Γρίπες, Ιώσεις, Αντιγριπικά, τα Παιδιά (μας) και οι ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΈΝΟΙ Τρόποι Χειρισμού.

Υψηλός, ή όχι και τόσο, πυρετός, βήχας, ιώσεις, μύξες, εισπνεόμενα, κορτιζόνη, εμβόλια, το αντιγριπικό, νοσοκομεία, μάσκες, γρίπη, επιπλοκές: να τα συστατικά του χειμώνα του γονιού (99,9% της μάνας) που έχει ένα ή και περισσότερα μικρά παιδιά. Και μετά έρχονται τα ψυχολογικά συμπτώματα: φόβος, ανησυχία, αυπνία και ούτω καθεξής.

Δε μπορώ να γνωρίζω εσείς τι κάνετε και πως τα χειρίζεστε αλλά εγώ έχω φάει- συγγνώμη για την έκφραση- ΤΟΝΟΥΣ ΣΚΑΤΟ από μέλη της οικογένειάς μου γιατί:

1. δεν αφήνω τα παιδιά μου στο νοσοκομείο, όταν βλέπω ότι επικρατεί χάος/χάλι

2. δεν τους δίνω αντιπυρετικό κατευθείαν

3. έχω επιλέξει παιδίατρο που δεν γράφει εύκολα φάρμακα και συγκεκριμένα αντιβιωτικά.

Έχω κλάψει από τις κατηγορίες τους ότι είμαι κακή και απρόσεκτη μάνα, οπότε καταλαβαίνετε ότι το παρακάτω άρθρο είναι η βίβλος μου, το Σύνταγμά μου, τα πάντα όλα μου.

Το αντιγράφω από την ανάρτηση του κυρίου Αντώνη Δαρζέντα, παιδιάτρου, στο φβ τον οποίο φυσικά και σας προτείνω να ακολουθήσετε ευλαβικά  και το παραθέτω ολόκληρο.

<3

κάνει κρύο

“Καθώς τα εμπύρετα νοσήματα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την τιμητική τους μερικές απλές συμβουλές προς γονείς και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουμε επιδημίες ιογενών νόσων. Υπάρχει γρίπη αλλά εκτός από αυτήν υπάρχουν και άλλο ιοί που μπορεί να κάνουν παρόμοια συμπτώματα με αυτήν όπως πχ οι αδενοϊοί.
Αυτή η χρονιά είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη.
Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, καταρροή, φταρνίσματα, βήχας και ψηλός πυρετός που μπορεί να κρατήσει ακόμα και πέντε με επτά μέρες.
Γι αυτό μην πανικοβάλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία αμέσως για πολλούς λόγους.
Πρώτον γιατί οι ιώσεις αυτές παρότι κάνουν ψηλούς πυρετούς και έντονο βήχα σε υγιείς γενικά ανθρώπους δεν κάνουν συχνά βαριές επιπλοκές που να χρειάζονται νοσοκομείο. Ιδίως αν έχετε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να κολλήσετε γρίπη αλλά πιθανότατα θα αποτρέψει βαριά επιπλοκή. Το αντιγριπικό δεν προστατεύει από άλλους ιούς, οπότε ακόμα και εάν το έχετε – και πολύ καλώς κάνει – , μπορεί να περάσετε εμπύρετο νόσημα.
Δεύτερον οι σχετικά σοβαρές επιπλοκές όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία ή η ωτίτιδα δεν συμβαίνουν στην αρχή της νόσου αλλά μετά το 3ο 24ωρο. Γι αυτό μην βιάζεστε να τρέξετε και στον γιατρό σας μόλις δείτε την πρώτη μέρα 40 πυρετό. Πιθανότατα δεν θα βρει τίποτα και εάν είναι και ανασφαλής θα σας φορτώσει με άχρηστα φάρμακα και αντιβιοτικά που δεν χρειάζεστε. Έτσι την επόμενη φορά που πραγματικά θα χρειαστείτε το αντιβιοτικό, αυτό δεν θα σας προστατεύσει.
Τρίτον γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Θα πάτε με μια νόσο αυτοπεριοριζόμενη και αφενός θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο, αφετέρου θα κολλήσετε και κάτι σοβαρότερο.
Μην το παρακάνετε με τα αντιπυρετικά. Ο πυρετός δεν είναι εχθρός μας αλλά φίλος μας. Με τον πυρετό ο οργανισμός αμύνεται. Επίσης ο ψηλός πυρετός δεν πέφτει εύκολα. Μπορεί να διατηρηθεί ψηλός ακόμα και εάν έχετε χορηγήσει αντιπυρετικά. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και περιμένετε. Δεν χρειάζεται να δίνετε συνεχώς αντιπυρετικά γιατί στο τέλος θα τρυπήσετε κάνα στομάχι. Ακόμα και το ντεπον σε μεγάλες και συνεχείς χορηγήσεις μπορεί να κάνει ηπατική βλάβη.
Μην πρήζετε τον γιατρό σας να σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι μόνο για τις επιπλοκές. Να είστε ικανοποιημένοι όσοι έχετε γιατρούς που δεν δίνουν με την πρώτη αντιβιοτικά. Αν πάρετε αντιβιοτικά, χωρίς να τα χρειάζεστε όπως είπα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείτε όπως σε μια σοβαρή κατάσταση ή σε ένα σοβαρό χειρουργείο συγγνώμη για την έκφραση “θα πάτε ακλαυτοι”.
Προς γιατρούς. Τα Tamiflu και τα αντιβιοτικά δεν είναι Καραμέλες. Έχουν σαφείς ενδείξεις. Δεν νοείται να δίνονται Tamiflu για προφύλαξη, χωρίς συμπτώματα σε υγιείς ενήλικες.
Προς γονείς. Μην τηλεφωνείτε συνεχώς στους γιατρούς σας, εφόσον έχετε ήδη μιλήσει με αυτούς, κάθε φορά που το παιδί κάνει 40 πυρετό. Εφόσον ξέρετε τι να κάνετε, κάντε το. Είμαστε κοντά σας για υποστήριξη και ψυχοθεραπεία αλλά από το πρωί έχουμε απαντήσει σε 100 τηλέφωνα ο καθένας. Θα χάσουμε τη μπάλα και θα υποεκτιμήσουμε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα. Έτσι είναι όλα τα παιδιά. Και τα δικά μας 40αρια κάνουν κι ας τους κάναμε τα εμβόλια. Να είστε προετοιμασμένοι, όπως είπα παραπάνω ότι αυτές οι ιώσεις κάνουν ΨΗΛΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥΣ 5 ΜΕ 7 ΗΜEΡΕΣ.
Ψυχραιμία. Χειμώνας είναι. Και θα περάσει.”

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος