Συναισθηματική Ευδαιμονία, Osho

Είναι αλήθεια, όπως λέει και αγαπημένη φίλη, πως κάποια βιβλία έρχονται να σε συναντήσουν την κατάλληλη στιγμή.

Μπορεί να τα έχεις αγοράσει με τρελή χαρά, να τα έχεις δίπλα στο κομοδίνο του κρεβατιού σου πολύ καιρό, αλλά να έχεις παραμείνει μόνο να χαίδέψεις το εξώφυλλό τους, ή να γευτείς τη μυρωδιά τους, σε συνδυασμό με το να ξεφυλλίσεις δυο τρεις σελίδες τους. Και παραμένουν εκεί. Μέχρι να σου συμβεί κάτι και να γυρίσεις τρέχοντας σε αυτά.
Όπως μου συνέβη με το συγκεκριμένο, μετά από ένα καλοκαίρι διαλογισμού και εσωτερικής γαλήνης, μέρες καλοκαιρινές και φωτεινές που μου έδωσαν τροφή για τον γκρίζο χειμώνα.

Και θα με ρωτήσεις…Γιατί τώρα γράφεις γι αυτό?

OSHO

Γιατί είναι όλες αυτές οι, λίγο πριν το γκρι, μέρες που γυρνάς τριγύρω σου και διακρίνεις πόσο πολύ ο φόβος, ο θυμός, ο φθόνος, κρατούν αιχμάλωτους τους ανθρώπους μέσα στην ίδια τους τη ζωή, εισβάλλοντας και ταλανίζοντας και τις ζωές των άλλων.
Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα όπως η ενοχή και η ανασφάλεια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα όπλο χειραγώγησης. Και εκεί έρχεται το ερώτημα.

Υπάρχει αλήθεια τρόπος ώστε να μετατρέψουμε τον φόβο, τον θυμό και την ζήλια σε δημιουργική ενέργεια; Υπάρχει τρόπος να απελευθερωθούμε από τα βαριά δεσμά των ισχυρών συναισθημάτων που μας αρρωσταίνουν; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τους προμηθεϊκούς ρόλους που μας επιβάλλει η κοινωνία και η κουλτούρα των καταναγκαστικών συναισθημάτων;

Κάπου εδώ έρχεται ο Όσσο (Osho) με πολύ απλό τρόπο να δώσει απαντήσεις.

«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι καταστολή ή καταστροφή. Θα πρέπει να μάθετε την τέχνη να δημιουργείτε αρμονία στις ενέργειες σας. Να γίνετε μία ορχήστρα»

«Εάν θέλετε πραγματικά να νιώσετε ασφαλείς θα πρέπει να ζήσετε μία ζωή ανασφάλειας»

«Αλλά ποιός είναι ο σκοπός αυτών των δακρύων; Είναι απαραίτητα! Είναι μια ιδιαίτερη σημαντική γλώσσα. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να πεις κάτι, αλλά τα δάκρυά σου μπορούν να το δείξουν. Μπορεί επίσης να πλημμυρίσεις από τόση χαρά, που δάκρυα έρχονται στα μάτια σου. Τα δάκρυα είναι πάντοτε σύμβολο μιας εμπειρίας που ξεχειλίζει»

«Ο,τιδήποτε βιώνετε ως γεγονός δεν θα πρέπει να του αρνείστε να βγει στην επιφάνεια, να αποκαλυφθεί»

«Είναι πολύ βασικό να θυμάστε ότι μόνο η επικοινωνία με τον ψυχολογικό πόνο ανοίγει την πόρτα για την απελευθέρωση και την υπέρβασή του. Όλα τα επώδυνα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Θα πρέπει να ανοιχτεί ένας διάλογος μαζί τους. Είναι κομμάτι σας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα ξεπεράσετε»

«Ο τρόπος της καρδιάς είναι όμορφος, αλλά επικίνδυνος. Ο τρόπος του νου είναι συνηθισμένος, αλλά ασφαλής. Ο άνδρας έχει επιλέξει τον ασφαλέστερο και τον πιο άμεσο τρόπο ζωής. Η γυναίκα έχει επιλέξει τον πιο όμορφο, αλλά πιο κακοτράχηλο, επικίνδυνο δρόμο των συναισθημάτων, των αισθήσεων, των ψυχικών διαθέσεων»

«Πιστεύω ότι ο δρόμος προς την εσώτατη ύπαρξή σας βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά παρά στον νου. Ο νους είναι ένας συντομότερος δρόμος όσον αφορά την εξωστρέφεια, και η καρδιά είναι ο μακρύτερος δρόμος. Όταν πηγαίνεις προς τα μέσα, η διαδικασία αλλάζει προς το αντίθετο: η καρδιά είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ύπαρξη, και ο νους είναι ο μακρύτερος δρόμος που μπορείς να σκεφτείς. Γι’ αυτό είμαι υπέρ της αγάπης, επειδή από την αγάπη είναι πολύ εύκολο να πας στον διαλογισμό, να πας στην αιωνιότητα της ζωής σου, να πας στη θεϊκή φύση σου. Από το κεφάλι είναι πολύ δύσκολο. Πρώτα πρέπει να πας στην καρδιά, και μόνο τότε μπορείς να προχωρήσεις προς την ύπαρξη.»

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν ασκήσεις διαλογισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα και να τα μετατρέπετε σε κάτι θετικό.

meditation2

Κατά την πρώτη ανάγνωση, εκείνο το ξεφύλλισμα χωρίς περαιτέρω προσοχή, είχα δυσκολευτεί να κατανοήσω ή καλύτερα να δώσω την σοβαρότητα που άξιζε σε ο,τι διάβαζα. Μετά όμως την μοναδική εμπειρία του διαλογισμού και του φωτός, ήταν σαν να ήξερα από πάντα ο,τι διάβαζα…
Και ας μην συμφωνούσα απόλυτα με όλα.

Σας παροτρύνω να ψάξετε τις δικές σας ερωτοαπαντήσεις μέσα στις σελίδες του, και τον δικό σας δρόμο προς τη γαλήνη.
Γιατί αν ο καθένας από εμάς βρει το δικό του μονοπάτι, τότε η λεωφόρος όλων μας θα έχει λιγότερη οχλαγωγία, περισσότερο φως, αγάπη και κατανόηση.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του, δεν έχει…

Συναισθηματική Ευδαιμονία, Osho

υ.γ 1 Ο Όσσο (Osho) ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος που κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στη δημιουργικότητα και την ευδαιμονία, λαμβάνοντας πάντα υπ” όψιν το έντονο ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Το “ασράμ” του (το κέντρο του) είναι σήμερα γνωστό ως The Osho International Resort. Περισσότερα θα βρείτε στη σελίδα του www.osho.com

υ.γ 2 Χαλαρώστε στον καναπέ σας και ξεκινήστε το ταξίδι…

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος