Προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών: τα παιχνίδια και τα αυτοκίνητα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των επικίνδυνων προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Παρασκευή 05 Απριλίου την έκθεσή της για το 2018 σχετικά με το «Safety Gate», το σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (πρώην σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «RAPEX»).

toys-and-cars-2019

Από την έκθεση προκύπτει ότι οι αρχές αντάλλαξαν 2 257 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα. Τα «παιχνίδια» αποτέλεσαν την κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (31 %), ακολουθούμενα από τα «μηχανοκίνητα οχήματα» (19 %) και από τα «είδη ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη μόδας» (10 %), ενώ οι κυριότεροι κίνδυνοι που κοινοποιήθηκαν ήταν οι χημικοί κίνδυνοι και οι τραυματισμοί (25 % έκαστος), ακολουθούμενοι από τον κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά (18 %).

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε τα εξής: «Το Safety Gate αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία των Ευρωπαίων από τα επικίνδυνα προϊόντα και λειτουργεί αποτελεσματικά. Με περισσότερες από 2 000 προειδοποιήσεις και σχεδόν διπλάσιες ανακλήσεις και αποσύρσεις από την αγορά, η έκθεση καταδεικνύει την αποτελεσματική επιβολή των κανόνων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές και τις τρίτες χώρες για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών

Οι ανακλήσεις προϊόντων είναι ένα από τα συνηθέστερα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων που ενέχουν τα επικίνδυνα προϊόντα, ωστόσο το ποσοστό των προϊόντων που πράγματι επιστρέφεται από τους καταναλωτές παραμένει γενικά χαμηλό. Τα αποτελέσματα νέας έρευνας σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι το ένα τρίτο όσων απάντησαν εξακολουθούν συνειδητά να χρησιμοποιούν ανακληθέντα προϊόντα, γεγονός που δείχνει ότι οι ανακοινώσεις ανάκλησης ίσως να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αποφάσεις των καταναλωτών και/ή ότι ο κίνδυνος δεν κοινοποιείται με επαρκή σαφήνεια.

Περισσότερα από τα μισά από τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίστηκαν προέρχονταν από την Κίνα. Η συνεργασία με τις κινεζικές αρχές στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα. Η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές επ’ αυτού. Στα σχετικά μέτρα περιλαμβάνονται δράσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας των προϊόντων που πρέπει να τηρούνται κατά την πώληση σε καταναλωτές της ΕΕ.

Ιστορικό

Από το 2003 το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά και/ή ανακαλούνται οπουδήποτε στην Ευρώπη ανταλλάσσονται γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να λαμβάνονται οπουδήποτε στην ΕΕ κατάλληλα μέτρα (απαγόρευση/διακοπή των πωλήσεων, απόσυρση, ανάκληση ή απόρριψη από τις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή). Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μετονομάστηκε σε Safety Gate (Πύλη Ασφαλείας) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

κατάλογος

Το Safety Gate διαθέτει ειδικό δημόσιο δικτυακό τόπο ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε εβδομαδιαίες επικαιροποιήσεις των προειδοποιήσεων που υποβάλλονται από τις εθνικές αρχές που συμμετέχουν στο σύστημα. Κάθε εβδομάδα, περίπου 50 προειδοποιήσεις καταχωρίζονται και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το Business Gateway (Πύλη επιχειρήσεων) για να προειδοποιούν γρήγορα και αποτελεσματικά τις εθνικές αρχές για προϊόντα που έχουν διαθέσει στην αγορά και τα οποία ενδέχεται να μην είναι ασφαλή.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος