Επιστροφή στη δουλειά Vs Aποκλειστικός θηλασμός. Happy ending?

Μήνας Δεκέμβριος! Ο πιο εορταστικός μήνας του χρόνου. Κόσμος κατακλύζει την αγορά σε έναν ανελέητο αγώνα δρόμου για να προλάβει υποχρεώσεις, ψώνια και ότι απαραίτητο (και περιττό) μιας και το θέλει η εποχή….

Και η εργαζόμενη μητέρα; Αυτή ζει το δικό της Θείο δράμα (εκτός εποχής μεν – Θείο δράμα δε) καθώς μέσα σε όλη αυτή την τρέλα έχει να εκπληρώσει και τα καθήκοντά της ως στοργική μανούλα, επιμελής σύζυγος, χαρωπή νοικοκυρά, οικονομική συμβάλλουσα στο οικογενειακό ταμείο, αποδοτική εργαζόμενη.

Και ενώ όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα ξέφρενο χριστουγεννιάτικο κλίμα, κοιτάζοντας μέσα της νιώθει μια κρυφή αγωνία: Να μη χάσει τη ταυτότητά της ως γυναίκα.

Το σημερινό άρθρο αναφέρεται σε μια πολύ ξεχωριστή κατηγορία εργαζόμενων μητέρων. Αυτών που επιστρέφουν στη δουλειά ενώ θηλάζουν αποκλειστικά.

Τα τινά είναι 2:

Σενάριο Νο1

Η μαμά μετά την λήξη της άδειας τοκετού-λοχείας, παίρνει την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας και μετά την επιστροφή της στη δουλειά, εργάζεται με μειωμένο ωράριο στο πλαίσιο της άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιών.

Σενάριο Νο2

Η μαμά ως ελεύθερη επαγγελματίας (και όχι μόνο) αναγκάζεται να επιστρέψει στα εργασιακά της καθήκοντα πολύ νωρίτερα -βλέπε στους 2 με 3 μήνες μετά τον τοκετό- καθώς νιώθει ανασφάλεια σε ότι έχει να κάνει με την επαγγελματική της καριέρα –σταθερότητα, χωρίς μειωμένα ωράρια και με τις υποχρεώσεις να την περιμένουν βουνό.

Και τώρα τι κάνουμε;

supermom breastfeedingΚατ’ αρχάς ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό σε καμία περίπτωση. Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αφού ο πεσιμισμός σε τέτοιες περιπτώσεις κάνει την εύρεση λύσεων από κάθε πλευρά πιο δύσκολη. Σε αυτά τα ζητήματα η πιο άρτια αντιμετώπιση είναι το σωστό πρόγραμμα και η διεκδίκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που διέπονται από το νόμο. (Να τα λέμε κι αυτά!)

Να μερικά σημαντικά tips που βοηθούν την ομαλή επανένταξη στη δουλειά χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει τη διακοπή του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και απευθύνονται και στα 2 σενάρια που αναφέρονται παραπάνω:

1. Μάθε αμέσως μετά τον τοκετό το πότε πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις χρόνο σ’ εσένα αλλά και στο παιδί σου, αφενός να εδραιώσει τη γαλουχία σου (μιλάμε για ένα χρονικό περιθώριο 6 εβδομάδων με ανεμπόδιστους και χωρίς πρόγραμμα θηλασμούς έτσι ώστε ο μαστός να παράγει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος για να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού), αφετέρου για να βρεις το χρόνο να φτιάξεις τη δική σου τράπεζα γάλακτος για να μη δώσεις formula αγελαδινού γάλακτος τις ώρες που θα λείπεις.

2. Φρόντισε τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την επιστροφή σου στη δουλειά να προμηθευτείς ένα κατάλληλο για την περίπτωση θήλαστρο. Η σωστή επιλογή θηλάστρου σε συνδυασμό με την εισαγωγή 2 διαλειμμάτων για άντληση μέσα στο 8ωρο που θα βρίσκεσαι στη δουλειά, εξασφαλίζουν τη διατήρηση της τράπεζας γάλακτος που έχεις στο σπίτι αλλά και της γαλουχίας σου.

3. Όταν επιστρέφεις στο σπίτι προσπάθησε να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεκουράζεται αλλά και να θηλάζει. Με απλά λόγια φρόντισε να επιλέγεις ξεκούραστες στάσεις θηλασμού για να έχεις με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια (ιδιαίτερα σημαντικό για τους νυχτερινούς θηλασμούς).

4. Ζήτα βοήθεια. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες συνέχισης του θηλασμού είναι το υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Η υποστήριξη περιλαμβάνει από δουλειές του σπιτιού μέχρι το ποιος θα έρθει να σε πάρει από τη δουλειά για να γυρίσεις και να ξεκινήσεις το θηλασμό το συντομότερο.

5. Ενημερώσου για την διατήρηση του μητρικού γάλακτος ώστε να το μεταφέρεις με ασφάλεια και προμηθεύσου τα κατάλληλα σύνεργα (ασκούς συλλογής και διατήρησης γάλακτος, ψυγειάκι μεταφοράς, παγοκύστες).

6. Να έχεις πάντα μέσα στο μυαλό σου ότι προσφέρεις στο παιδί αλλά και στον εαυτό σου το μεγαλύτερο δώρο ζωής˙προσφέρεις την υγεία. Και αυτό είναι το υπέρτατο αγαθό όλων.

Εύχομαι με τη σειρά μου καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλες εσάς που παλεύετε καθημερινά εκεί έξω! Να αγαπάτε, να αγαπιέστε και να θηλάζετε! Άλλωστε τι είναι ο θηλασμός; Ένα δώρο αγάπης… Έχετε κάτι καλύτερο κατά νου;

Τα φιλιά και την αγάπη μου!

Μάρκου Αναστασία

Μαία , Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Σχόλια

  • Avatar
    Απάντηση Δεκεμβρίου 10, 2015

    KB

    Πολύ ενημερωτικό!Σε ευχαριστούμε Αναστασία που δίνεις εμάς τις μανούλες κουράγιο αυτές τις δύσκολες μέρες!

Απάντηση