Η Πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1978.

αικατερινη σακελλαροπουλου aikaterini sakellaropoulou προεδρος δημοκρατιας 2020

Όπως αναφέρει η wiki «το Νοέμβριο του 1982, διορίσθηκε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988, προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000, προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995).

Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015).

Ήταν εισηγήτρια στην απόφαση για τη διατήρηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των διατηρητέων της οδού Δ. Αρεοπαγίτου και εισηγήτρια στην απόφαση εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Υπήρξε μέλος της μειοψηφίας που διαφώνησε με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των ταυτοτήτων και της μη αναγραφής του θρησκεύματος, ενώ το 2018 υπό την προεδρία της το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Στις 23 Οκτωβρίου 2015, προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Από τον Μάρτιο του 2015 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Στις 17 Οκτωβρίου 2018, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όντας η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό».

Σήμερα είναι και επίσημα η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μετά από μια ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή όπου εκλέχθηκε με ευρεία ψηφοφορία (261 βουλευτές υπέρ), ένα αποτέλεσμα που θα της ανακοινωθεί επίσημα στις 13.30 σήμερα, Τετάρτη 22/1 από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα αναλάβει καθήκοντα την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία λήγει στις 13 Μαρτίου.

Η ειδική τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής κι εμείς και οι κόρες μας δε σκοπεύουμε να την χάσουμε με τίποτα!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος