Αστερόκοσμος- Θεσσαλονίκη: Πληροφορίες και Εντυπώσεις.

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, όλοι, μικροί και μεγάλοι, απολαμβάνουμε την έξοδο από τη ρουτίνα μας και επιδιώκουμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας με νέες παραστάσεις, να διασκεδάσουμε και να γελάσουμε. Μια πρόταση που φαντάζει δελεαστική ακούει στο όνομα Αστερόκοσμος και φιλοξενείται από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της.

Εμείς, Δάφνη και μαμά,  επισκεφθήκαμε τον Αστερόκοσμο και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις πληροφορίες που συλλέξαμε και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε.

Ας ξεκινήσουμε με τις βασικές πληροφορίες.

Πόσο στοιχίζει; Επτά ευρώ αν είσαι πάνω από ένα μέτρο. Τώρα αν είστε ο κλασσικός συνδυασμός δύο γονείς και δύο παιδιά (άνω του μέτρου όλοι :) ) σας κάνουν και μια έκπτωση και μπαίνετε με ένα εικοσαευράκι.

Τι «παίρνεις» με αυτά τα επτά ευρώ του εισιτηρίου; (Να, ανοίξτε και το χάρτη λίγο να βλέπετε τι γίνεται)

  1. Παρκινγκ μέσα στην Έκθεση
  2. Δωρεάν ΌΛΑ τα παιχνίδια του λούνα πάρκ. (αυτά τα ροζ στο χάρτη) Ναι, όλα. Του λούνα πάρκ όμως. Γιατί μέσα στο περίπτερο του Παγωμένου Δάσους έχει στα πλάγια μια σάλα που δεν υπάγεται στο λούνα παρκ. Ή τη διασχίζεις σε έξι δευτερόλεπτα ή πληρώνεις βήμα και μονόευρω.
  3. Δωρεάν τα δυο παγοδρόμια, το ένα για μικρούς (από πέντε ετών και πάνω) και το άλλο για μεγάλους.
  4. Ελεύθερη πρόσβαση στα δύο περίπτερα– 13 και 15- που στεγάζουν: μια έκθεση βιβλίου, θεατρικά δρώμενα, σπιτάκια Αι-Βασίλη, μια σκηνή θεάτρου σκιών, εργαστήρι πηλού, μουσικής, και διάφορα χαριτωμένα.

Η αίσθηση με την οποία φεύγεις είναι ότι  τα λεφτά σου έπιασαν τόπο και με το παραπάνω, ειδικά αν πας με τη λογική να παίξουν τα παιδιά κι όχι να ψωνίσετε. Στη δεύτερη περίπτωση, να έχετε το νου σας γιατί ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος από πάγκους εταιριών, περίπτερα, κιόσκια και κάθε είδους γραφικά στολισμένο παράπηγμα που πουλάει γλυκά, ρούχα, λαμπάκια, κερατάκια ταράνδου και.. . μπλούζες του Παοκ (- για να μην ξεχνιόμαστε).

Ως μέρος του Αστερόκοσμου μπορεί κάποιος να επιλέξει να επισκεφθεί το Μουσείο και Εργοστάσιο Σοκολάτας.

Αν πληρώσετε ενιαίο εισιτήριο θα δώσετε άλλα δύο ευρώ, σύνολο 9€. Αν πληρώσετε χωριστά, άλλα 3€.

ΑΜΈΑ, συνοδοί, γκρουπ, σχολεία υπάγονται σε ειδική ρύθμιση, κοιτάξτε εδώ

 

Ο Αστερόκοσμος ανά ηλικιακό γκρουπ

 

Το βρεφάκι που ακόμη δεν κάθεται παρά είναι ξαπλωμένο στο καρότσι έχει σειρά ευχάριστων και ιδιαίτερων ερεθισμάτων να λάβει . Τα αμέτρητα λαμπάκια, ο χώρος του Παγωμένου Δάσους με το έντονο φωτιστικό κοντράστ, οι ήχοι της Χριστουγεννιάτικης Μηχανής, τα έντονα χρώματα και η μυρωδιά λουκουμάδων στον αέρα είναι σίγουρα μερικά από εκείνα που δε θα του περάσουν απαρατήρητα.  Χώρος της προκοπής για να το αλλάξεις δεν υπάρχει, αλλά οι τουαλέτες είναι ευρύχωρες και στα όρια της αξιοπρέπειας. Επίσης, οι εσωτερικοί χώροι είναι επαρκώς θερμαινόμενοι έτσι ώστε να μην τίθεται θέμα ανησυχίας για κρυολογήματα. Και το τελευταίο αβαντάζ: οι κάτοχοι-επιβάτες… πορτ-μπεμπέ έχουν δωρεάν πρόσβαση! (κάτω του μέτρου λέμε!)

asterokosmos thessaloniki 001

Το νήπιο θα ευχαριστηθεί περισσότερο την υπερβολή με την οποία μπορεί να βουτήξει στην απόλαυση που λέγεται μηχανοκίνητο παιχνίδι, μιας και δεν υπάρχει όριο … φορών παρά τα εργαστήρια που ναι μεν είναι διαδραστικά και φιλόξενα,  μοιάζουν όμως αρκετά δυσνόητα για το τυπάκι προσχολικής ηλικίας. Στα καρουζέλ, όμως, στο τρενάκι του Άι-Βασίλη, το παιδί μπορεί να κάνει όσους γύρους θέλει! Όσους, όμως! (Τώρα αν ο γονιός έχει γίνει πράσινος από το γύρω-γύρω αυτό δε μας νοιάζει!).

asterokosmos thessaloniki 005

Η Δάφνη που ηλικιακά ανήκει σε αυτό το γκρουπ εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις, κουράστηκε με τα θεατρικά, ευχαριστήθηκε καρουζέλ, έκανε καμιά 200 χιλιόμετρα με το τρενάκι, μου είπε «μαμά, μη με βάλεις μέσα» κι εννοούσε στο σπιτάκι του Άι-Βασίλη (κλάμα στο γέλιο εγώ), δεν πρόλαβε το ακροβατικό show στις 21.00  κι έφυγε κοντά τέσσερις ώρες αργότερα έχοντας αγοράσει μόνο ένα γλυφιτζούρι του ενός ευρώ. (Είχα μαζί μου τσάι σε θερμός, νερό και αποξηραμένα φρούτα).

 

asterokosmos thessaloniki 004

Το παιδί άνω των πέντε- έξι είναι η ιδανική κατηγορία, το target group που λένε και στα ορεινά. Μπορεί να μπει στα καρουζελ των νηπίων, αλλά και να παρακολουθήσει όλα τα εργαστήρια παραγωγικά, κατανοώντας και δημιουργώντας, να απολαύσει τα δρώμενα, κάποια εκ των οποίων είναι πολύ λεκτικά, και να ζήσει γενικά την κατάσταση σε όλο της το μεγαλείο. Η … «κατάσταση» περιλαμβάνει τραμπολίνα, παγοδρόμια και τα παλιά κλασσικά κι αγαπημένα παιχνίδια, όπως συγκρουόμενα.

asterokosmos thessaloniki 002

Ο/η έφηβος- και σε αυτή την κατηγορία θα βάλω και το μέσο σύζυγο L o L- θα συγκινηθεί καθώς υπάρχουν μια σειρά πραγματικά άρρωστα παιχνίδια στο λούνα παρκ που φωνάζουν «είμαι στην εφηβεία και δοκιμάζω τα όριά μου» και είναι ικανά να τρομοκρατήσουν την κάθε καλά στεκούμενη ψυχή. Είναι σίγουρα κατάλληλα για adrenaline junkies κάθε ηλικίας: τα παιχνίδια αυτά σε πετάνε από ψηλά, σε στριφογυρίζουν, σε κοπανάνε, προγραμματίζουν την ταχύτητα με την οποία με βιά μετράς τη γή και σου δημιουργούν τα ρίγη έντασης που σε αυτή την ηλικία αναζητάς τέλοσπάντων. Όπως καταλάβατε, δεν είμαι φαν :).  Κάτι επιπλεόν απόλυτα ταιριαστό για αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι το ακροβατικό show που φιλοξενεί ο Αστερόκοσμος, με συντελεστές επαγγελματίες ακροβάτες και αθλητές. Όχι πως οι μικρότεροι και οι μεγαλύτεροι δε θα συγκινηθούν.

asterokosmos thessaloniki 003

Οι μαμάδες τώρα θα δελεαστούν από τα διάφορα σοκολατένια πράγματα που υπάρχουν παντού, θα μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν ταρανδοκερατάκι, η ένα σκουφί με φωτάκια βρε αδερφέ, θα μπορέσουν να βγάλουν τα παιδάκια τους αμέτρητες φωτογραφίες (το σκηνικό ευνοεί) και θα σπρώξουν τα καρότσια τους ανεμπόδιστα παντού (πρόβλεψη και ράμπες υπάρχουν). Χώρο ειδικό για να αλλάξεις βρέφη δεν εντόπισα, ούτε ένα σημείο φτιαγμένο για μια γαλήνια εμπειρία θηλασμού- συνολικά πάντως υπάρχει άπλα οπότε έχεις χώρο για όλα. (Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις ώρες και τις ημερομηνίες που επισκέπτεστε τον Αστερόκοσμο).

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες που θα πάνε τα εγγονάκια τους ολίγον τι θα ξεποδαριαστούν, να το ξέρουν. Η εγκατάσταση είναι μεγάλη, οι αποστάσεις το ίδιο κι είτε σπρώχνεις καρότσι ή κρατάς χεράκι ή επιτηρείς μεγαλύτερο παιδάκι το χιλιόμετρο θα το κόψεις. Ευτυχώς, υπάρχουν υπαίθρια αλλά και εσωτερικά καφέ όπου μπορείτε να πάρετε ένα καφεδάκι και μια ανάσα, όπως και αρκετά καθίσματα στο χώρο, προορισμένα για τους θεατές των παραστάσεων ή τους συμμετέχοντες στα διάφορα εργαστήρια. Μέσα στα περίπτερα οι χώροι που μπορεί να καθίσει και να ξεκουραστεί λίγο η γιαγιά κι ο παππούς γενικώς απέχουν περισσότερο απ’ ότι οι αντίστοιχοι εξωτερικοί.

 

Το Μουσείο κι Εργαστήριο Σοκολάτας

 

Η αλήθεια είναι πως δεν το επισκεφθήκαμε, Δάφνη και μαμά, και θα σας παραθέσω αμέσως τους δύο λόγους. Πρώτον, η Δάφνη είναι δυόμιση και ο Αστερόκοσμος μου φαινόταν ήδη μια πολύ μεγάλου μεγέθους εγκατάσταση. Πράγματι, χρειαστήκαμε πάνω από τρεις ώρες για να τριγυρίσουμε και να τον δούμε και στο γυρισμό το μικρό …κοιμήθηκε στο καρότσι από την εξάντληση! Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αν και λατρεύω τη σοκολάτα- όχι εκείνο το ψέμα τη λευκή ;) – ειλικρινά δε με ενδιαφέρει να μάθω ενδελεχώς ούτε το παρελθόν της, ούτε τον τρόπο παρασκευής της. Σε αντίθεση με ένα έργο ζωγραφικής τέχνης που απολαμβάνω στο μουσείο, τη σοκολάτα μου την προτιμώ στο χέρι! (Μεταξύ μας, αν ήμουν μαθήτρια και μου ανακοίνωναν ότι θα επισκεφθούμε ένα μουσείο… σοκολάτας, θα πέταγα από χαρά, κάτι που όσοι φρόντισαν η έκθεση σοκολάτας να γίνει και μουσείο το ξέρουν πολύ καλά, αλλά δυστυχώς δε μιλάω από αυτή τη θέση- αλλά από εκείνη της μαμάς που χρειάζεται να σκεφτεί που και πόσο και γιατί θα ξοδέψει).

 

Η Συνολική Εντύπωση

 

Αν το συγκρίνω με την περυσινή εμπειρία κι επίσκεψη, θα πω πως η φετεινή ήταν καλύτερη και πιο απολαυστική και πως το όλο πράγμα στήθηκε ακόμη καλύτερα Τώρα, αν υπολογίσει κανείς ότι σε αυτή την πόλη ένας παιδότοπος κοστίζει δέκα ευρώ και προσφέρει στο παιδί χυμό και τοστ κι ένα καφέ στο γονιό για ένα δίωρο-τρίωρο, τότε σίγουρα ο Αστερόκοσμος είναι ασύγκριτα καλύτερο ντηλ- και αντικειμενικά αλλά και για ποικιλία.

Έχεις τη δυνατότητα να είσαι και μέσα και έξω, δεν υπάρχει κάποια ηλικία ή κατηγορία που να αποκλείεται, αντιθέτως έχει γίνει μια προσπάθεια να προσαρμόζονται τα διαδραστικά παιχνίδια ανάλογα. Το στήσιμο φωνάζει «εμπορικότητα» και μαζί με το δωρεάν δίνεται και πολύ έμφαση στην αγορά και στη χορηγία- με τον Άγιο Βασίλη να σου δίνει το χορηγικό χαλβά και το χορηγικό γάλα κακάο, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ενιαίο, να μην ευτελίζεται και τελικά να είναι στο χέρι της κάθε οικογένειας πώς θα το διαχειριστεί ανάλογα με τα οικονομικά και τις επιθυμίες της.

Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που παρέλειψα. Δεν είναι τυχαίο. Είναι γιατί, αν και χαίρομαι που συνεισέφεραν στον πλούτο των εκθεμάτων και του Αστερόκοσμου, εμάς δε μας έκαναν ή κλικ ή ιδιαίτερη εντύπωση. Θέμα φύλου, χαρακτήρα, προτιμήσεων ή ό,τι άλλο! Επιφυλάσσομαι όμως γιατί εσείς μπορεί να ενθουσιαστείτε με τη Φάτνη, το περίπτερο της Πυροσβεστικής, το Πέτρινο Χωριό και άλλα και άλλα!

Ένα μικρό τιπ που μπορώ να δώσω σε όσους πάνε με τα πόδια είναι να μπούνε στο χώρο από την κάτω είσοδο, αυτή της ΧΑΝΘ. Είναι απείρως πιο εντυπωσιακή και το όλο στήσιμο της έκθεσης έχει αυτή την είσοδο ως σημείο αναφοράς.

Καλές, ευτυχισμένες, οικογενειακές, αγαπησιάρικες και παιχνιδιάρικες γιορτές σε ΌΛΟΥΣ!!!

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος