Η Μεγάλη Εικόνα, Μανώλης Ανδριωτάκης

«Όταν ένας άνθρωπος εξαφανίζεται, σκέφτεσαι πολλά. Στην αρχή ρίχνεις την ευθύνη στον ίδιο, όπως ακριβώς ενοχοποιείς έναν αυτόχειρα : Γιατί δεν άντεξε, όπως αντέχουμε όλοι εμείς. Γιατί δεν είδε τις εναλλακτικές επιλογές; Γιατί δεν σκέφτηκε τον πόνο που θα προκαλέσει η απουσία του; Τόσο φυγόπονος ήταν; Σταδιακά όσο ο θυμός καταλαγιάζει, άλλα ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια : Μήπως τελικά δεν του δείξαμε αρκετό ενδιαφέρον όλοι εμείς: Μήπως όλοι εμείς που υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά, δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ευαίσθητος όπως όταν ήταν εκείνος; Και όσο τα σκέφτεται αυτά κάποιος, τόσο πιο ένοχος νιώθει που δεν απέτρεψε έμπρακτα τον άνθρωπό του από την απονενοημένη κίνηση να εξαφανιστεί»

Άραγε βρέθηκες ποτέ σε αυτή τη θέση να εξαφανιστεί ένας φίλος σου και να καλείσαι από τα εναπομείναντα, εσκεμμένα ή μη, προσωπικά του αντικείμενα να ανακαλύψεις τι έχει συμβεί, και κυρίως να ανακαλύψεις τον εαυτό σου;
Αυτό και τόσα άλλα ερωτήματα θέτει το σημερινό μας βιβλίο, που έρχεται σαν μπάλα χριστουγεννιάτικου δέντρου να φωτίσει τις δικές μου μέρες, ελπίζω και τις δικές σας.

μεγαλη εικονα

Χαθήκαμε για λίγο αλλά ξαναβρισκόμαστε, ακριβώς την στιγμή που παίρνω την απόφαση, όταν έχω σύμμαχο και οδηγό την Όλια να απογειώσουμε όλες μαζί μια προσπάθεια που μόνο χαρά φέρνει σε όλους μας, έμπνευση και δημιουργία, όπως είναι το www.momfatale.gr. Γιατί όταν έχεις χαρισματικούς ανθρώπους στη ζωή σου, γίνεται πιο όμορφη.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Μανώλης Ανδριωτάκης, συγγραφέας του σημερινού μας βιβλίου, της Μεγάλης Εικόνας, τον οποίο είχα χαρά να γνωρίσω και προσωπικά ως δάσκαλο των social media, ως εμπνευστή και δημιουργό του garagebooks, ως συγγραφέα του αγαπημένου μου «33» το οποίο τηρώ ως ημερολόγιο όμορφης στιγμής ανά ημέρα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εθισμένο στις αφηγήσεις και εδώ μας παρουσιάζεται πρώτη φορά με την συγγραφή ενός μυθιστορήματος, το οποίο ξεκίνησε να γράφεται στην εφηβεία του κι ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα 40 του. Δηλώνει ότι κατασκεύασε αυτό το βιβλίο καθώς ενηλικιωνόταν, καθώς σμιλευόταν για να γίνει αυτό που είναι τώρα. Το βιβλίο περιέχει πολλές αφηγήσεις, αλλά μια απ’ τις πλέον κεντρικές, κινείται γύρω απ’ την ενηλικίωση, την ωρίμανση, το μεγάλωμα. (http://fractalart.gr/manolis-andriotakis/)

Ένας άντρας εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω του ένα μπαούλο γεμάτο κείμενα. Το πολύτιμο αυτό περιεχόμενο καταλήγει στα χέρια ενός παλιού του φίλου, ο οποίος σταδιακά ανακαλύπτει ότι οι ιστορίες που αφηγούνται τα κείμενα κρύβουν ένα ιδιαίτερο μήνυμα γι’ αυτόν.
Πώς συνδέεται ένας χαμαιλέων με το χωριό που ονομάζεται Αναμονές; Πόσο δύσκολη είναι η απόδραση από κάθε χωριό; Ποια είναι η ευθύνη των «οικοφασιστών» στην εξαφάνιση του άντρα; Πώς αντιμετωπίζεις τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους περίεργους δημοσιογράφους, τους συναισθηματικούς επενδυτές και τους συμφεροντολόγους πολίτες; Πώς διαχειρίζεσαι την απώλεια του πατέρα σου;

Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης και επώδυνης αναζήτησης ταυτότητας. Το πολιτικό, το προσωπικό και ανατρεπτικό χρονικό της επίμονης απόπειρας ενός νέου άντρα να γίνει ο εαυτός του.
Στέλεχος εταιρείας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, αγρότης ή απλώς ένας ακόμη μυθομανής; Ποιος είναι τελικά ο Γιώργος Μοσχονάς;

Παρακολουθούσα μέσα από τις σελίδες του, άλλοτε χαμένη σε ένα χωριό της επαρχίας, άλλοτε στο αστικό τοπίο της μεγαλούπολης, άλλοτε σε μία χώρα της Αφρικής, τους ήρωες μας να μπερδεύονται, να μεγαλώνουν, να σμιλεύονται, να ακυρώνουν και μέσα εκεί κάπου έβρισκα πολλά από τα διλήμματα που όλοι κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις, την εξουσία, τη φιλία, την οικογένεια, την αποδοχή, την απόρριψη, την στάθμιση. Και όλα αυτά μέσα από πολύ ζωντανούς διαλόγους, ηθογραφικά επεισόδια

Αυτό που αγαπώ στα γραπτά του Μανώλη είναι ο παιγνιώδης τρόπος του να σου υπενθυμίζει την παρέμβασή του με σκίτσα και χειρόγραφες σημειώσεις, σαν να σε επαναφέρει σε ένα μεγάλο τραπέζι που μαζί γράφετε την ιστορία από την αρχή, σαν να σου δίνει και σένα το μολύβι να συνεχίσεις, να διαγράψεις, να προσθέσεις. Άσε που μ αρεσει να προσπαθώ να ανακαλύψω σε ποιο βαθμό μιλά αυτοβιογραφικά και μόνο και που μυθοπλάθει.

Εμπιστευτείτε την τόλμη του συγγραφέα καθώς παίζει με τις διαφορετικές τεχνικές. Θέλει δύναμη αυτό, και ειδικά για έναν νέο συγγραφέα, αλλά όταν όλη αυτή η πολύπλοκη διαδικασία έχει λειτουργική ισορροπία, χαρίζει πραγματικά ένα έργο απόλαυση, μυστηρίου, γέλιου, αγωνίας, στοχασμού αλλά και πίστης στο τέλος ότι οι άνθρωποι μας, οι φίλοι μας είναι η περιουσία μας.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα και με μεγάλη χαρά και σας καλώ να γνωρίσετε και τον Μανώλη από κοντά στις παρουσιάσεις του βιβλίου του, στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 10/12 στον Ιανό και στην Αθήνα την Δευτέρα 15/12 στο Free Thinking Zone.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του, δεν έχει…

Η Μεγάλη Εικόνα, Μανώλης Ανδριωτάκης
Εκδόσεις Διόπτρα

υ.γ 1 Μην σας τρομάξει το μέγεθος, θα αγαπήσετε την υφή του.

υ.γ 2 Και επειδή η βροχή καλά κρατεί και προκαλεί σε ανάγνωση, ας την συνοδεύσουμε με ήχους αγαπημένους.

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος