Προιόντα Ολικής Άλεσης και Έλλειψη Σιδήρου (σιδηροπενία, σιδηροπενική αναιμία)

Όταν μια τροφή είναι ‘ολικής άλεσης’  ο καρπός του φυτού αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού, που αποκαλείται και πίτουρο. Ο φλοιός των καρπών είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, πληροφορία που έγινε γνωστή στο καταναλωτικό κοινό κι οδήγησε στη γεωμετρική αύξηση των προιόντων ολικής άλεσης, μαζικά- κι όπως συχνά συμβαίνει- άκριτα.

ολικής άλεσης

Είναι πολύ σημαντικό, όταν αναφερόμαστε στη διατροφή μας, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε αλήθειες και μύθους και να κάνουμε επιλογές σψστές με βάση το δικό μας προφίλ κι όχι στηριζόμενοι σε γενικότητες.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετικά για όλους. Πράγματι, είναι τόσο πλούσια σε φυτικές ίνες, που εξυπηρετούν το σώμα και την υγεία του με πολλούς τρόπους. Προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.Ο βιταμίνες που περιέχονται στον φλοιό των καρπών είναι επίσης σημαντικές και οι σπουδαιότερες στα δημητριακά είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Υπάρχει όμως κι ένα μειονέκτημα: τα προιόντα ολικής άλεσης σε μεγάλες ποσότητες δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία, τέτοιο που είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο και τα εμποδίζουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Με (πολύ) πιο απλά λόγια: οι άνθρωποι που έχουν σιδηροπενική αναιμία, τους λείπει δηλαδή ο σίδηρος, καλό θα ήταν να ΜΗΝ τρώνε προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς εκείνα “κλέβουν” από τον οργανισμό το σίδηρο.

Αντιθέτως, οι φυτικές ίνες πρέπει να περιοριστούν για να δωθεί στον οργανισμό ή δυνατότητα να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τις τροφές του.

Κλείνοντας, να υπενθυμιστεί ότι τροφές ολικής άλεσης είναι τα δημητριακά, τα άλευρα που προκύπτουν από τη σύνθλιψή τους, και τα δικά τους παράγωγα. Έχουμε, επομένως, ψωμιά, φρυγανιές, μπισκότα, ζυμαρικά, φύλλο για πίτα αλλά και ταχίνι ολικής άλεσης. Διαβάστε τις διατροφικές πληροφορίες που όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα φέρουν για να δείτε σε τι ποσοστό χρησιμοποιήθηκε δημητριακό ολικής άλεσης και να καταλήξετε στο αν είναι κατάλληλο για το δικό σας διατροφικό προφίλ.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος