Μπάρες Δημητριακών, Χωρίς Ζάχαρη

Άλλο πράγμα ετοιμαζόμουν να κάνω αλλά ακούγοντας τα ‘μμμμμμ’ και ‘ΜΜΜμμμμ’ των συναδέλφων που σήμερα δοκιμάζουν μια συνταγή μπάρας δημητριακών που τους έδωσα, αποφάσισα να σας πάω εκεί ακριβώς.

Είναι σημαντικό να ξέρετε τη λογική με την οποία μαγειρεύω: το αντίθετο της ακρίβειας- είμαι του περίπου.

Γι’αυτό κι αγαπώ όλα τα φαγητά τύπου πίτσα/πίτα, ομελέτα, σάλτσα λαχανικών: γιατί βάζεις ό,τι έχεις και δε χρειάζεται να κάνεις ειδική πρόβλεψη.

Η συνταγή βάσης για τις απίστευτες αυτές μπάρες δημητριακών είναι η εξής:

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 50 γρ. φουντούκια ωμά
  • 50 γρ. κομματάκια κουβερτούρας ή σοκολάτας υγείας
  • 10 χουρμάδες (όχι με γλυκόζη- φυσικούς)
  • 4 κ.σουπας μέλι

Εδώ μπορώ να προσθέσω ό,τι από τα παρακάτω υλικά μου αρέσει/ μου βρίσκετε:

Κακάο

Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι

Κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, κοπανισμένο λιναρόσπορο, καρύδι, αμύγδαλο

σταφίδα, βερίκοκο, δαμάσκηνο, γκότζι μπέρυ

Παράλληλα μπορώ να αυξήσω ό,τι μου αρέσει: να βάλω περισσότερη σοκολάτα ή μέλι ή, αντίθετα, να μειώσω ό,τι μου περισσεύει.

βρώμη και φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τους χουρμάδες σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά. Τους βγάζω, στραγγίζω κι αφαιρώ το κουκούτσι. Τους βάζω στο μουλινεξάκι. Προσθέτω το μέλι και χτυπάω. (αν σε αυτό το στάδιο βάλω και το ταχίνι θα γίνει ένας ιδιαίτερα παχύρρευστος χυλός που κολλάει πολύ)
  2. Στο κλασσικό μαύρο ταψί κουζίνας απλώνω τις νιφάδες βρώμης και τα φουντούκια, τα ψήνω για ένα τέταρτο περίπου στους 180 C. Μόλις πάρουν χρώμα και μυρίσουν, τους βγάζω.
  3. Αφαιρώ τις πολλές φλουδίτσες από τα φουντούκια με μια πετσέτα κουζίνας, τα θρυμματίζω (όχι πολύ) και τα βάζω σε ένα μπολ  όπου αναμιγνύω μαζί με τις νιφάδες βρώμης  και τα κομματάκια σοκολάτας (και το κακάο αν έχω βάλει)
  4. Αναμειγνύω τα υγρά με τα στερεά υλικά μέχρι να ενωθούν
  5. (αν έχω διαλέξει κάποιον καρπό για ομορφιά και χρώμα, όπως το γκότζι μπέρυ τον προσθέτω στο τέλος και δεν το ανακατεύω)
  6. Στο μεγάλο μαύρο κλασσικό ταψί κουζίνας, απλώνω μια λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα και στρώνω δεύτερη λαδόκολλα από πάνω. Με τη βοήθεια της ράχης ενός κουταλιού, ενός μικρού πλάστη ή των χεριών μας, απλώνουμε ομοιόμορφα.
  7. Τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα πριν την κατανάλωση.
  8. Κόβω σε κομμάτια, τοποθετώ σε λαδόκολλα, αποθηκεύω στο ψυγείο.

Οι πηγές μου λένε οτι οι μπάρες μας διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για τουλάχιστον δέκα μέρες- στο δικό μας σπίτι πάνω από 3 μέρες δεν έχω καταφέρει να τις περισώσω.

μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη με χουρμάδες

Tips

  • Μην παραλείψετε να καβουρντίσετε τα φουντούκια. Η μυρωδιά τους είναι καταπληκτική.
  • Υπάρχουν διάφορων τύπων χουρμάδες. Διαλέξτε τον τύπου που σας αρέσει και προσαρμόστε την ποσότητα
  • Οι χουρμάδες δεν είναι ο μόνος ξηρός καρπός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Προσαρμόστε τη βασική συνταγή στις δικές σας ανάγκες.
  • Αν βάλετε φυστικοβούτυρο, θα είχε ενδιαφέρον γευστικά να προσθέτατε και μερικά ολόκληρα φυστίκια.
  • Οι μπάρες σκληραίνουν αλλά δε στερεοποιούνται απόλυτα. Θυμηθείτε να προσθέσετε λίγη βρώμη παραπάνω (ή λίγο χαρουπάλευρο) αν προσθέσατε αρκετά «υγρά», έτσι ώστε να σφίξει όσο χρειάζεται.
  • Τις τυλίγετε με λαδόκολλα, που δεν κολλάει καιτις διατηρείτε στο ψυγείο

 

Πραγματικά, δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορείτε να ενσωματώσετε. Δοκιμάστε τη βασική συνταγή και φέρτε την στα μέτρα σας.

Δε σας λέω καλή επιτυχία, είναι ήδη στο τσεπάκι σας.

 

 

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Pinterest