Δοκίμιο 200 Χρόνων για τη Φροντίδα και την Ανατροφή των Παιδιών από τη Γέννησή τους μέχρι Τριών Ετών

Το 1749 κυκλοφορεί το βιβλίο Δοκίμιο για τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι τριών ετών, του William Cadogan, γιατρού στο νοσοκομείο του Λονδίνου. Το βιβλίο στηρίζεται στις παρατηρήσεις του Cadogan από παιδιά και σύγκριση των χαρακτηριστικών τους με αυτά των μικρών ζώων.

an essay upon nursing and the management of children

Ανάμεσα σε άλλα πρότεινε στους γονείς:

να αφήνουν τα παιδιά τους στον καθαρό αέρα,

να τα αφήνουν να τρέχουν ξυπόλυτα και να εκφράζουν τις επιθυμίες τους ελεύθερα.

Ήταν εναντίον του να φασκιώνονται τα μωρά και υπέρ του μητρικού θηλασμού.

Τα παιδιά έπρεπε να τρέφονται και να ντύνονται ελαφριά και απλά.

Οι γονείς έπρεπε να μιλούν στα παιδιά τους όπως στους ενήλικους κι όχι με μωρουδίστικες εκφράσεις.

Όλα αυτά θα βελτίωναν την υγεία και το πνεύμα των παιδιών.

Το 1749 όλα αυτά!

Κι εγώ δε θα ήξερα καν ότι αυτό το κείμενο υπήρξε αν δεν έπεφτα, με τη βοήθεια της ιδιαίτερα ψαγμένης φίλης Δέσποινας, επάνω σε ένα εκπληκτικό σαιτ, το οποίο σκοπεύω να ξεψαχνίζω με πρόγραμμα σαν εκείνο της αντιβίωσης- δις τη μέρα!

Κλείνοντας, διευκρινίζω ότι “ψαγμένος” δεν είναι εκείνος που περνά ψάχνοντας όλη του τη μέρα αλλά που έχει αναπτύξει κριτήρια έτσι ώστε, όταν πέφτει πάνω σε “διαμαντάκια” να το καταλαβαίνει. Τώρα, το ότι το μοιράζεται κιόλας είναι απλώς η καλή μας τύχη :)

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος