Το ήξερες ότι είναι σεξιστικό ;

Την αρχή έκανε ένα σχολείο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, το οποίο αφαίρεσε 200 βιβλία από τη βιβλιοθήκη του, ανάμεσα σε αυτά και την Kοκκινοσκουφίτσα λόγω του σεξιστικού περιεχομένου που κρύβεται πίσω από την ιστορία της.

Η βιβλιοθήκη του συγκεκριμένου σχολείου εξετάζεται από το Associacia Espai I Lleure,  ένα πολιτιστικό κέντρο στη Βαρκελώνη, ως μέρος ενός έργου που στοχεύει στην ανάδειξη του κρυμμένου περιεχομένου των βιβλίων. Μετά από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλά βιβλία θίγουν ζητήματα ταυτότητας και φύλου.

upl5732f1dd5409f   Le_petit_chaperon_rouge_2_by_GeraldBeauchemin

Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη διαφορά των δύο φύλων συχνά εστιάζει στο δίπολο δυνατός- αδύναμος, όταν έτσι παρουσιάζεται μέσα από τους ρόλους των ηρώων των παραμυθιών.

Καθώς όμως το σχήμα “δυνατό” αγόρι σε σχέση με το “αδύναμο” κορίτσι είναι το στερεοτυπικό κατάλοιπο μιας άλλης κοινωνικής πραγματικότητας, τέτοιας που εν μέρει σήμερα δεν υπάρχει κι εν μέρει θέλουμε να βοηθήσουμε να καταργηθεί, το περιεχόμενο των βιβλίων- ακόμη και των κλασικών- μελετάται σήμερα υπό νέο φως.

Τροφοδοτεί το αίσθημα βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο μια ιστορία σαν αυτή της ανυπεράσπιστης Κοκκινοσκουφίτσας που βρίσκεται να περπατά έξω από το δρόμο που όφειλε σε σχέση με τον περπατημένο λύκο που ξέρει πολύ να κινείται και να αυτοπροστατεύεται άριστα- όπως άλλωστε και να απειλεί;

Πολλοί πιστεύουν πως ναι. Ανάμεσά τους σύλλογοι γονέων στην Ισπανία συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή υποστηρίζοντας πως σίγουρα είναι σημαντικό να δουλεύουμε με τη θεματική του φύλου εξ’ απαλών ονύχων.

Που θα στεκόσασταν αν το … μέλλον της Κοκκινοσκουφίτσας στη δική σας παιδική βιβλιοθήκη κρινόταν (και) από εσάς;

 

 

πηγές: ethnos

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Marianna Ftaka

Η Μαριάννα έχει τελειώσει δημοσιογραφία και κάνει την πρακτική της στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκη. Της αρέσει το ροζ και πίνει νερό από ένα τεράστιο πλαστικό θερμός σε σχήμα παγωτό.

Σχολίασε πρώτος