Η λογική του ταμπουλέ, αυτής της πασπαρτού δροσερής σαλάτας, είναι ότι βράζεις την κινόα από τη μια και ψιλοκόβεις το σύμπαν από την άλλη και στο τέλος τα ανακατεύεις όλα μαζί!
Στην ερώτηση, αν η αυθεντική σαλάτα ταμπουλέ γίνεται με κινόα, η απάντηση είναι όχι- γίνεται με πλιγούρι, ή και με κους-κους. Για την ιστορία του πράγματος, να πούμε ότι το ταμπουλέ είναι μια σαλάτα με χώρα προέλευσης κατά πάσα πιθανότητα το Λίβανο, η οποία όμως έχει κατακτήσει τη θέση της σε όλη τη Μέση Ανατολή κι από αυτό το άρθρο φαίνεται πως “κι όχι μόνο!”.
Ως μεζεδάκι που συνοδεύει ένα τσιπουράκι, ως σαλάτα- γέμισμα για το πρωινό τοστάκι ή ως κυρίως πιάτο, το ταμπουλέ είναι μια σαλάτα θρεπτική με συστατικά που ο οργανισμός μας αγαπάει: μαϊντανός, λεμόνι, λαδάκι και φυσικά την κινόα (όχι πως το πλιγουράκι δεν είναι πολύ δυνατό κι εκείνο, ειδικά αν πάρετε ψιλό και το μουλιάσετε σε χυμό λεμόνι αντί για νερό, γίνεται καταπληκτικό).
υλικά για 4 γενναιόδωρες μερίδες
2 κούπες βρασμένη λευκή κινόα (δλδ μισή κούπα ξερή)
4 τομάτες
6 κούπες ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
2 λεμόνια, το χυμό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι τζίντζερ
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
(κι αν θέλετε πειραματίζεστε προσθέτοντας κόλιανδρο, γαρύφαλλο και κανέλλα σε ποσότητα μικρότερη από μισό κουταλάκι του γλυκού, καθώς επίσης και σπόρους ροδιού για το χρώμα)
Λάδι- ξεκινάμε με μισή κούπα και προσθέτουμε σταδιακά, αν νιώθουμε ότι ‘τραβάει’ κι άλλο.
Εκτέλεση
Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι στην Ελλάδα, ο πολύς μαϊντανός μας “ξενίζει” και προτιμούμε το ταμπουλέ μας με αρκετό πλιγούρι, κους-κους ή στην συγκεκριμένη περίπτωση κινόα, προετοιμάζουμε τουλάχιστον δύο κούπες με βρασμένη κινόα με την κλασική διαδικασία.
Όσο η κινόα βράζει (ένα εικοσάλεπτο περίπου), ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα συστατικά.
Για να ψιλοκόψουμε το μαιντανό, έχουμε δύο λύσεις:
α, λύση τύπου: δεν έχω χρόνο
β. λύση τύπου: έχω μεράκι
Στην α. περίπτωση πετάτε χωρίς τύψεις το μαϊντανό στο μουλινεξάκι το φέρνετε τρεις τέσσερις στροφές να ψιλοκοπεί, αλλά να μην πολτοποιηθεί
Στη β. περίπτωση, παίρνεται ένα καλό μαχαίρι κουζίνας και, αφού αφαιρέσετε τα πιο σκληρά κοτσάνια, ψιλοκόβετε.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε ότι αν “ζουλήξετε” πολύ το μαϊντανό θα μαυρίσει. Θεωρητικά, αυτό πρέπει να το αποφύγετε, πρακτικά, με τόσα συστατικά κι ανακάτεμα ούτε που θα φαίνεται στο τέλος- οπότε ηθικό ακμαιότατο και προχωράμε.
Στραγγίζουμε τη βρασμένη κινόα και τη βάζουμε σε μπολ με το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις ντομάτες και τα ζουμάκια τους, τα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά, τα οποία καλά θα είναι να δοκιμάζετε καθώς προσθέτετε για να το φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας. Συμπληρώνουμε με λάδι, έτσι ώστε να μην κολυμπάει η κινόα, και το χυμό λεμονιού.
Κλείνοντας, να επισημάνω ότι εγώ έχω επιλέξει συνειδητότατα να μη βάζω αγγούρι , ξερό κρεμμύδι και πολύ λάδι (μια παραλλαγή που έχω φάει πολλές φορές στην Ελλάδα), γιατί μου θυμίζει ψιλοκομμένη χωριάτικη.
Το ταμπουλέ, από τις πιο αγαπημένες vegan διατροφικές επιλογές, αποθηκεύεται στο ψυγείο και μπορεί να ζήσει χαρούμενο εκεί δύο μέρες, άντε τρεις αν το χρησιμοποιήσετε σα γέμιση.
Δοκιμάστε το!