Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ που διασφαλίζουν ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αυτά είναι νέα! ρχεσαι στο γραφείο με δύο ώρες ύπνο, μάτι κρυστάλλινο από το ξενύχτι, ευχαριστώντας τον καλό θεούλη που στα 41 σου ακόμη κι όταν ξενυχτάς δεν πίνεις και ξυπνάς με ελαφρύ κεφάλι… αργότερα, αλλά με ελαφρύ κεφάλι τουλάχιστον. Και ενώ ακόμα είσαι στο σύννεφο – ξενυχτάμε γιατί καλοπερνάμε- διαπιστώνεις ότι στο ινμποξ σου έχεις μια αυθεντικά καλή είδηση:

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των κανόνων της ΕΕ για την ισότητα των αμοιβών.  Φέξε μου και γλίστρυσα θα μου πείτε, αν ακόμη είμαστε στο στάδιο συλλογής πληροφοριών. Κι όμως όχι! Δεν είμαστε ούτε καν εκεί! Τώρα ξεκινάμε κι εφόσον έπρεπε να γίνει μια αρχή, από όλες τις μέρες του κόσμου, εγώ προσωπικά ευχαριστώ που επέλεξαν τη σημερινή.

Δείτε εδώ πόσο άσχημο είναι που στη χώρα μας δεν αναγράφονται στοιχεία. Η συλλογή στοιχείων είναι το πρώτο βήμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τεκμηριωμένη και επιστημονική.

Δείτε εδώ πόσο άσχημο είναι που στη χώρα μας δεν αναγράφονται στοιχεία. Η συλλογή στοιχείων είναι το πρώτο βήμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τεκμηριωμένη και επιστημονική.

Η αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ και η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις λόγω φύλου, κάνωντάς μας με κάτι τέτοια ακόμη πιο ένθερμους υποστηρικτές της. . Η δημόσια διαβούλευση θα συγκεντρώσει στοιχεία από τους πολίτες, τις δημόσιες αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και τους ερευνητές προκειμένου να εξεύρει τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της αρχής της ίσης αμοιβής που κατοχυρώνεται στην οδηγία για την ισότητα των φύλων και στη σύσταση για τη διαφάνεια των αμοιβών του 2014.

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Eπίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε: «Οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν περίπου 16,2 % λιγότερα από τους άνδρες στην ΕΕ. Αυτό είναι απλώς άδικο. Τούτη η ανισότητα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να συνεργαστούμε για να επέλθει αλλαγή και να εξασφαλίσουμε ότι η εν λόγω ανισότητα αποτελεί παρελθόν.»

Η δημόσια διαβούλευση είναι μία από τις πολλές ενέργειες του Σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, που δρομολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Το σχέδιο δράσης αποτελεί συνέχεια της σύστασης για τη διαφάνεια των αμοιβών του 2014, η οποία αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα και ενθάρρυνε τις εταιρείες να αναθεωρήσουν τη διάρθρωση των αμοιβών.

ιση αμοιβή γυναικών αντρών

Ωστόσο, η έκθεση του 2017 για την εφαρμογή της εν λόγω σύστασης έδειξε ότι, στο ένα τρίτο των κρατών μελών, δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα διαφάνειας κάτι που οι γυναίκες γνωρίζουμε στο 100% των κρατών μελών. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το συνεχιζόμενο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα και η περιορισμένη ανταπόκριση στη σύσταση απαιτούν την πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων σε επίπεδο ΕΕ. Η σημερινή δημόσια διαβούλευση θα ληφθεί υπόψη στη συγκεκριμένη αξιολόγηση.

Στη δική μας χώρα συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε προ τριετίας στη Huffington, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα φτάνει το 15%. Η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Λαμβάνει υπόψη τρία είδη μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες: χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές, λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (για παράδειγμα διακοπή σταδιοδρομίας για τη φροντίδα παιδιών ή συγγενικών προσώπων). Στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει το 45,2%

διαφορά μισθού μεταξύ γυναικών αντρών

Η διαβούλευση σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για την ισότητα των αμοιβών είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και είναι ανοικτή έως τις 5 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίση αμοιβή και το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα διατίθενται στο διαδίκτυο.

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος