Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα, Κυριάκος Γιαλένιος, εκδόσεις Ψυχογιός

Για τον Κυριάκο έχουμε μιλήσει ξανά όταν παρουσιάζαμε και σχολιάζαμε την «Νόσο των Εραστών». Είμαι σίγουρη ότι και εσείς θα τον έχετε συναντήσει, όσοι τουλάχιστον διαμένετε στη Θεσσαλονίκη, να σας προτείνει πάντα το πιο ενδιαφέρον βιβλίο στον Ιανό, όπου και εργάζεται..

Στο νέο του βιβλίο, και δω ακόμη, είναι έντονο το στοιχείο του νουάρ.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ο Ντέιν χώρισε με την Υβόν∙ ένας χωρισμός που του κληροδότησε βασανιστικές αϋπνίες. Μια τέτοια άγρυπνη νύχτα γίνεται ακούσιος μάρτυρας στον μυστηριώδη θάνατο μιας κοπέλας.

972

Τις ίδιες ταραγμένες μέρες, τρεις νέοι άντρες συναντιούνται κάτω από παράδοξες συνθήκες σε ένα έρημο στρατόπεδο της μακρινής ενδοχώρας και ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να φτάσουν στην πόλη, ώστε να μοιραστούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στη διαδρομή, και εν μέσω προσωπικών εξομολογήσεων, θα αποκαλυφθούν μυστικά, θα δικαιολογηθούν εγκλήματα και θα δοθούν εκατέρωθεν υποσχέσεις. Σύντομα, αυτά τα φαινομενικά τυχαία γεγονότα θα θέσουν σε κίνηση έναν μηχανισμό όπου οι παράλληλες πορείες όλων των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν με τρόπο αναπάντεχο, ξεδιπλώνοντας τα ως τότε κρυμμένα κίνητρα του καθενός.

thumbnailΜε βασικά υλικά την ειρωνεία, το απρόσμενο της μοίρας και τις εσωτερικές αναταράξεις των πράξεων και των λόγων τους, όλοι οι πρωταγωνιστές, θύτες και θύματα, οδηγούνται σταδιακά σε μια εκρηκτική συνάντηση και ένα συγκλονιστικά ανατρεπτικό φινάλε.

Χωρίς να ονοματίζονται, ωστόσο αναγνωρίζονται, οι γωνιές της Θεσσαλονίκης και ιδίως της Άνω Πόλης, σαν σε ταινία ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Σεξ, χάπια, ποτά, εξομολογήσεις, υποφωτισμένοι δρόμοι, έρημα στρατόπεδα, κλινικές απεξάρτησης, αποστειρωμένα τραπεζικά γραφεία όπου εντός τους μέσω υπολογιστών γίνονται συναλλαγές μα και παρανομίες, μυστικά καταφύγια κάτω από τη γη, πολυκατοικίες όπου σε κάθε διαμέρισμα καραδοκεί και μια ιστορία απώλειας και θλίψης, σαδομαζοχιστικά παιχνίδια, ισχυροί αδερφικοί δεσμοί, ανατρεπτικοί έρωτες.

Έντονο στοιχείο της κρίσης και των συνεπειών της, νιώθεις πως είναι σε αυτή την εποχή, αλλά ίσως και να μην είναι, σαν να είναι αυτό που μας περιμένει.

«Είναι γεγονός πως κάθε άνθρωπος που έχει ένα πάθος εφευρίσκει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες έναν τρόπο να το ικανοποιεί»

Όλα αυτά μαζί. Για να έρθει η στιγμή που θα “δέσουν” οι ιστορίες, θα εξηγηθούν οι σχέσεις των ηρώων, μέ μία ύψιστη κορύφωση στο φινάλε. Αυτό άλλωστε σε μία τόσο περίπλοκη ιστορία είναι πρόκληση και σπαζοκεφαλιά συγχρόνως, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας.

«Ολόκληρες πόλεις σβήνονται απ τον χάρτη σε τρία λεπτά, κι εκείνος δε βρήκε μια σταλια θάρρος για να πάει δίπλα της»

Αξίζει να προσέξετε τους τίτλους κάθε κεφαλαίου, φράσεις που περιέχονται εντός κειμένου, από μόνες τους ένα ποίημα.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος