Καθημερινά, κάνουμε διατροφικές επιλογές με βάση τις ανάγκες του οργανισμού μας και την ηθική μας. Έτσι, κάποιοι θα θελήσουν να αποφύγουν το κρέας (vegeterian) και κάποιοι όλα τα ζωικά παράγωγα, από τα γαλακτοκομικά και το βούτυρο, μέχρι τα αυγά και το μέλι (vegan).
Για να αντικαταστήσουμε επιτυχημένα τα αυγά σε μια συνταγή, πρέπει να προσέξουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται καταρχήν και σε τι συμβάλλουν.
- Σε ομελέττες
1 συσκευασία silken tofu + 2 κουταλιές κορν φλάουρ
- Φούσκωμα ζύμης
1 κουτ. γλυκού baking powder
+ 1 κουτ. σούπας ξύδι
+ 1 κουτ.σουπας νερό
ή
2 κουτ.σούπας baking powder
2 κουτ.σούπας χλιαρό νερό
1 κουτ.σούπας λάδι
ή
2 κουτ. γλυκού baking powder
2 κουτ.γλυκού χλιαρό νερό
- Τηγάνισμα
για να φτιάξουμε το κουρκούτι, αναμειγνύουμε νερό + αλεύρι κι αφού ομογενοποιηθεί +ψίχουλα
- Χρώμα
1/2 κουτ.γλυκού κουρκουμάς και το χρώμα θα είναι εξίσου ζωντανό
- Γεύση
Δοκιμάστε το ηφαιστειακό αλάτι: έχει γεύση που θυμίζει ακριβώς αυτή του αβγού
- Αλμυρά
Για να αντικαταστήσετε το ασπράδι ενός αβγού:
1 κουτ.σουπας αγάρ -αγάρ σε σκόνη (το βρίσκετε εύκολα σε όλα τα deli) + 1 κουτ.σούπας νερό= χτυπάω, βάζω στο ψυγείο, ξαναχτυπάω
ή
για να αντικαταστήσετε ολόκληρο το αβγό:
1 κουτ.γλυκού κοπανισμένο λιναρόσπορο + 3 κουτ. γλυκού λιναρόσπορο (τα αναμειγνύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν και να “δέσουν”)
- Γλυκά
1 αβγό= 1/2 μπανάνα λιωμένη με το πηρούνι ή 1/3 κούπας πολτός μήλου
Υπάρχουν στα αγγλικά πολλά μπανεράκια που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε με τι να αντικαταστήσετε τα αυγά και να πετύχετε οι vegan συνταγές σας να μην υστερούν σε τίποτα.
- ‘Δέσιμο’
2 κουτ.σούπας κορν φλάουρ + 2 κουτ. σούπας νερό.
Η γεύση δε θα είναι η ίδια με αυτή που έχετε συνηθίσει, αλλά μιας και ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε!
Καλά και διαφορετικά μαγειρέματα