Ελεύθερο Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες με ελεύθερο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Υλικό δηλαδή που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν για το μάθημά τους και άλλοι εκπαιδευτικοί.

Το ΥΠΕΠΘ έχει αναπτύξει δικές του σελίδες με πάνω από 10.000 ανοιχτούς ψηφιακούς εκπαιδευτικούς πόρους (στα αγγλικά Open Educational Resources). Πολλές από αυτές τις σελίδες δίνουν την δυνατότητα για οργάνωση, τεκμηρίωση, αποθήκευση, διαχείριση και διανομή ψηφιακού περιεχομένου.

Για παράδειγμα η ΜΗΤΙΔΑ είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Είναι ειδικά σχεδιασμένη για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και για την υποβοήθηση του έργου των εκπαιδευτικών. Η πλατφόρμα αναβαθμίστηκε τεχνικά και εμπλουτίστηκε με νέες ψηφιακές συλλογές προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας ήδη πριν την εποχή τοπυ κορονοιού. Πλέον, περισσότερες από 1.200.000 πηγές περιεχομένου είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για εκπαιδευτική επανάχρηση. Μια λίστα με τις βασικότερες ιστοσελίδες με ελεύθερο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό θα βρείτε εδώ:

παιδιά που κοιμούνται στην τάξη
Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και δώστε ζωή στη διδασκαλία και την τάξη σας!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Φωτόδεντρο μαθησιακά αντικείμενα
  2. Φωτόδεντρο εκπαιδευτικά βίντεο
  3. Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών
  4. Φωτόδεντρο Πολιτισμός
  5. Μήτιδα
  6. Ψηφιακό Περιεχόμενο Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  7. Ψηφιακό περιεχόμενο για την νεότερη ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη μουσική.
  8. ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  9. Ψηφιακό Σχολείο
  10. ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
  11. ONLINE ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – Ιδιωτική εταιρία
  12. ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ AESOP
  13. Εικονική περιήγηση στο Βρετανικό Μουσείο
  14. Κινηματογράφος – 36 ταινίες με Όσκαρ
  15. Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου
  16. Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο
  17. Ανοικτή Βιβλιοθήκη

happy school kids

«Φωτόδεντρο μαθησιακά αντικείμενα»

 

Το «Φωτόδεντρο μαθησιακά αντικείμενα» είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εδώ θα βρείτε μαθησιακά αντικείμενα (αυτόνομες και επαναχρησιμοποιήσιμες μονάδες ψηφιακού υλικού που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία και τη μάθηση) όπως πειράματα, διαδραστικές προσομοιώσεις, διερευνήσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες, ασκήσεις και άλλα. Φιλοξενεί τη συλλογή με τα περίπου 6500 μαθησιακά αντικείμενα των εμπλουτισμένων διαδραστικών σχολικών βιβλίων καθώς και συλλογές με επιλεγμένα αντικείμενα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων του ΥΠΑΙΘ ή άλλων φορέων.

http://photodentro.edu.gr/lor

 

«Φωτόδεντρο εκπαιδευτικά βίντεο»

Το «Φωτόδεντρο εκπαιδευτικά βίντεο» είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Εκπαιδευτικών Βίντεο. Εδώ θα βρείτε βίντεο μικρής διάρκειας, κατάλληλα για αξιοποίηση μέσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Φιλοξενεί τη συλλογή με τα 700 μικρής διάρκειας βίντεο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του ΥΠΑΙΘ καθώς και συλλογές βίντεο από άλλα έργα και φορείς.http://photodentro.edu.gr/video

 

«Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών»

Το «Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών» είναι το Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ένα από τα αποθετήρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της «οικογένειας» Φωτόδεντρο και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/ugc.Στο χώρο αυτό εκπαιδευτικοί και μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν να αναρτούν τα δικά τους μαθησιακά αντικείμενα ή να αναζητούν μαθησιακά αντικείμενα άλλων χρηστών.

 

«Φωτόδεντρο Πολιτισμός»

Το «Φωτόδεντρο Πολιτισμός» είναι ένας θεματικός συσσωρευτής πολιτισμικών εκπαιδευτικών πόρων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεντρώνει και παρέχει ενοποιημένη αναζήτηση σε χιλιάδες επιλεγμένους ψηφιακούς πόρους από πολιτισμικές συλλογές που βρίσκονται είτε στην Ευρωπαϊκή Πύλη πολιτισμικού περιεχομένου “Europeana” (europeana.eu) είτε σε ψηφιακά αποθετήρια μουσείων ή άλλων φορέων. Σε όλους τους ψηφιακούς πόρους έχει γίνει πρόσθετος παιδαγωγικός / εκπαιδευτικός μετασχολιασμός ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.http://photodentro.edu.gr/cultural

 

Μήτιδα www.mitida.gr/el

 

Πηγή: http://www.ekt.gr/el/news/23946 1.200.000 ψηφιακά τεκμήρια και δημιουργήστε εκπαιδευτικό περιεχόμενο

Οι εκπαιδευτικοί αξιοποιώντας τα εργαλεία της ΜΗΤΙΔΑΣ, μπορούν να αναζητήσουν ψηφιακό περιεχόμενο, να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά μαθήματα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της διδασκαλίας τους. Η ΜΗΤΙΔΑ, η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και για την υποβοήθηση του έργου των εκπαιδευτικών, αναβαθμίστηκε τεχνικά και εμπλουτίστηκε με νέες ψηφιακές συλλογές προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πλέον, περισσότερες από 1.200.000 πηγές περιεχομένου είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για εκπαιδευτική επανάχρηση. Σε μια εποχή όπου το έγκριτο και τεκμηριωμένο ψηφιακό περιεχόμενο γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό στον χώρο της εκπαίδευσης, το ΕΚΤ παρέχει 4 διαδικτυακές εφαρμογές και έναν τεράστιο όγκο εκπαιδευτικών πηγών και επιστημονικών δεδομένων. Χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές και τις ελεύθερα προσβάσιμες ψηφιακές πηγές του ΕΚΤ, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεργαστούν από απόσταση, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της πλατφόρμας ΜΗΤΙΔΑ, μπορούν να συνδεθούν στο διαδικτυακό της περιβάλλον είτε μέσω του συστήματος ενιαίας πρόσβασης «Single Sign-On» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), είτε μέσω του συστήματος ενιαίας πρόσβασης «Single Sign-On» του ΕΚΤ.

 

Ψηφιακό Περιεχόμενο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το SearchCulture.gr είναι ο Ελληνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Περιεχομένου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, o ενιαίος πολιτιστικός πληροφοριακός χώρος που ανέπτυξε το ΕΚΤ με πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση” για την συγκέντρωση και ενοποίηση του συνόλου του Ελληνικού Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος που παράγεται από φορείς με Δημόσια χρηματοδότηση. Μέσω της υποδομής SearchCulture.gr, το ΕΚΤ είναι ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής πολιτιστικών δεδομένων για τη EuropeanaΣτόχοι του εγχειρήματος είναι η ελεύθερη κεντρική πρόσβαση και ενιαία διάθεση ψηφιακών πολιτιστικών πόρων -στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούν οι φορείς παραγωγής τους- η ανάδειξη και διασύνδεση τους, η ασφαλής διαφύλαξή τους και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana σε συμφωνία με εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

 

Ψηφιακό περιεχόμενο για την νεότερη ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη μουσική
 

 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επίσης, όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να αναζητήσουν υλικό σχετικό με τη δασοπονία, μπορούν να επισκεφτούν το αποθετήριο «Θεόφραστος», του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων. Ψηφιακά τεκμήρια για θέματα βιοποικιλότητας, υγροτόπων, δασών, προστατευόμενων περιοχών και υδάτων μπορεί κανείς να εντοπίσει στην ψηφική συλλογή του του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Τέλος, ενδιαφέροντα άρθρα για το φυσικό και το αστικό περιβάλλον είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του «Δελτίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας» και στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού περιοδικού «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία». 

Ψηφιακό Σχολείο (dschool)

https://dschool.edu.gr/ 

«ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ»

O επίσημος δικτυακός τόπος του Υπουργείου Παιδείας για τη διάθεση και διανομή σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές της ψηφιακής μορφής των σχολικών βιβλίων (e-books). Εδώ θα βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία για το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο σε ποικίλες ψηφιακές μορφές, κατάλληλες για διαφορετικές χρήσεις.e-books.edu.gr

 

ONLINE ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – Ιδιωτική εταιρία

Σύστημα online ψυχαγωγίας των παιδιώνΣτόχος του Project είναι:

  • Δημιουργία και διάθεση διαδικτυακών εργαλείων ψυχαγωγίας παιδιών με στόχο:

    • Να συνδέσουμε παιδιά (γονείς) που θέλουν να συμμετέχουν σε online δραστηριότητες με επαγγελματίες και ερασιτέχνες παρόχους δραστηριοτήτων.
    • Παροχή μεγάλου εύρους δραστηριοτήτων από STEM έως μουσικοκινητική αγωγή.

https://www.gigly.gr/

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ AESOP

Πλατφόρμα για Σχεδίαση, Υποβολή, Αξιολόγηση και Αξιοποίηση Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων από την εκπαιδευτική κοινότητα.Η Πλατφόρμα Ανάπτυξης, Σχεδίασης, Υποβολής και Αξιολόγησης Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων αναπτύχθηκε με ίδια μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του Υποέργου 2: “Ψηφιακό Σύστημα – Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής, Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ψηφιακών Σεναρίων καθώς και καθοδήγησης και Υποστήριξης των Εκπαιδευτικών” της Πράξης: “Ανάπτυξη Mεθοδολογίας και Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων για τα Γνωστικά Αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης”.

http://aesop.iep.edu.gr/

 

Εικονική περιήγηση στο Βρετανικό Μουσείο

Ως συνέχεια της εικονικής περιήγησής μας στα μουσεία του κόσμου, μεταφερόμαστε αυτή τη φορά στο Βρετανικό Μουσείο. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε μια ποικιλία διαδρομών μέσα στο μουσείο με έμφαση σε συγκεκριμένα εκθέματα. Οι διαδρομές είναι θεματικές και δεν έχετε παρά να διαλέξετε μία από αυτές και να αφεθείτε στην ειδικά σχεδιασμένη περιήγηση που θα σας καθοδηγήσει ώστε να ανακαλύψετε τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου.https://www.britishmuseum.org/visit/object-trails

 

Κινηματογράφος – 36 ταινίες με Όσκαρ

Κινηματογραφικές ταινίες προβάλλονται δωρεάν online στο openculture.com. Πρόκειται για μια λίστα 36 ταινιών βραβευμένων με Όσκαρ, τις οποίες δεν έχετε παρά να τις απολαύσετε από το σπίτι σας!http://www.openculture.com/2012/02/28_free_oscar_films_on_the_web.html

 

Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

Εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις από την ιστορία του ελληνικού θεάτρου μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε από το σπίτι μας μέσω τουψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα για παρακολούθηση σύγχρονων παραστάσεων από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.https://www.n-t.gr/

http://www.nt-archive.gr/

Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι μια νέα υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και στην εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε σε μια συλλογή 3899 ηλεκτρονικών τίτλων και να διαβάσετε τα βιβλία της επιλογής σας. Η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν, αρκεί να διαβάσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε τις οδηγίες εγγραφής και χρήσης. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα χρήσης ενός βιβλίου για 15 ημέρες, και μπορεί να κάνει 36 χρήσεις της υπηρεσίας κατ’ έτος. Η ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.https://ereading.nlg.gr/el/

 

Ανοικτή Βιβλιοθήκη

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα της κλασικής λογοτεχνίας και της αρχαίας γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (public domain), αλλά και σύγχρονα έργα που επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι. Παράλληλα, η Ανοικτή Βιβλιοθήκη προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.https://www.openbook.gr/about/

 

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Pinterest