Κλειδιά Ελευθερίας, Έγκλειστοι Μαθητές του 3 Σ.Δ.Ε των Φυλακών Διαβατών, Εκδόσεις Ενδυμίων

Η συγκεκριμένη συλλογή ποιημάτων και πεζών κουβαλά βαρύ φορτίο.

img_20151215_192703

Φοιτητές απόφοιτοι και συνεργάτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής  Μακεδονίας σε συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας συνεργάστηκαν με τους μαθητές και πραγματοποίησαν αφιλοκερδώς μαθήματα βασιζόμενα στις αρχές, τις απαιτήσεις και τις προτάσεις του χώρου της Δημιουργικής Γραφής, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου οι μαθητές εξωτερίκευσαν τις πιο δημιουργικές τους δυνάμεις συγγράφοντας ποίηση, διήγημα, στίχους κ.λ.π. Στο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που συγκροτήθηκε και λειτούργησε στο Σχολείο προσμετρήθηκε πολύ σοβαρά η θέση και η ατομική συμβολή των έγκλειστων μαθητών, μέσα από την κοινωνική και γεωγραφική τους καταγωγή, το αξιακό σύστημα, την προσωπικότητα και την ενεργή ή παθητική εμπλοκή τους.

Οι μαθητές του Σχολείου δούλεψαν μαζί με τους δασκάλους τους και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία για τη συμμετοχή και την ουσιαστική τους συμβολή στη διαμόρφωση ενός κλίματος όπου η κριτική σκέψη δεν αντιμετωπίστηκε ως άσαρκη, άυλη, ανιστορική, αφ υψηλού πρακτική, αποστασιοποιημένη από τα πρόσωπα που πράττουν αλλά συνδέθηκε με το βάρος και το βάθος μιας ολοκληρωμένης ενσώματης, προσωπικής τους πράξης, που ακριβώς επειδή βιώθηκε σε συνθήκες αντίξοες, αλλά με όνειρα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, απέδωσε καρπούς μοναδικούς, κείμενα για τα οποία οι συμμετέχοντες, διδάσκοντες και μαθητές είναι συγκινημένοι και περήφανοι.

Αποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι η έκδοση ενός βιβλίου με τον τίτλο «Κλειδιά Ελευθερίας» με κείμενα, μικροιστορίες και ποίηση των συμμετεχόντων – έγκλειστων μαθητών, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Τρίτη 15-12-2015 και ώρα 19.00 στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση αναγνώστηκαν κείμενα από δύο ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου, η πιο συγκινητική στιγμή ωστόσο ήταν όταν μια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα μαθήτριες, η Γλυκερία ανέγνωσε το δικό της ποίημα «Ματωμένα Κάγκελα»

“Τα μάτια της ήταν κλειστά. Έβλεπε όμως κάγκελα…μαύρα. Δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω. Κρύωνε πολύ.  Τριγυρνούσε κάθε νύχτα και κρύωνε. Τι μου συμβαίνει; Σκέψεις αόριστες και
σκόρπιες. Γυρνούσε κάθε βράδυ γύρω γύρω από το όμορφο
μνήμα που το περιτριγύριζαν μαύρα κάγκελα… Τι μου συμβαίνει;
Δεν μπορούσε να ορίσει το μυαλό της. Πως θα μπορούσε άλλωστε…
ήταν νεκρή”

Έχω την μεγάλη χαρά και τιμή φέτος να συμμετέχω και εγώ ως εθελόντρια διδάσκουσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σας διαβεβαιώ ότι τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης μου προς τους μαθητές που μοιράζονται μαζί μας την σκέψη και την φαντασία τους είναι μοναδικά.

Όποια/ος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το συγκεκριμένο βιβλίο, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 5 ευρώ, και τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την έκδοση του επόμενου που θα παραχθεί από τα κείμενα των μαθητών, στο πλαίσιο του έτους 2015 – 2016, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Με χαρά θα το προμηθευτούμε και θα του το παραδώσουμε με την αντίστοιχη απόδειξη.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος