Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στη Θεσσαλονίκη!

Το «THESSPUPPET» είναι μια θεατρική και κοινωνική πρόταση που σκοπεύει στην προβολή και ανάπτυξη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα.

To THESSPUPPET 2016 προωθεί το θέατρο με κούκλες και αντικείμενα ως μια παραδοσιακή μορφή τέχνης με βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας, που χωρίς να χάσει την λαϊκή καταγωγή του, έχει προσαρμοστεί στους σύγχρονους καιρούς και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο θέατρο. Το θέατρο με κούκλες και αντικείμενα, βρίσκεται στις ημέρες μας, στο επίκεντρο της σύγχρονης δημιουργίας.

Αυτή η πρώτη υλοποίηση του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας εμπειρίας στον καλλιτεχνικό και οργανωτικό τομέα της τέχνης του θεάτρου με αντικείμενα όπως και του σωματικού θεάτρου. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων δραστηριοτήτων, λήφθηκαν υπόψη τα χαρακτηριστικά του θεατρικού χώρου, το κύρος του φορέα που θα το φιλοξενήσει και η ανάγκη ενός μεγάλου αριθμού θεατών για ποιοτικές θεατρικές προτάσεις με σημείο εστίασης το παιδί και την οικογένεια.

Ο καλλιτεχνικός και πολυδιάστατος κόσμος του θεάτρου με κούκλες, αντικείμενα και σωματική έκφραση, είναι ο λιγότερο γνωστός από τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα. Θέλοντας υπεύθυνα να πραγματοποιηθεί «άνοιγμα» στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα που μπορεί να δώσει μια καλή και πλατειά εικόνα των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διάφορες τεχνικές και αισθητικές που χαρακτηρίζουν το θέατρο με κούκλες, σώμα και αντικείμενα.

Οι θίασοι που επιλέχθηκαν, συμμετέχουν ενεργά και στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τον σκοπό αυτό, να ανοίξει δηλαδή στην πόλη της Θεσσαλονίκης μία καινούρια «εστία» για το κουκλοθέατρο. Ευχόμαστε η επιτυχία του φετινού ξεκινήματος να φέρει μια σταθερή και μακροχρόνια συνέχεια.

Το θέατρο με κούκλες και αντικείμενα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει βιώσει ποικίλες μεταμορφώσεις και βρίσκεται ακόμη σε συνεχή εξέλιξη και διαμόρφωση μέσα από την έρευνα αλλά και τη συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς χώρους όπως είναι το stop motion, το video art, ο κινηματογράφος, η ρομποτική και οι νέες τεχνολογίες.

Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε ένα θέατρο πολυδιάστατο, που εκφράζεται μέσω πολλών διαφορετικών μορφών και τεχνικών, όπως οι μαριονέτες με νήμα, οι γαντόκουκλες, το θέατρο με σκιές, οι μονοδιάστατες φιγούρες, οι κούκλες με άμεσο χειρισμό αλλά και αντικείμενα που μπορεί να είναι ανθρωπομορφικά ή αφηρημένα και συμβολικά.

puppet-festival-thessaloniki

«ΘΕΣΣPUPPET ‘16», το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη: 11 μέρες συνεχόμενης θεατρικής γιορτής για όλες τις ηλικίες! 47 παραστάσεις από 21 βραβευμένους θιάσους με 23 διαφορετικά έργα, που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες! Παραστάσεις, πρωινές για μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και για όλη την οικογένεια στο απογευματινό πρόγραμμα.
Θεατρικά έργα στα ελληνικά και χωρίς λόγια και με πολύ μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.
Με παράλληλες εκπαιδευτικές προτάσεις, όπως 3 σεμινάρια ενηλίκων για την ανακάλυψη του θεατρικού κόσμου των αντικειμένων, 14 θέατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, 1 ημερίδα για εκπαιδευτικούς για το «Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση» και 1 έκθεση για το κουκλοθέατρο στην ιστορία της ανθρωπότητας & στην Ελλάδα.

Από τις 2 έως τις 12 Δεκεμβρίου, «ΘΕΣΣPUPPET ‘16», στις αίθουσες του Μ2.

%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%86%ce%b5

Από το σύνολο του προγράμματος, ξεχωρίζω τις παραστάσεις στην οδό Αγίας Σοφίας, που εντάσσονται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Κουκλοθέατρο & θέατρο δρόμου λοιπόν, στις 3 Δεκεμβρίου 2016 στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, από τις 10:00 έως τις 14:30.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου & Παντομίμας της Θεσσαλονίκης, “THESSPUPPET 2016” διοργανώνεται το “Puppet & Circus Street day”. Πρόκειται για μια σειρά από παραστάσεις κουκλοθεάτρου, παντομίμας και τσίρκου, που θα παρουσιαστούν στο πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκη για οικογενειακό κοινό (γονείς με τα παιδιά τους) και περαστικούς.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσουμε σε δημόσιο υπαίθριο χώρο, ένα δείγμα των τεχνών του κουκλοθέατρου και του σύγχρονου τσίρκου και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον γιορτινό και συμμετοχικό γιατους πολίτες της πόλης, με την παρακολούθηση ενός συνεχόμενου προγράμματος ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων για όλες τις ηλικίες.

Η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για όλους και το πρόγραμμα για εκείνη τη μέρα το παρακάτω:

 

 Ώρα Θίασος Παράσταση Ηλικίες
10:00 Νίστα “Οι γείτονες” Από 3
10:30 Circo Taradadan “Circus Taradadan Street Show” Από 3
11:15 Κ.Θ.Β.Ε. “Το Δώρο” Από 3
12:15 Michelino Circus «Michelino Circus» Από 5
12:45 Dromocosmicas Βαγόρ & Μπελαβίτα Από 5
13:30 La Petite Marguerite “Bubble Show” Από 3

 

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ κι επισκεφθείτε τη σελίδα του φεστιβάλ εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Καλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος