Διεθνής Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας 2018

Στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ας μην εξετάσουμε γιατί πέρασαν 16 χρόνια μέχρι, στις 19 Ιανουαρίου 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία να αναγνωρίσει το συμβολισμό της ημέρας αυτής- το ευχάριστο ωστόσο είναι, ότι έστω και με τρανή καθυστέρηση (ενδεχομένως ασορτί με την πρόοδο των κοινωνικών αντιλήψεων) και με ψήφισμά του το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

lgbtqiapd

Η ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία) είναι η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα σε βάρος των LGBTQI+ ατόμων. Η λέξη είναι αντιδάνειο από την αγγλική Ηomophobia που ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις ομός (όμοιος) και φοβία. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και έγινε γνωστή με το βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual (1971). Ως ευρύτερη έννοια αφορά το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και όχι απαραίτητα αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους.

Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, που οδηγεί στην εκδήλωση μισαλλοδοξίας. Συχνά φτάνει ως το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, όπως μέσω λεκτικής βίας και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους.

Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους περιγράφονται ως ομοφοβικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφοβία μπορεί να προέρχεται από θρησκευτική προκατάληψη —μάλιστα, οι απόψεις που έχουν θρησκευτική βάση είναι οι πιο δύσκολες για να αλλάξουν—, αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας ή ως αυτοεπιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Κάποιοι από τους παράγοντες που επιτείνουν την ομοφοβία είναι ακόμη το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικό στάτους, η έλλειψη επαφής με ομοφυλόφιλους και η έλλειψη παιδείας.

LGBTQ2

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα οργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις 12:00 -14:00 με θέμα:

 

Καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σύγχρονες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση“.

 

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ως ομιλητές εκπρόσωποι από οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ, το Γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, άλλων ΜΚΟ, εργατικές οργανώσεις και ΜΜΕ. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα – Λεωφ. Αμαλίας 8, Σύνταγμα (είσοδος από Ξενοφώντος 2).

 

Λόγω των κανόνων ασφαλείας, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα κατά την προσέλευση τους στο οίκημα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Χάρης ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΣ

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Γραφείου ΕΚ στην Ελλάδα

Τηλ.: 210 3271 011

 

(μέρος του κειμένου απο εδώ)

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος