Ο Ξυλοκόπος, Ρέτζιναλντ Χιλ

«Έτσι και αλλιώς τα ταξίδια είναι κυκλικά. Δεν φτάνουμε ποτέ κάπου απ όπου δεν έχουμε ξαναπεράσει»

Έχω ένα κόλλημα με τους τίτλους, και με τα εξώφυλλα των βιβλίων. Μπορεί να έχω αδικήσει πολλούς μικρούς θησαυρούς. Έχω γευτεί όμως και την μοναδική εμπειρία να απολαύσω άλλους τόσους επειδή εμπιστεύτηκα την γνώμη ανθρώπων που εκτιμώ την άποψη τους πάνω στο θέμα αυτό.

Ένας από αυτούς, μετά τον αγαπημένο Κυριάκο, είναι και η κα Ρίτσα, που δουλεύει στον ΙΑΝΟ μας, στην Αριστοτέλους. Πήγα την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν κουτσή αλλά διψώντας για ένα βιβλίο και δεδομένου του πόνου δεν είχα την δυνατότητα να ψάξω ώρα πολύ, όπως συνήθως κάνω. «Πάρε αυτό, με έφερε κατευθείαν το πρωί στη δουλειά» μου είπε. Κοίταξα το εξώφυλλο, διάβασα τον τίτλο «Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ», δεν συγκλονίστηκα, αλλά εμπιστεύτηκα.

ξυλοκόπος 1Και συγκλονίστηκα μετά. Γιατί πραγματικά ούτε εγώ μπορούσα να φανταστώ πως είναι δυνατόν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, χωρίς φόνο, να κρατάει την προσοχή μου τεταμένη, τόσο ώστε να ξεχνώ την ώρα που περνά, ακόμη και τον πόνο, να γυρνώ τις σελίδες, να θέλω να φτάσω στο τέλος αλλά να μην θέλω να τελειώσει κιόλας.

Η ιστορία στο οπισθόφυλλο έχει ως εξής : Η ζωή του Γουλφ Χάντα κυλούσε σαν παραμύθι. Ταπεινής καταγωγής, γιος ξυλοκόπου από την Κούμπρια, κατάφερε να γίνει μεγιστάνας και παντρεύτηκε την κοπέλα που αγαπούσε από έφηβος. Όμως όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν…
Ένα πρωί εισβάλλει στο σπίτι του η Αστυνομία και ο ίδιος φυλακίζεται για εγκλήματα που ορκίζεται ότι δεν έχει διαπράξει. Η ζωή του καταρρέει, η γυναίκα του τον εγκαταλείπει και αυτός βυθίζεται για χρόνια στη σιωπή.
Ποιοι ήταν αυτοί που θέλησαν να τον καταστρέψουν; Για δύο πράγματα είναι σίγουρος: ότι η αλήθεια κρύβεται σε μια σκοτεινή περίοδο της νιότης του, και ότι είναι διατεθειμένος μέχρι και να σκοτώσει για να τη μάθει… Και ίσως τελικά αναγκαστεί να το κάνει.
Κι έτσι αρχίζει μια ιστορία γεμάτη ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη σε συνεχή αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα.
Στο εσωτερικό του βιβλίου θα απολαύσετε μια ιστορία που πέρα από το μυστήριο και την αγωνία που γεννά, περιγράφει με έναν εξαιρετικό ψυχολογικό τρόπο τα πορτρέτα των ηρώων, καθενός ξεχωριστά, και μέσα από διάφορες πτυχές, με κύριο το ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης αλλά και εκδίκησης.

«Πρέπει να ήμουν τρελός», είπε, «για να μην ξεριζώσω την καρδιά μου την ημέρα που άρχισα να σχεδιάζω εκδίκηση» στην εισαγωγή του βιβλίου, απόσπασμα από τον Κόμη Μοντεχρήστο του Αλέξανδρου Δουμά.

Περιγραφές που ζωντανεύουν την χιονισμένη αγγλική ύπαιθρο, τις διακυμάνσεις στα συναισθήματα και τις σχέσεις, τον έρωτα, την φιλία, την προδοσία, την ευσυνειδησία, την διαστροφή

«Το να θέλεις να καταλάβεις δεν είναι το ίδιο με το να θέλεις να ταυτιστείς»

«Τα παλιά κτίρια έχουν τη δική τους λαλιά, τόσο οικεία στους μυημένους όσο το τραγούδι της φάλαινας στους ναυτικούς ή το ουρλιαχτό των λύκων στους κυνηγούς.»

Ακολουθείς τον Ξυλοκόπο σε κάθε περιγραφή, προσπαθώντας να επιβεβαιώσεις και εσύ την αθωότητά του, να συνδέσεις τα στοιχεία, να καταλάβεις τα κίνητρα. Η εναλλαγή της αφήγησης από την πλευρά του Ξυλοκόπου – Γουλφ και της ψυχιάτρου Άλβας – Έλφ κάνει την πορεία ενδιαφέρουσα.

«Οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τις δυσκολίες και όχι να τις αντιμετωπίζουν. Όταν τα πράγματα σκουραίνουν, μην ψάχνεις κάτι καλό για να καταφύγεις, ψάξε κάτι κακό για να το αποφύγεις!»

Ταξίδεψε με τους ήρωες κάπου εκεί ανάμεσα στα έλατα και τα χιονισμένα μονοπάτια, τα πανάκριβα δικηγορικά γραφεία και τις αίθουσες δικαστηρίων, τα κάστρα βγαλμένα από παραμύθια, το ξέφωτο πάνω στο λόφο που έγινε η πρώτη συνεύρεση και υπέθεσε πως θα στεκόσουν και εσύ απέναντι στον πειρασμό.

ξυλοκόπος 2

Σημειώστε δε ότι έχετε την χαρά να διαβάσετε το πρώτο μεταφρασμένο βιβλίο του συγγραφέα Ρέντζιναλτ Χιλ, για πολλούς και το καλύτερό του. Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του CWA Gold Dagger και του Diamond Dagger για το σύνολο του έργου του, πολλά δε μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση από το BBC με τεράστια απήχηση στο κοινό.

Τώρα λοιπόν μπορεί να είναι στα δικά σας χέρια.

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του δεν έχει

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

Ο Ξυλοκόπος, Ρέτζιναλντ Χιλ, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ

υ.γ 1 Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο σαν μουσική παρέα από τον ιδιαίτερο αυτό ήχο …

No wonder why the road seems so long, ’cause I have done it all before, and I won

Benjamin Clementine – Condolence

υ.γ 2 Να έχετε ένα όμορφο τριήμερο, μαζί με ανθρώπους που αγαπάτε, σε μέρη που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος