Ανάγλυφοι πίνακες με αλουμινόχαρτο!

Στο πλαίσιο της αναδημοσίευσης δράσεων των e-kdap, σας παρουσιάζουμε μια ιδέα για ιδιοκατασκευή!
Ανάγλυφοι πίνακες με αλουμινόχαρτο, της Λυδίας Ντοκατζή, εικαστικού στα Κ.Δ.Α.Π. της Κ.Ε.ΔΗ.Θ.
Ο Δεκέμβρης μας βρίσκει ξανά μέσα στο σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τι θησαυρούς θα ανακαλύψουμε κρυμμένους στην κουζίνα μας.
Αλουμινόχαρτο! Είμαστε τυχεροί, γιατί όχι μόνο μπορούμε να κάνουμε τόσες κατασκευές με αυτό, αλλά είναι και λαμπερό ώστε να είναι ιδανικό για τα Χριστούγεννα. Να μια ιδέα για αρχή! Ανάγλυφοι πίνακες με αλουμινόχαρτο!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
Ένα κομμάτι σκληρό χαρτόνι, όχι μεγαλύτερο από το τετράδιό μας. Ιδανικά είναι τα χαρτόνια από συσκευασίες δημητριακών για πρωινό.
Ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, λίγο μεγαλύτερο από το χαρτόνι μας.
Όποιο είδος κόλλας έχετε στο σπίτι. Για να κολλήσετε φύλλα ή μικρά αντικείμενα είναι καλή και η κόλλα στικ. Αν έχετε κόλλα σε σωληνάριο ή τύπου ατλακόλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια την κόλλα για το ανάγλυφό σας.
Ένα κομμάτι βαμβάκι περίπου όσο ένα καρύδι.
Ένα πινέλο ή ένα κομμάτι ύφασμα, ανάλογα με το είδος μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε.
Βερνίκι παπουτσιών ή τέμπερες ή ακόμα και μαρκαδόρους.
Για την ανάγλυφη διακόσμηση βάλτε όλη σας τη φαντασία και εφευρετικότητα. Μερικές ιδέες από μένα: αλάτι, χοντρές κλωστές, φακές, κομματάκια από σπαγγέτι, φύλλα από τη γλάστρα σας.
Συμβουλή: Διαλέξτε αντικείμενα μικρά, χωρίς πολλές αιχμές που θα σκίσουν το αλουμινόχαρτο. Καλύτερα πειραματιστείτε πρώτα δοκιμάζοντας διάφορα υλικά σε μικρά κομμάτια αλουμινόχαρτο για να διαλέξετε το αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί. Έτσι θα εξασκηθείτε και όταν ξεκινήσετε την κατασκευή θα αποφύγετε ατυχήματα.
Οδηγίες για την κατασκευή:
Σχεδιάστε με μαρκαδόρο πάνω στο χαρτόνι ένα σχέδιο απλό, χωρίς πολλές λεπτομέρειες όπως αστέρια ή και «αφηρημένα» χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σχέδια.
Περάστε σταδιακά το σχέδιό σας με την κόλλα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά πάνω της τα αντικείμενα που διαλέξατε. Ξεκινήστε από τη μία πλευρά και συνεχίστε ως την άλλη άκρη με χέρι σταθερό, ειδικά αν θα σχεδιάσετε μόνο με την κόλλα, όπως όταν χρησιμοποιούμε το γκλίτερ. Έτσι δε θα λερωθείτε.
Αφήστε αρκετές ώρες να στεγνώσει.
Ακουμπήστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο πάνω στο χαρτόνι έτσι ώστε να περισσεύει λίγο και από τις τέσσερις πλευρές. Αρχίστε να πιέζετε και να τρίβετε μαλακά με το βαμβάκι ξεκινώντας από τη μέση, ώσπου να εμφανιστεί όλο το σχέδιο.
Γυρίστε το ανάποδα και κολλήστε τις άκρες του αλουμινόχαρτου που περισσεύουν.
Με τα χρώματά σας ή με το ύφασμα και το βερνίκι παπουτσιών περάστε με χρώμα όλη την επιφάνεια και αφήστε πάλι να στεγνώσει.
Τέλος, τρίψτε προσεκτικά με το βαμβάκι τα ανάγλυφα σημεία ώστε να φύγει η μπογιά και να αποκαλυφθεί το λαμπερό ασημένιο χρώμα.
Θέλει λίγη δουλίτσα, αλλά έχουμε χρόνο. Φτιάξτε το μαζί με έναν από τους γονείς σας. Ίσως και η μαμά να ψάχνει κάτι για να περάσει ευχάριστα η ώρα!
Ένα ωραίο παράδειγμα αυτής της τεχνικής- Πώς να φτιάξουμε τους δικούς μας πίνακες με αλουμινόχαρτο: https://www.google.com/…/pinakes-me-alouminoxarto.html/amp
Περισσότερες ιδέες για ανάγλυφα διακοσμητικά δεντράκια -Πώς να φτιάξουμε ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με αλουμινόχαρτο: http://toftiaxa.gr/2016/11/xristougenniatiko-dentro-me-alouminoxarto.html?_gl=1*17tqjbv*_ga*YW1wLXdzbkhCVmZiNWpZOTFUVVBoWmdnYm1PVEdRY3E1UkN2Q2ctamlkVmZnWmdWQkhnNzRmZzVGMm9jbTNqWGFtdk8.
Και μια εκπαιδευτική σελίδα για τον όγκο και το χώρο για λίγο μεγαλύτερα παιδιά αλλά και μεγάλους- Ο όγκος και ο χώρος ως μορφικά στοιχεία των Εικαστικών τεχνών: http://ebooks.edu.gr/…/Eikastika_B…/index3B.html
Καλή διασκέδαση!!!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος