Ριζότο με Πουρέ Λωτού και Απάκι

Ένα πιάτο που μας ταξιδεύει από την Βόρεια Ιταλία μέχρι την Κρήτη και κάνει το φθινόπωρό μας λίγο πιο κεφάτο!

Υλικά

–          Για το ριζότο

Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο

Δύο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

400 γρ. ρύζι Αρμπόριο

1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμός (κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών)

50 γρ. παρμεζάνα

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

–          Για τον πουρέ λωτού (σε περίπτωση που οι λωτοί είναι εκτός εποχής, μια καλή λύση είναι οι γλυκοπατάτες- θα διατηρηθεί η γλυκιά γεύση και το λαχανικό συστατικό του πιάτου)

1 κιλό λωτοί κομμένοι σε τετραγωνάκια

Αλάτι, πιπέρι

–          Για το γαρνίρισμα

Μια κουταλιά κρητική μυζήθρα,

%cf%81%ce%b9%ce%b6%cf%8c%cf%84%ce%bf-%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%ba%ce%b9

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Για να φτιάξουμε ένα αυθεντικό ριζότο χρειαζόμαστε ζωμό (κρέατος, ψαριού ή λαχανικών) και ειδικό ρύζι, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε Αρμπόριο. Θα «κλείσουμε» την εκτέλεση με προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας, αλλά πάμε να δούμε τα ενδιάμεσα βήματα.

Για τον πουρέ λωτού

Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς, τους κόβουμε σε τετράγωνα και τους βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλά στους  160- 180°C για περίπου 20’. Με ένα πηρούνι ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις το πιρούνι διαπερνά τη σάρκα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. (αν χρησιμοποιήσετε γλυκοπατάτες, μπορείτε να τις ψήσετε ολόκληρες, κι όχι σε fingers, όπως εδώ)

Για το ριζότο

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για καναδυό λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με κρασί.

Σε φωτιά που διατηρεί το βρασμό χαμηλό, προσθέτουμε το ζωμό (χρησιμοποιώ λαχανικών συνήθως για να βολεύω και τους vegan φίλους μου) σε δόσεις με τη λογική : προσθέτω τόσο όσο να σκεπάσω το ρύζι- ανακατεύω για να απορροφηθεί- ξαναρίχνω.

Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί, αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον πουρέ λωτού, το ξύσμα από λεμόνι, την παρμεζάνα και το βούτυρο.

Αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία και ρίχνω και το απάκι, χωρίς να ανακατεύω.

Σερβίρω  με μια κουταλιά μυζήθρα.

Tip: Μια καλή και vegetarian παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών, να αντικαταστήσετε το απάκι με μανιτάρια σωταρισμένα κι αν θέλετε να φτάσετε σε vegan επίπεδα, αντικαθιστάτε το ζωικό βούτυρο με φυτικό (για λόγους γεύσης, θα πρότεινα να δοκιμάσετε το λάδι καρύδας κι όχι μαργαρίνες και φυτίνες που είναι βάρος στον οργανισμό) και προτιμάτε τη vegan παρμεζάνα.

Καλή Απόλαυση!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος