5 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2018

Στις 5 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών της UNESCO, και ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, εγκαινιάζει το παιδαγωγικό πακέτο για εκπαιδευτικούς «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης» και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

european year of cultural heritage 2018

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και δημιουργεί ευκαιρίες για παιδιά και νέους να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν την αξία της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης — είτε πρόκειται για τη λογοτεχνία, την τέχνη, τα μνημεία ή τη χειροτεχνία και τις παραδόσεις.

baby immigrant

photo found at the europeana collections at the great www.europeana.eu site

Ο Επίτροπος κ. Νάβρατσιτς δήλωσε: «Το σύνθημα μας για το Ευρωπαϊκό Έτος είναι “Η κληρονομιά μας — Το παρελθόν συναντά το μέλλον” — υπάρχει καλύτερος τρόπος να το υποστηρίξουμε αυτό από το να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους να μάθουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά; Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς μας τα μέσα για να το πράξουν.»

classroom colorful

Οι εκπαιδευτικοί πόροι που παρουσιάζονται σήμερα δημιουργήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου να εισάγουν την πολιτιστική κληρονομιά και να συζητούν σχετικά, μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας, απευθυνόμενοι σε μαθητές μεταξύ 10 και 15 ετών.

Οι διασκεδαστικές και συμμετοχικές δραστηριότητες μας καλούν να προβληματιστούμε πάνω στα εξής ζητήματα:

Τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά και γιατί είναι σημαντικό να την εκτιμήσουμε και να την διαφυλάξουμε;

Γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινή ακόμη και πέρα από τα εθνικά σύνορα;

Το παιδαγωγικό πακέτο είναι διαθέσιμο εδώ και, επειδή καμιά φορά (μου) κολλάει κοιτάξτε την αρχική εδώ
teacher retro

Ένα νέο διαδικτυακό παιχνίδι για την πολιτιστική κληρονομιά διατίθεται εδώ

δασκάλα του παλιού καιρού

Ο,τι πληροφορία βρίσκεται λινκαρισμένη εδώ στα αγγλικά, μπορείτε να τη βρείτε στην αρχική σελίδα και στα ελληνικά, καθώς και στις υπόλοιπες 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

teacher salaries

Επίσης, η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα την ετήσια έκθεση του δικτύου Eurydice, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη στις αποδοχές των εκπαιδευτικών το 2016/2017, καθώς και τις διαφορές στις μισθολογικές συνθήκες και στη μισθολογική πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εξοικειωθείτε με τα εργαλεία που παρέχει η ΕΕ, όπως η Γωνιά του Παιδιού, το Ευρωπαικό Βιβλιοπωλείο, η συλλογή europeana και εκμεταλλευτείτε τα! Μας ανήκουν!

παιδιά που κοιμούνται στην τάξη

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος