθερία των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ξεκίνησε να γράφει ανώνυμα ένα blog στο BBC με τις απόψεις και τις περιπέτειες της περιοχής της με τους όλο και πιο βάναυσους Ταλιμπάν. Όταν πλέον οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ακόμα και για ψώνια πόσο μάλλον για σχολείο ήταν η πραγματικότητα της εκείνη εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ των NEW YORK TIMES να καταγγέλει την κατάσταση μαζί με τον πατέρα της. Κι ενώ η οικογένεια της ήταν ήδη σε κίνδυνο, ο πατέρας της ήδη επικηρυγμένος, πλέον ακόμα και ένα εντεκάχρονο παιδί έγινε στόχος.
Το 2011 παρέλαβε το πρώτο Πακιστανικό Εθνικό Βραβείο Νεολαίας για την Ειρήνη και την ίδια στιγμή στο όνομα της συγκαλούνταν συμβούλιο αρχηγών των Ταλιμπάν όπου έγινε ψηφοφορία με απόφαση θετική για την δολοφονία της. Στις 9 Οκτωβρίου 2012 (μόλις δύο χρόνια και μία μέρα πριν λάβει το Νόμπελ) ένας μασκοφόρος ένοπλος μπήκε μέσα στο σχολικό λεωφορείο και πυροβόλησε την Μαλάλα εξ’επαφής στο κεφάλι. Δύο ακόμα φίλες της τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης. Η Μαλάλα επιβίωσε αλλά σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αποκατάστασης από τραυματισμούς πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας όπου έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
Η απόπειρα δολοφονίας της είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που οι Ταλιμπάν είχαν κατά νου. Δεν κατάφεραν να τη σιγήσουν. Η φωνή της δυνάμωσε ακόμα περισσότερο και έγινε η φωνή όλων των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών που στερούνται τη γνώση εξαιτίας θρησκευτικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Η Μαλάλα ξαναγεννήθηκε.
Η αδυναμία, ο φόβος και η απελπισία πέθαναν εκείνη την ημέρα.
Η Δύναμη, το Θάρρος και το Κουράγιο γεννήθηκαν.
https://www.youtube.com/watch?v=ZrXVLN1kTtE
Μαζί με τη νεαρή Σίζα Σαχίντ ίδρυσαν την οργάνωση Malala Fund και μέσα από αυτήν προσπαθούν να ενώσουν, να ενδυναμώσουν τις φωνές και να επενδύσουν στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Παιδεία και στην Ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Αυτή είναι μια ιστορία ενός κοριτσιού. Μακάρι να μη χρειάζονταν να γίνονται μάρτυρες τα παιδιά για να ακουστούν οι ελπίδες τους και τα όνειρα τους. Σαν αυτήν υπάρχουν αμέτρητα κορίτσια και αγόρια στον κόσμο μας τώρα, χθές και πάντοτε. Σε χώρες κοντινές και μακρινές, στους πρόσφυγες που περνούν από δίπλα μας μέσα στην απελπισία. Σαν χθές ακόμα και στη χώρα μας υπήρχε αυτή η πραγματικότητα που ήθελε τα κορίτσια στο σπίτι αμόρφωτα.
Σαν σήμερα υπάρχει μια άλλη παράλληλη ιστορία παιδείας εδώ στην χώρα μας. Τα παιδιά αμφισβητούν την ποιότητα της παιδείας που παρέχεται. Χρειάζεται να υπάρχει η βασική εκπαίδευση για να υπάρχει διεκδίκηση καλύτερων όρων. Για να μπορέσεις να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον χρειάζεται να έχεις φωνή, να έχεις όνομα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Δεν είμαι η Μαλάλα αλλά θα μπορούσα να είμαι αν γεννιόμουν στο Πακιστάν, στην Κένυα, στη Νιγηρία, στη Συρία.
Σας επισυνάπτω και κάποιους συνδέσμους αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να εμπνευστείτε από την ιστορία και τις προσπάθειες αυτού του γενναίου κοριτσιού.
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς :)
Πηγές
Μια συγκινητική ομιλία του πατέρα της Μαλάλα:
http://www.ted.com/talks/ziauddin_yousafzai_my_daughter_malala
Το επίσημο site της Οργάνωσης Malala Fund:
Το επίμαχο ντοκιμαντέρ των New York Times :
http://www.nytimes.com/video/world/asia/100000001835296/class-dismissed-malala-yousafzais-story.html