Είναι μέρες που ο καιρός δεν είναι πολύ καλός και τα μικρά έχουν πολλή ενέργεια. Θα παίξουν, θα δουν ίσως τηλεόραση, αλλά κάποια στιγμή θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό και σίγουρα κάτι μαζί σας. Τα πειράματα πάντα τραβούσαν την προσοχή των μικρών πλασμάτων με μπόλικη περιέργεια και είναι χωρίς αμφιβολία εκείνες οι περιπτώσεις παιχνιδιού που μένουν στο μυαλό.
1. Το αυγό που χωράει στο μπουκάλι
Είναι δυνατόν να χωρέσει ένα αυγό σε ένα μπουκάλι με λαιμό μικρότερης διαμέτρου; Κι όμως ναι!
Πρώτα βράζουμε το αυγό και το καθαρίζουμε από το κέλυφος. Στο στόμιο ενός μπουκαλιού, γυάλινου κατά προτίμηση, βάζουμε λίγο λάδι και μέσα στο μπουκάλι βάζουμε ένα μικρο χαρτάκι ή 2-3 σπίρτα. όταν τα ανάψουμε κλείνουμε το στόμιο του μπουκαλιού με το αυγό. Θα παρατηρήσουμε ότι σιγά σιγά το αυγό θα συμπιεστεί και θα γλιστρήσει μέσα στο μπουκάλι.
Τι συμβαίνει: με την καύση το οξυγόνο μειώνεται και ο αέρας αραιώνει ενώ εξωτερικά του μπουκαλιού ο αέρας έχει σύνθεση κανονική. Αυτό δημιουργεί πίεση από έξω προς τα μέσα και το αυγό λόγω ευκαμψίας υποκύπτει σε αυτές τις πιέσεις.
Θα χρειαστούν: ένα ηχείο στερεοφωνικού, νερό, αλεύρι κι ένα μεταλλικό κοίλο ταψάκι/πιατάκι
Αναμιγνύουμε το νερό με το αλεύρι και το χρώμα μέχρι να γίνουν χυλός όπως στις κρέπες. Τοποθετούμε το μείγμα στο μεταλλικό σκεύος πάνω στο ηχείο και το κρατάμε εκεί. Αν βάλουμε δυνατά μουσική μέσω του ηχείου θα παρατηρήσουμε χρωματιστά σκουλήκια να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής!
Τι συμβαίνει: τα ηχητικά κύματα μεταφέρονται από το ηχείο στο μεταλλικό σκεύος και από εκεί στο μείγμα. Ο παλμός του ηχείου προκαλεί παλμό και στο χυλό.
Θα χρειαστούν: σπίρτα, φακός
Ανάβουμε το φακό κοντά σε τοίχο, περίπου 20-30 εκατοστά. Ενδιάμεσα ανάβουμε ένα σπίρτο και παρατηρούμε τη σκιά.
Τι συμβαίνει: η φωτιά του σπίρτου δεν εμποδίζει το φως ώστε να δημιουργείται σκιά. Εξαιρετική ευκαιρία να εξηγήσουμε τι είναι η έκλειψη.
Θα χρειαστούν: ένα μεγάλο διάφανο μπωλ, αφρός ξυρίσματος/μαλλιών ή απορρυπαντικό που κάνει αφρό, χρώμα ζαχαροπλαστικής. Γεμίζουμε νερό το δοχείο και είτε βάζουμε και το απορρυπαντικό για να κάνει αφρό, είτε αργότερα στο σκέτο νερό βάζουμε τον αφρό. Έπειτα ρίχνουμε σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής και παρατηρούμε τι συμβαίνει: ο αφρός επιπλέει γιατί έχει σύσταση αραιότερη από το νερό ενώ το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι πυκνότερο. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο της βροχής!
Θα χρειαστούν: δοχεία μικρά και μεγάλα, νερό, αλάτι, χρώμα, καλαμάκια
βάζουμε νερό στα δοχεία να γίνει πάγος και όταν αυτό γίνει τοποθετούμε τα κομμάτια πάγου σε ένα ταψί. Σε ένα ποτήρι κάνουμε διάλυμα με αλατόνερο και χρώμα (ζαχαροπλαστικής ή τέμπερα). Με το καλαμάκι παίρνουμε λίγο από το διάλυμα του αλατόνερου και το ρίχνουμε πάνω στον πάγο. Παρατηρούμε το χρώμα να εισχωρεί στον πάγο και δημιουργεί υπέροχα σχέδια
Τι συμβαίνει: το αλάτι διαλύει τον πάγο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρούμε και με ποιο τρόπο.
Θα χρειαστούν: ένα πλαστικό μπουκάλι, ένα δοχείο(λεκάνη ή ταψί), ένα φλιτζανάκι οξυζενέ 6%, νερό, μαγιά, κρεμοσάπουνο και προαιρετικά χρώμα. Διαλύουμε το οξυζενέ σε μισό μπουκάλι νερό και ρίχνουμε και το κραμοσάπουνο με το χρώμα. Σε ένα άλλο δοχείο με χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπουκάλι και παρατηρούμε.
Τι συμβαίνει: το οξυζενέ διασπάται σε οξυγόνο και νερό επειδή η μαγιά λειτουργεί σαν καταλύτης. Το κρεμοσάπουνο χρησιμεύει απλά στο να δημιουργηθεί πολύς αφρός.
Κάθε λεπτό ποιοτικού χρόνου με το παιδί δεν ξεχνιέται. Εκτός από την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, μένει στο μυαλό τους και κάτι παραπάνω μιας και πάντα υπάρχουν απορίες και σκοτεινά σημεία.
Αγνή ευτυχία σας εύχομαι,
Γεωργία