#Family Time: Μικροί & Μεγάλοι Εξερευνητές στις Εκθέσεις του Τελλογλείου.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ συνεχίζει και αυτή τη χρονιά το οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές». Εμείς παρακολουθήσαμε την συνάντηση που είχε οριστεί για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020. Ο τίτλος της αγαπημένης περιπέτειας σε αυτή την επίσκεψη ήταν το πολύ ταιριαστό: Familytime: σπίτι – φωλιά!
family time τελλογλειο
Μετά την επιτυχημένη περσινή σεζόν το οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα #familytime επιστρέφει ανανεωμένο, με νέες φανταστικές θεματικές και εκθέσεις. Ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για οικογένειες και ειδικά για τα παιδιά θα τους δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσουν προσεχτικά, να ακούσουν και έπειτα να μοιραστούν τις ιδέες και τις σκέψεις τους. Πράγματι, με την καθοδήγηση του Νίκου Βιάνα, ξεναγού και απόφοιτου του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του ΑΠΘ- ο οποίος διαγωνίζεται για τον τίτλο του πιο πράου, χαμογελαστού και καταρτισμένου ξεναγού!, τα παιδιά εξερεύνησαν τη νέα έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. “Finotti. Fine Notte. To τέλος της νύχτας”: έκαναν ερωτήσεις, παρατηρήσεις, επισημάνσεις, ενώ έμαθαν να χρησιμοποιούν κάποιες θεωρητικές πληροφορίες ως κλειδιά για να κατανοήσουν καλύτερα αυτό που βλέπουν, και , αύριο- μεθαύριο, να μπορούν αυτόνομα να απολαύσουν μια έκθεση, αποκομίζοντας τα περισσότερα δυνατά οφέλη!
τελλογλειο για παιδιά
Κατά τη διάρκεια του οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών) αλλά και οι συνοδοί τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης, μέσα από προσεχτικά επιλεγμένες δραστηριότητες που προϋποθέτουν και ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών της οικογένειας και της ομάδας. Πράγματι, εξευρενήσαμε  μαζί τον μαγικό κόσμο των μεταμορφώσεων του Finotti, όπως παρουσιάζονται μέσα από επιλεγμένα γλυπτά, τα οποία συμβολίζουν την οικογένεια, το σπίτι, την ζωή και την αναγέννηση.

Το πρόγραμμα διάρκειας ενενήντα λεπτών, περιλαμβάνει μια ολιγόλεπτη εισαγωγή στη θεματική της έκθεσης υπό την μορφή διαλόγου και ερωταπαντήσεων και μικρής διάρκειας εργαστήριο ζωγραφικής, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά γλυπτά με τη βοήθεια της φύσης.

τελλογλειο εκπαιδευτικά περιβάλλον

Σε αυτή την τελευταία σειρούλα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας και να σας βοηθήσω να δείτε την εικόνα: είμαστε μέσα στο μουσείο, περπατάμε αργά-αργά από το ένα έκθεμα στο άλλο, μαθαίνουμε πληροφορίες που δε γνωρίζουμε κι ακούμε τα κατά κανόνα εξαιρετικά σχόλια των παιδιών. Έρχεται η ώρα που θες λίγο να καθίσεις, λίγο να πάρεις αέρα, λίγο να κινηθείς ελεύθερα. Εκεί ακούγεται η αγγελική προτροπή: “πάμε στο δασάκι να μαζέψουμε υλικά;” και πριν προλάβω να εντυπωσιαστώ από το πόσο καλά δομημένο είναι το πρόγραμμα, πόσο αυτή η οικολογική προέκταση πολλαπλασιάζει την αξία του προγράμματος και καλλιεργεί τη διαθεματική γνώση και συνείδηση των παιδιών, βρίσκομαι να ανεβαίνω με τα παιδιά μου από το χέρι, τα σκαλάκια δεξιά του Τελλογλείου και να κατευθύνομαι στο “δασάκι”. Για τα επόμενα λεπτά τα παιδιά μαζεύουν υλικά: κλαράκια, φυλλαράκια, καρποί που θα τους χρειαστούν στην κατασκευή μιας “φωλιάς”, κεντρικής ιδέας στα έργα του Finotti. Οι μεγάλοι έχουμε χρόνο να καθίσουμε δύο λεπτά, να πάρουμε μια ανάσα, ενώ τα παιδιά εκτονώνονται και απολαμβάνουν τον καλό καιρό και το περιβάλλον.

δασακι τελλογλειο για παιδια

Όταν τα υλικά μαζευτούν, κατευθυνόμαστε στην… Ίριδα, που μέχρι εκείνη την στιγμή αναρωτιόμουν τι στεγάζει: ένας πανέμορφος χώρος διαθέσιμος για εικαστικά εργαστήρια και σύντομες κατασκευές! Τα παιδιά κι εμείς καθόμαστε σε πάγκους όπου υπάρχει ήδη το εποπτικό υλικό: χρώματα, κόλλες, νερό, πινέλα και εξαιρετικός χαρτοπολτός. Διαλέγουμε ο καθένας από μια βάση φτιαγμένη από κλαδί δέντρου, στην οποία προσθέτουμε τα υλικά που μαζέψαμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά. Υπάρχει ηρεμία κι όχι βιασύνη, κάτι που εκτιμώ ως μητέρα (και) νηπίου.

χώρος εργαστηρίων εικαστικών τελλόγλειο

Κανένας δεν κακοκαρδίζεται: υπάρχουν υλικά για όλους και εφεδρικά υλικά, αν κάποιο παιδάκι δε μείνει ικανοποιημένο με τη δημιουργία του. Υπάρχει μια αίσθηση ποιότητας και αξίας στο χρόνο που περνάμε εκεί και δεν απορώ με τα παιδιά μου που δεν ξεκολλάνε: ούτε εγώ θέλω να φύγουμε.

δαφνη πασχάλη τελλόγλειο τεχναμαξα ίριδα

Το πρόγραμμα τελειώνει, και το εσπρεσσάκι στο Ανφαν Γκατέ, ακριβώς δίπλα είναι must, καθώς και η κάθοδος μέσα από την καταπράσινη, άδεια και ασφαλή Πανεπιστημιούπολη που μας οδηγεί στο σπίτι με την καλύτερη δυνατή διάθεση! αλεξανδρος πασχάλης τελλόγλειο

Επιβεβαιώνω, κλείνοντας, ότι πράγματι δημιουργούνται δυο ομάδες των 15 περίπου ατόμων, οι οποίες κινούνται παράλληλα στον χώρο, σε αντίθετες πορείες. Κι έτσι συνωστισμός δεν υπάρχει.  Το γενικό πλαίσιο είναι ότι δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά αριθμός προτεραιότητας. Άλλωστε, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου, ενώ η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος

Δηλώσεις συμμετοχής:

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 και στο education@teloglion.gr  (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00) ή

στην Υποδοχή Τελλογλείου Ιδρύματος: 2310-247111 και

στο info@teloglion.gr (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Τετάρτη 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00, Κυριακή-Δευτέρα κλειστά)

painting materials and brushes art kids

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ για μια ακόμη εγγυημένα καλή μέρα στο αγαπημένο μας Μουσείο με δράσεις και ξενάγηση που περιγράφονται ΕΔΩ!

Κάντε εγκαίρως κράτηση!

 

Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310 247111 fax: 2310 991610 teloglion@teloglion.gr
 Κόστος συμμετοχής:
2μελείς οικογένειες: 5 ευρώ
3μελείς οικογένειες: 10 ευρώ
4μελείς οικογένειες: 15 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής:
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 και στο education@teloglion.gr

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος