Περιορισμός στο δικαίωμα των γυναικών για τερματισμό κύησης από πολιτεία των ΗΠΑ

Νόμο με τον οποίο θα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις αναμένεται να υιοθετήσει η Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Την προσπάθεια για την κατάργηση αυτού του δικαιώματος ξεκινάνε συντηρητικοί της Αλαμπάμα, κόντρα στην απόφαση του 1973 η οποία νομιμοποιεί μέχρι και σήμερα την άμβλωση υποστηρίζοντας πως το έμβρυο δεν είναι ακόμα βιώσιμο.

5538855 719700

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλαμπάμα και προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 99 χρόνια για τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις, εκτός και αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, αν το έμβρυο παρουσιάζει «ανωμαλίες» που θα οδηγήσουν στον θάνατό του και για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή από αιμομιξία.

Για να φτάσει στην εφαρμογή ο νόμος θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία όπου και θα επικυρωθεί, στη συνέχεια να ελεγχθεί από τους Ρεπουμπλικάνους και κατόπιν από τη Ρεπουμπλικανή κυβέρνηση της πολιτείας. Στις ΗΠΑ, από τις αρχές του έτους, 28 Πολιτείες έχουν εισαγάγει περισσότερους από 300 νέους κανονισμούς για να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση. Πολιτείες όπως το Κεντάκι και το Μισισίπι, ο νόμος προβλέπει ότι απαγορεύεται η άμβλωση από τη στιγμή που είναι δυνατόν να εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, δηλαδή από την 6η εβδομάδα της κύησης. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στην Τζόρτζια, το Οχάιο, το Μισούρι και το Τενεσί. Το σχέδιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακυρωθεί από τα δικαστήρια όμως οι αρχές σχεδιάζουν το επόμενο βήμα που είναι να προσφύγουν στον Ανώτατο δικαστήριο που θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει την απόφαση του 1973.

πηγές: efsyn.gr

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Marianna Ftaka

Η Μαριάννα έχει τελειώσει δημοσιογραφία και κάνει την πρακτική της στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκη. Της αρέσει το ροζ και πίνει νερό από ένα τεράστιο πλαστικό θερμός σε σχήμα παγωτό.

Σχολίασε πρώτος