Πώς να Σφραγίσεις Αεροστεγώς Γυάλινα Βαζάκια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κλείσεις ένα γυάλινο βαζάκι αεροστεγώς, εννοείται όμως ότι εγώ αναζήτησα τον πιο εύκολο και γρήγορο, τον οποίο και σας παρουσιάζω.

Μια προειδοποίηση: Όταν χρησιμοποιούμε τη βύθιση σε ζεστό νερό, καλό θα ήταν το φαγητό που θα εσωκλείσουμε να είναι όξινο ή να έχει προστεθεί κάτι όξινο σε αυτό. Τροφές με υψηλή οξύτητα είναι τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαρμελάδες, τα τουρσί , τα chutneys ενώ οξύτητα προσθέτει σίγουρα το ξύδι.

Αυτός είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος να μην αναπτυχθούν βακτήρια που θα χαλάσουν το περιεχόμενό μας.

%cf%83%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b1

Για να δούμε όμως τη διαδικασία σφράγισης βήμα- βήμα.

  1. Προετοιμάζουμε τα βαζάκια μας καταλλήλως.
  2. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε το νερό σε βρασμό διατηρώντας τη φωτιά χαμηλή.
  3. Γεμίζουμε τα βαζάκια , αφήνοντας ένα εκατοστό  (μισό για μαρμελάδες) για στέρεες τροφές , όπως φρούτα και τουρσί και καπακώνουμε απαλά και όχι πολύ σφικτά (για να μπορέσει να φύγει ο αέρας).
  4. Με μια ξύλινη κουτάλα χτυπάμε ελαφρά τις πλευρές του βάζου για να αφαιρέσουμε τυχόν φουσκίτσες- επαναλαμβάνουμε σε όλα τα βαζάκια.
  5. Βυθίζουμε τα βαζάκια σε κατσαρόλα. Μερικοί τα τυλίγουν σε πανί για να μη χτυπάνε. Εγώ φροντίζω να γεμίζω την κατσαρόλα ασφυκτικά με βαζάκια ώστε να μην έχουν χώρο να χτυπηθούν. Αν η κατσαρόλα δεν έχει βαρύ πάτο, ή αν φοβάστε ότι μπορεί να ανεβάσετε πολύ απότομα τη φωτιά, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε μέσα στην κατσαρόλα μια ειδική ράγα στην οποία να πατάνε τα βαζάκια για να μην σπάσουν.Εγώ δεν τη χρησιμοποιώ αλλά ανεβάζω πολύ σταδιακά τη θερμοκρασία.
  6. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα βάζα.
  7. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό πολύ σταδιακά και τα αφήνουμε να βράσουν για είκοσι λεπτά (ή και παραπάνω αν τα βάζα είναι πολύ μεγάλα).
  8. Βγάζουμε τα βάζα από το νερό χρησιμοποιώντας λαβίδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε. Πολλοί επιλέγουν να τα τοποθετήσουν ανάποδα προκειμένου να γίνουν αντιληπτές τυχόν διαρροές.

Μόλις αποκτήσατε βαζάκια με τις υπέροχες συνταγές σας κλεισμένα αεροστεγώς!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος