Κάθε αλλαγή εποχής χρειάζεται ειδική διαχείριση

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή από μόνη της. Δεν είναι απλά μια μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα. Πολλές φορές ήδη από το τέλος του Αυγούστου ακούω την ευχή «άντε και καλό χειμώνα!!» Ε τι απέγινε το φθινόπωρο βρε παιδιά γιατί το πηδάμε έτσι χωρίς καμία αναφορά;

Κάθε εποχή έχει τη δική της ατμόσφαιρα, ποιότητα, διαφορετικές ανάγκες χαρακτηριστικά, συναισθήματα και λειτουργίες . Εμείς ως ανθρώπινα όντα είμαστε ένα με τη φύση ή καλό θα ήταν να συνειδητοποιούμε πως είμαστε Ένα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί την ίδια πνοή που δίνει ζωή σε ολόκληρο το Σύμπαν. Στα σανσκριτικά λέγεται Πράνα, στην Κινέζικη Ιατρική λέγεται Κι ή Τσι, οι Σαμάνοι την ονομάζουν Μεγάλο Πνεύμα και υπάρχουν τόσα ονόματα για αυτό που είναι Ένα.

Όλα κινούνται σε κύκλους και ρυθμούς, το ίδιο κι εμείς. Οπότε χρειάζεται να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας κατάλληλα για κάθε εποχή. Κάθε φθινόπωρο λοιπόν σταδιακά αλλάζουμε την ενδυματολογία μας καθώς οι βαθμοί πέφτουν και οι μέρες μικραίνουν. Από το υπέρτατο καυτό Γιάνγκ του καλοκαιριού περνάμε στιγμή τη στιγμή στο απαλό δροσερότερο-κρύο Γιν του φθινοπώρου και έπειτα στο παγωμένο Γιν του Χειμώνα μέχρι να μας ξαναβρεί το αναζωογονητικό Γιάνγκ της Άνοιξης.

Αυτή την εποχή προετοιμαζόμαστε, μαζεύουμε ότι μας χρειάζεται για να επιβιώσουμε τον χειμώνα. Συλλέγουμε καρπούς, φρούτα, κολοκύθες κι ό,τι πολύχρωμο έχει να μας προσφέρει η Γη σαν δώρο από την καρδιά της. Επίσης συλλέγουμε τους εσωτερικούς καρπούς των προσπαθειών μας και της εργασίας μας, σπόρους που φυτέψαμε την ανοίξη όταν η φρέσκια ενέργεια της μας ώθησε να κινητοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε νέα όνειρα. Κάποια από αυτά τα όνειρα ευόδωσαν και κάποια όχι. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να στραφούμε προς τα μέσα και να λάβουμε τα μαθήματα, τα δώρα της γνώσης, να συνειδητοποιήσουμε τι χρειάζεται να αφήσουμε και τι χρειάζεται να απολαύσουμε.

Autumn

Καθώς αλλάζουν τα χρώματα γύρω μας, τα φύλλα των δέντρων πέφτουν πότε ήσυχα και πότε στριφογυρνούν σαν κυκλώνες με τους δυνατούς ανέμους, αλλάζουν και τα εσωτερικά μας χρώματα. Έχει τόση ομορφιά και πλούτο αυτή η εποχή. Τα χρώματα της έχουν όλες τις αποχρώσεις του καφέ,του κόκκινου,του πράσινου,του κίτρινου. Περπατάς στο δάσος και δημιουργείς μουσική με τους ήχους των ξερών φύλλων, βρίσκεις ροδιές, κυδωνιές, αμύγδαλα, κάστανα, καρύδια και ένα σωρό δώρα.

Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική το βασικό στοιχείο της εποχής είναι το μέταλλο και τα όργανα-μεσημβρινοί που εργάζονται δυναμικά είναι οι πνεύμονες, το παχύ έντερο μαζί με τους ιστούς του δέρματος. Η φύση του φθινοπώρου είναι συστολική, η ενέργεια του σώματος στρέφεται προς τα μέσα, ξεκινά μια περίοδος εσωστρέφειας και το στάδιο της εξέλιξης του κύκλου βρίσκεται στη συγκομιδή και στην αποθήκευση.

Οι πνεύμονες φέρνουν νέο Κι-ενέργεια με κάθε εισπνοή μέσα στο σώμα και αποβάλλουν με κάθε εκπνοή το παλιό και χρησιμοποιήμενο, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Το παχύ έντερο απορροφά και τις τελευταίες χρήσιμες ουσίες της τροφής με την κατακράτηση των υγρών και απεκκρίνει ότι δε χρειάζεται το σώμα μας πια.Το δέρμα είναι ένας διαπερατός μανδύας μέσα από τον οποίο αναπνέουμε και απεκκρίνουμε μέσω του ιδρώτα.

Όπως καταλαβαίνουμε η κύρια λειτουργία αυτής της εποχής είναι το άφημα, το λεγόμενο letting go. Αυτή η παράδοση χρειάζεται να γίνει σε όλο τα επίπεδα, σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και αιθέριο. Ότι δεν εξυπηρετεί το ευ ζην μας είναι καιρός να αφεθεί σαν κάτι άχρηστο και επιβαρυντικό για την ολότητα μας.

συγκομιδή

Διατροφή

Οι αρκούδες ψάχνουν να βρουν και να φάνε όσο περισσότερο γίνεται πριν μπουν στη χειμερία νάρκη για να δημιουργήσουν λίπος που θα τους θρέψει μεχρι το πρώτο κυνήγι της άνοιξης. Κι εμείς ίσως να τρώμε λίγο περίσσοτερο από ότι το καλοκαίρι αν και δε χρειάζεται να ακολουθήσουμε πλήρως τη συμπεριφορά της αρκούδας καθότι έχουμε ντουλάπια, αποθήκες και ψυγεία για να συγκεντρώσουμε ότι μας χρειάζεται!

Τα ένστικτα όμως παραμένουν οπότε μη φρικάρετε αν σας έχει ανοίξει η όρεξη. Να θυμάστε “Παν μέτρον άριστον!” όσο το δυνατό φυσικά. Ευεργετικό θα ήταν να μπορούμε να κάνουμε μια αποτοξινωτική διατροφή, μια μικρή νηστεία για να αποσυμφορήσουμε τις τοξίνες του καλοκαιριού και να βοηθήσουμε τις βλέννες που μαζεύονται στο ανώτερο αναπνευστικό να εκτονωθούν για να αποφύγουμε τις καταρροές και τα κρυολογήματα.Εφόσον τα απεκκριτικά όργανα εργάζονται στο μέγιστο θα ήταν καθοριστικό να τους ανοίξουμε βοηθητικά το δρόμο. Όμως για κάθε τέτοια προσπάθεια καλό είναι να ενημερωθούμε από ένα διατροφολόγο ή να καταστρώσουμε ένα σχέδιο που δε θα σοκάρει τον οργανισμό μας.

Σε καθε περίπτωση αν εφαρμόζουμε μια πλήρη διατροφή και περιορίσουμε τη λήψη ζάχαρης, αλευριού, αλκοόλ, κρέατος και γαλακτομικών θα είμαστε σίγουρα πιο προετοιμασμένες από ποτέ! Τρώμε περισσότερο θερμές τροφές όπως σούπες και λαχανικά ελαφρώς μαγειρεμένα στον ατμό, κατσαρόλας και φούρνου. Η εποχή φέρνει μια ξηρότητα για αυτό χρειαζόμαστε θερμή ενυδάτωση.Τα αφεψήματα με βότανα μας βοηθούν να πετύχουμε επίσης στο σκοπό αυτό. Επίσης είναι καλό να τρώμε που και που ελαφρώς πικάντικα φαγητά!

Συναισθήματα

Κάθε όργανο στην κινέζικη ιατρική συνδέεται με ένα συναίσθημα. Το βασικό συναίσθημα του φθινοπώρου και των πνευμόνων είναι η θλίψη. Οι πνεύμονες συνδέονται με την καθαρή σκέψη και την επικοινωνία, το άνοιγμα σε νέες ιδέες, τη θετική αυτο-εικόνα, την ικανότητα να χαλαρώνω, να αφήνομαι στην ροή και να είμαι χαρούμενη. Όταν οι πνεύμονες είναι εκτός ισορροπίας τότε αντιμετωπίζω υπερβολική θλίψη, έχω δυσκολία να διαχειριστώ την απώλεια και την αλλαγή, αισθάνομαι απόμακρη από όλους και όλα, και βιώνω μια μακρόχρονη αίσθηση θλίψης που αδυνατώ να διαλύσω. Οι πνεύμονες συνδέονται επίσης με την προσκόλληση, οπότε αν έχω δυσκολία να αφήσω ανθρώπους και πράγματα να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει, αν ξοδεύω πολλή ενέργεια στην αναβίωση του παρελθόντος θα οδηγήσω τους πνεύμονες σε ανεπάρκεια. Αυτή η έλλειψη ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Το κλάμα και τα δάκρυα είναι η έκφραση του και ο ήχος του είναι ένα μακρύσυρτο σσσσσσσσ όπως αυτό της σιωπής. Από τη χαρά του καλοκαιριού περνάμε στη θλίψη του φθινοπώρου και αυτή είναι μια δύσκολη μετάβαση για πολλούς.

Δεν έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας και αυτό μας δυσκολεύει πολύ. Θέλουμε πάντοτε να είμαστε χαρούμενοι και εξωστρεφείς όμως είναι αδύνατο. Όσο απίθανο είναι να κρατηθούν τα φύλλα στα κλαδιά τόσο απίθανο είναι να κρατηθεί η χαρά σαν μόνιμη κατάσταση. Χρειάζεται να αφήσουμε την ανεμελιά και τη ζεστασιά των θερμού κύκλου και να φροντίσουμε να ζεσταθούμε πια μόνες-οι μας. Να αγκαλιάσουμε τη θλίψη, να την αποδεχτούμε σαν κάτι απόλυτα φυσικό και αυθόρμητο. Στην αποδοχή η θλίψη γίνεται χαρμολύπη ενω στην καταπίεση μεταμορφώνεται στο τέρας της κατάθλιψης.

Ας μην αποφεύγουμε αυτό το αργό συναίσθημα, ας το  βιώσουμε, ας το εκφράσουμε με λόγια, με δάκρυα, με χρώματα, με μουσική, με ποιήση, με χάδια και αγκαλιές. Ας μιλήσουμε με τους φίλους και τους αγαπημένους μας, ας θέσουμε τα όρια μας απαλά και τρυφερά όπου χρειάζεται.

Προστασία

Φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε με την πρώτη ευκαιρία, να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας. Προσέχουμε να μην καθόμαστε σε κρύα ρεύματα και προσαρμόζουμε την γκαρνταρόμπα μας σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Ναι το ξέρω είναι μια δύσκολη κατάσταση, πότε κάνει κρύο, πότε ζέστη…ας φροντίσουμε όμως να έχουμε πάντοτε κάτι που μπορεί να μας ζεστάνει! Να φοράμε ένα φουλάρι στο λαιμό για να προστατεύουμε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή αυτό το διάστημα.

Αναπνοή

Να θυμόμαστε να αναπνέουμε βαθιά είναι το πιο σημαντικό και το πιο απλό που όμως συχνά το παραβλέπουμε και το ξεχνάμε. Όταν αναπνέουμε βαθιά, συνειδητά και με δυνατή πρόθεση για θεραπεία πλημμυρίζουμε τα κύτταρα μας και τον εγκέφαλο με οξυγόνο και πράνα που είναι ζωτικό για όλες τις σωματικές διεργασίες μας. Το καλύτερο είναι να βγαίνουμε έξω για περπάτημα και να γεμίζουμε ήλιο, καθαρό αέρα, επαφή με τη φύση και τον εαυτό μας!

Οργάνωση, καθαριότητα και δωρεά

Επίσης είναι μια κατάλληλη φάση καθώς ανοίγουμε πάλι τα χειμωνιάτικα ρούχα να δούμε τι από αυτά χρειαζόμαστε, τι δε φορέσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια και να τα βάλουμε στην άκρη για κάποιον που τα χρειάζετε. Αφήνουμε έτσι άχρηστη για εμάς ενέργεια και κάνουμε χώρο για νέα! Καθαρίζουμε ντουλάπια, ψυγεία και ράφια για να φύγει ότι έχει λήξει και να μπει η νέα σοδειά αγαθών. Δε γλιτώνει ούτε το λάπτοπ μας και ο σκληρός μας δίσκος!Κάνουμε χώρο για το νέο!!!

φθινοπωρινά χρώματα

Δικαίωμα

Δεν είθιστε να παίρνει κανείς τον χρόνο του, να ρίχνει ανένοχα τους ρυθμούς του για να εναρμονιστεί με τον άργο ρυθμό της εποχής, να μπαίνει σε περισυλλογή για να μπορέσει να αφομοιώσει ήρεμα τη γνώση. Χρειαζόμαστε την στροφή προς τα μέσα, περισσότερη προσοχή να ρέει προς τα εμάς. Είναι φυσικό να μην έχουμε πια τις ίδιες κοινωνικές ανάγκες για συναναστροφή. Ας διεκδικήσουμε λοιπόν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο στο μέτρο του δυνατού για την καθεμιά μας. Θεωρείται πιο φυσικό να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα με μιας και να συνεχίζουμε στον ίδιο τρελό ρυθμό με το άγχος να μας κατατρέχει. Η εποχή αλλάζει, εμείς αλλάζουμε κάθε εποχή, ας το επιτρέψουμε ανενόχλητα να συμβεί σε κάθε πεδίο της ζωής μας!

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Mary Pitiakoudi

Η Μαίρη ζει στη Σαμοθράκη.Έχει σπουδάσει Ολιστικό μασάζ και εργάζεται προσφέροντας το σε όποιον επιθυμεί να φροντίσει το σώμα και την ψυχή του.Αγαπά τη γιόγκα με πάθος. Μελετά,παρατηρεί και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης της θηλυκότητας με βάση τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την ισότητα .Χαίρεται να παίζει και να επικοινωνεί με τα παιδιά,να βρίσκεται στη φύση και να περνάει χρόνο με τις φίλες και τους φίλους της!Της αρέσει να γράφει!

9 Σχόλια

 • Avatar
  Απάντηση Οκτωβρίου 20, 2014

  by_aspi

  συναινσθάνομαι ακριβώς τι μας γράφεις…και ας είμαι στο ηλιόλουστο και ζεστό Λος Άντζελες! Μου έφτιαξες τι μέρα μου! Σε ευχαριστώ, Ασπασία

 • Georgia
  Απάντηση Οκτωβρίου 20, 2014

  Georgia

  Υπέροχο κείμενο, υπέροχες φωτό, υπέροχη Μαίρη <3

 • Mary Pitiakoudi
  Απάντηση Οκτωβρίου 21, 2014

  Mary Pitiakoudi

  αχ κορίτσια μου χαίρομαι πολύ…

 • Mary Pitiakoudi
  Απάντηση Οκτωβρίου 21, 2014

  Mary Pitiakoudi

  Άσπι και δω ηλιόλουστα είναι αλλά το φθινόπωρο ζει μέσα μου!

 • Avatar
  Απάντηση Νοεμβρίου 5, 2014

  Issi

  Μπράβο Μαιράκη μου ! Με πέτυχε στο κατάλληλο timing το κείμενο σου όπως διάβαζα διάφορα.. Ένα κείμενο πάντα υπάρχει κ μπορεί να μας βοηθά όταν το χρειαζόμαστε. κ όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά να τα γνωρίζουμε. Εύχομαι πάντα να είσαι τόσο δημιουργική και να ανταμειβεσαι για το καλό που προσφέρεις !

  *** Trial period expired. Please subscribe to the service. Request number 02eed1ee56afadec5f95dc98b03d79fa. Antispam service cleantalk.org. ***

 • Avatar
  Απάντηση Νοεμβρίου 5, 2014

  Issi

  Μπράβο Μαιράκη μου ! Με πέτυχε στο κατάλληλο timing το κείμενο σου όπως διάβαζα διάφορα.. Ένα κείμενο πάντα υπάρχει κ μπορεί να μας βοηθά όταν το χρειαζόμαστε. κ όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά να τα γνωρίζουμε. Εύχομαι πάντα να είσαι τόσο δημιουργική και να ανταμειβεσαι για το καλό που προσφέρεις !

 • Mary Pitiakoudi
  Απάντηση Νοεμβρίου 7, 2014

  Mary Pitiakoudi

  Issi μου είναι μεγάλη η χαρά μου να μοιράζομαι μαζί σας ότι γνωρίζω,νιώθω και σκέφτομαι!!!Χαίρομαι αν σε βοήθησε!
  σματς

 • Avatar

  πολύ όμορφο ευχαριστώ…..

  • Olia
   Απάντηση Φεβρουαρίου 4, 2020

   Olia

   Μαίρη Πιτιακούδη.
   Εξαιρετικός άνθρωπος, εξαιρετική συντάκτρια._

Απάντηση