Chutney Λωτού

Τι είναι chutney?

Η λέξη chutney προέρχεται από την Ινδική λέξη चटनी chaṭnī, που σημαίνει γλύφω. Είναι ένα νοστιμότατο είδος σάλτσας που συνοδεύει παραδοσιακά πολλά από τα πιάτα της Ινδικής κουζίνας ή τρώγεται ως dip με κάποιο από τα καταπληκτικά ινδικά ψωμιά- τα διάσημα νααν και τα παράθα. Ενώ στην Ινδία όμως, τα τσάντνει παρασκευάζονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ή λιαστά σε κάποιες περιπτώσεις, η πιο anglo ερμηνεία και μορφή τους, τα εμπλούτισε με (αρκετή) ζάχαρη και ξύδι για να τους χαρίσει περισσότερη ζωή στο ράφι, σαν σπιτικές κονσερβες. Αυτή η μετατροπή αλλοίωσε μεν τον αρχικό χαρακτήρα τους, αλλά τα σύστησε σε ένα πολύ ευρύ κοινό που τα αγάπησε με αυτή ακριβώς τη γεύση.

Αν είστε λάτρεις του γλυκόξινου, μην περιμένετε άλλο: Δοκιμάστε να τσατνο-ποιήσετε το αγαπημένο σας φρούτο ή λαχανικό και να συνοδεύσετε μετά (αρκετά μετά… μπορεί και ένα-δυό μήνες μετά) την παχύρρευστη σως πάνω από ψητά λαχανικά, κρέατα, ψάρια ή σαλάτες.

Υλικά

500γρ λωτοί

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο

30ο ml μηλόξυδο

250 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κάρυ

1 κ.γ αλάτι

(και για τους λάτρεις του καυτερού:

μια πρέζα πιπέρι καγιέν

1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη)

 

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τους λωτούς κόβοντάς τους σε μικρά κυβάκια.

Ζεσταίνω  το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις καυτερές πιπεριές  (αν μου αρέσουν τα καυτερά #not) και τσιγαρίζω, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο. ( αν η φωτιά δεν είναι χαμηλή θα κάψετε το σκόρδο και θα μυρίσει απαίσια). Προσθέτω κάρυ.

Προσθέτω τα κυβάκια λωτού, μια κούπα νερό, τη ζάχαρη και το ξύδι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε για περίπου είκοσι λεπτά,  μέχρι οι λωτοί να μαλακώσουν και το μείγμα να γίνει πηκτό σαν σιρόπι, χωρίς να είναι καθόλου υδαρές με παραπανίσια ζουμιά (ορολογία σεφ :P)

Βάζουμε το ζεστό chutney σε καθαρά, αποστειρωμένα βαζάκια και κλείνουμε απαλά το καπάκι.

Μόλις το chutney κρυώσει εντελώς μπορούμε να σφραγίσουμε ερμητικά το βαζάκι.

chutney-%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%85

Συμβουλή-όλα-τα-λεφτά:

Τα chutneys είναι καλύτερο να μείνουν στα βαζάκια τους και να ωριμάσουν για ένα, δύο μήνες πριν καταναλωθούν.  Έτσι θα ξεθυμάνει  η οξύτητα του ξυδιού και θα  αναδειχθούν τα αρώματα των φρούτων (ή λαχανικών).

Καλή επιτυχία και απόλαυση!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια Παναγιωτοπούλου είναι Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 8-11 εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον 89 Rainbow, ενώ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κύπρο και ΗΠΑ. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 12, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 9, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. ενώ το οικογενειακό πανδαιμόνιο συμπληρώνουν με επιτυχία ο γάτος Σουψόν, 3 και ο σκύλος Μότσι, 1. Διαβάζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, δυστυχώς καπνίζει και αν ήταν πλούσια θα είχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος