Το πρόγραμμα διάρκειας ενενήντα λεπτών, περιλαμβάνει μια ολιγόλεπτη εισαγωγή στη θεματική της έκθεσης υπό την μορφή διαλόγου και ερωταπαντήσεων και μικρής διάρκειας εργαστήριο ζωγραφικής, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά γλυπτά με τη βοήθεια της φύσης.
Σε αυτή την τελευταία σειρούλα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας και να σας βοηθήσω να δείτε την εικόνα: είμαστε μέσα στο μουσείο, περπατάμε αργά-αργά από το ένα έκθεμα στο άλλο, μαθαίνουμε πληροφορίες που δε γνωρίζουμε κι ακούμε τα κατά κανόνα εξαιρετικά σχόλια των παιδιών. Έρχεται η ώρα που θες λίγο να καθίσεις, λίγο να πάρεις αέρα, λίγο να κινηθείς ελεύθερα. Εκεί ακούγεται η αγγελική προτροπή: “πάμε στο δασάκι να μαζέψουμε υλικά;” και πριν προλάβω να εντυπωσιαστώ από το πόσο καλά δομημένο είναι το πρόγραμμα, πόσο αυτή η οικολογική προέκταση πολλαπλασιάζει την αξία του προγράμματος και καλλιεργεί τη διαθεματική γνώση και συνείδηση των παιδιών, βρίσκομαι να ανεβαίνω με τα παιδιά μου από το χέρι, τα σκαλάκια δεξιά του Τελλογλείου και να κατευθύνομαι στο “δασάκι”. Για τα επόμενα λεπτά τα παιδιά μαζεύουν υλικά: κλαράκια, φυλλαράκια, καρποί που θα τους χρειαστούν στην κατασκευή μιας “φωλιάς”, κεντρικής ιδέας στα έργα του Finotti. Οι μεγάλοι έχουμε χρόνο να καθίσουμε δύο λεπτά, να πάρουμε μια ανάσα, ενώ τα παιδιά εκτονώνονται και απολαμβάνουν τον καλό καιρό και το περιβάλλον.
Όταν τα υλικά μαζευτούν, κατευθυνόμαστε στην… Ίριδα, που μέχρι εκείνη την στιγμή αναρωτιόμουν τι στεγάζει: ένας πανέμορφος χώρος διαθέσιμος για εικαστικά εργαστήρια και σύντομες κατασκευές! Τα παιδιά κι εμείς καθόμαστε σε πάγκους όπου υπάρχει ήδη το εποπτικό υλικό: χρώματα, κόλλες, νερό, πινέλα και εξαιρετικός χαρτοπολτός. Διαλέγουμε ο καθένας από μια βάση φτιαγμένη από κλαδί δέντρου, στην οποία προσθέτουμε τα υλικά που μαζέψαμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά. Υπάρχει ηρεμία κι όχι βιασύνη, κάτι που εκτιμώ ως μητέρα (και) νηπίου.
Κανένας δεν κακοκαρδίζεται: υπάρχουν υλικά για όλους και εφεδρικά υλικά, αν κάποιο παιδάκι δε μείνει ικανοποιημένο με τη δημιουργία του. Υπάρχει μια αίσθηση ποιότητας και αξίας στο χρόνο που περνάμε εκεί και δεν απορώ με τα παιδιά μου που δεν ξεκολλάνε: ούτε εγώ θέλω να φύγουμε.
Το πρόγραμμα τελειώνει, και το εσπρεσσάκι στο Ανφαν Γκατέ, ακριβώς δίπλα είναι must, καθώς και η κάθοδος μέσα από την καταπράσινη, άδεια και ασφαλή Πανεπιστημιούπολη που μας οδηγεί στο σπίτι με την καλύτερη δυνατή διάθεση!
Επιβεβαιώνω, κλείνοντας, ότι πράγματι δημιουργούνται δυο ομάδες των 15 περίπου ατόμων, οι οποίες κινούνται παράλληλα στον χώρο, σε αντίθετες πορείες. Κι έτσι συνωστισμός δεν υπάρχει. Το γενικό πλαίσιο είναι ότι δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά αριθμός προτεραιότητας. Άλλωστε, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου, ενώ η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος
Δηλώσεις συμμετοχής:
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 και στο education@teloglion.gr (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00) ή
στην Υποδοχή Τελλογλείου Ιδρύματος: 2310-247111 και
στο info@teloglion.gr (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Τετάρτη 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00, Κυριακή-Δευτέρα κλειστά)
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ για μια ακόμη εγγυημένα καλή μέρα στο αγαπημένο μας Μουσείο με δράσεις και ξενάγηση που περιγράφονται ΕΔΩ!
Κάντε εγκαίρως κράτηση!