Η ΕΕ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Global Wildlife Conservation ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής® και βραβευμένος με Όσκαρ, Leonardo DiCaprio και η Global Wildlife Conservation (GWC) δρομολόγησαν σήμερα δύο πρωτοβουλίες, αξίας 34 εκατομμυρίων ευρώ, για την καλύτερη προστασία του πλανήτη το 2021. Και οι δύο πρωτοβουλίες — μια ταχεία αντίδραση για τα οικοσυστήματα, τα είδη και τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Rapid RESCUE) και μια πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη του εθνικού πάρκου Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό — καταδεικνύουν τη δέσμευση της ΕΕ να υλοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ενδεικτικές της αποστολής της GWC για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας της ζωής στη Γη.

Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, δήλωσε σχετικά: «Η βιοποικιλότητα απειλείται παντού ανά την υφήλιο. Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει κάνει ακόμη πιο αισθητό ότι η προστασία πολύτιμων οικοσυστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την άνθηση της άγριας ζωής. Η ύπαρξή του ίδιου του ανθρώπινου είδους εξαρτάται από αυτή. Χαίρομαι που η GWC από κοινού με τον Leonardo DiCaprio και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για προστασία της βιοποικιλότητας και την εξασφάλιση πράσινης ανάκαμψης από την κρίση της νόσου COVID-19, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη».

Ο Leonardo DiCaprio δήλωσε σχετικά: «Η φετινή χρονιά μας έχει δείξει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τον πλανήτη μας και πρέπει να επιλέξουμε την προστασία και την αποκατάσταση της άγριας ζωής και των οικοσυστημάτων, προς όφελος των ίδιων αλλά και για την υγεία μας. Η πανδημία που βιώνουμε, οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, την Αυστραλία και το Κονγκό, οι μεγαλύτεροι και συχνότεροι τυφώνες στην Καραϊβική και άλλες περιβαλλοντικές κρίσεις μας έχουν δείξει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με την Επίτροπο, κ. Urpilainen, την ΕΕ και την GWC για τη σύσταση αυτού του Ταμείου με σκοπό την υλοποίηση επειγουσών δράσεων διατήρησης σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Ο Wes Sechrest, επιστημονικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Global Wildlife Conservation, σχολίασε: «Η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας στηρίζει τα υγιή οικοσυστήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν υγιή πλανήτη, για τους ανθρώπους και την άγρια ζωή. Μόνο επενδύοντας σε λύσεις που βασίζονται στη φύση, όπως πράττουν η GWC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διττή κρίση της εξαφάνισης άγριων ειδών και της κλιματικής αλλαγής, και να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες. Η ΕΕ πρωτοστατεί σε αυτές τις παγκόσμιες προσπάθειες.»

πηγή φωτό- News Nation English

Rapid RESCUE

  • Με προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ (10 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και 20 εκατομμύρια ευρώ από την GWC), η ταχεία αντίδραση για τα οικοσυστήματα, τα είδη και τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Rapid RESCUE) θα επιτρέψει την ταχεία αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για τη βιοποικιλότητα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μείωση των επιπτώσεων των μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές που προκύπτουν από την τρέχουσα πανδημία, στα οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για την υγεία του πλανήτη, στις προστατευόμενες περιοχές και στις παρακείμενες ευάλωτες κοινότητες.
  • Η εμπειρογνωσία της GWC στον τομέα της προστασίας της βιοποικιλότητας και η πείρα της στη συνεργασία με δασοφύλακες, τοπικές κοινότητες και αυτόχθονες πληθυσμούς δίνει την δυνατότητα ταχείων παρεμβάσεων για την προστασία των απειλούμενων ειδών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων απρόβλεπτων γεγονότων, όπως η τρέχουσα κρίση της νόσου COVID-19.

Η καλή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινότητες που ζουν σε αυτές και γύρω από αυτές, καθώς και για τον πλανήτη στο σύνολό του. Παρέχουν βιώσιμα μέσα διαβίωσης και στηρίζουν βιώσιμες οικονομίες, προσφέρουν καθαρό αέρα και νερό, σταθεροποιούν το κλίμα σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των ανθρώπων από ζωονόσους. Διασφαλίζουν επίσης την ύπαρξη υγιών οικοσυστημάτων για τη στήριξη ενός υγιούς πλανήτη, με αποτέλεσμα ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους και την άγρια ζωή.

Στήριξη της διατήρησης του εθνικού πάρκου Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η GWC και η ΕΕ θα διαθέσουν 4 εκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση του εθνικού πάρκου Virunga, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην αφρικανική ήπειρο. Η δράση αυτή θα διευρύνει την επιχειρησιακή ικανότητα του Εθνικού Πάρκου Virunga, στηρίζοντας νέα σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά την αποκατάσταση οικοτόπων και ενισχύοντας τον ρόλο του πάρκου στην οικονομική ανάπτυξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η GWC θα παρέχει στήριξη στο Πάρκο μέσω της τεχνικής εμπειρογνωσίας της, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των πιθήκων και ανθρωποειδών πιθήκων, και θα ηγείται της επιστημονικής και τεχνικής προόδου, για παράδειγμα μέσω μιας επιτροπής τεχνικών εμπειρογνωμόνων. Αυτή η επιτροπή θα συμβάλλει στην ενημέρωση σχετικά με το απειλούμενο είδος του γορίλλα της ανατολικής πεδινής περιοχής και στο να επιστρέψει στο πάρκο.

Το πάρκο Virunga φιλοξενεί τον φημισμένο ορεισίβιο γορίλα, ο οποίος εμφανίστηκε και πάλι ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αλλά το μέλλον του απειλείται εκ νέου, καθώς και περισσότερα είδη πτηνών, ερπετών και θηλαστικών από οποιαδήποτε άλλη προστατευόμενη περιοχή στην Αφρική. Το πάρκο εξασφάλισε διεθνή αναγνώριση χάρη σε ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ του 2014, με τίτλο VIRUNGA, το οποίο προτάθηκε για Όσκαρ και διηγείται την ιστορία των ατόμων που ηγούνται στον αγώνα για την προστασία του πάρκου και για την αντιμετώπιση των κύριων απειλών για την ύπαρξή του. Ο κ. DiCaprio ήταν διευθυντής παραγωγής του ντοκιμαντέρ.

Ιστορικό

Η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα μέσω της διεθνούς συνεργασίας ανήλθε σε 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη δεκαετία έως το 2016. Για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, η ΕΕ έχει διαθέσει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της άγριας ζωής.

Σημαντικό μέρος της συνεισφοράς αυτής παρέχεται στις χώρες εταίρους της ΕΕ για στήριξη της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, για παράδειγμα για τη διατήρηση των πληθυσμών ελεφάντων στην Αφρική και την Ασία και την πρόληψη της λαθροθηρίας. Σημαντικό μέρος της δαπανήθηκε επίσης για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος δωρητής του εθνικού πάρκου Virunga. Το ποσό των επιχορηγήσεων της ΕΕ για εν εξελίξει δράσεις ανέρχεται σε 83 εκατομμύρια ευρώ από το 2014. Η στήριξη αυτή προορίζεται για τη λειτουργία του πάρκου, την υδροηλεκτροδότηση του Βόρειου Kivu και την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Οι δραστηριότητες αυτές συνέβαλαν στη δημιουργία 2.500 άμεσων θέσεων εργασίας, 4.200 θέσεων εργασίας σε συνδεδεμένες ΜΜΕ και 15.000 έμμεσων θέσεων εργασίας σε αλυσίδες αξίας.

Στηρίζοντας την ανοικοδόμηση υποδομών και αυξάνοντας την ασφάλεια στο πάρκο, καθώς και με την εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης για τους φύλακες και τους διαχειριστές των πάρκων, η ΕΕ συνέβαλε επίσης στην επανέναρξη του τουρισμού στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και πόρων (περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως πριν από τη νόσο COVID-19).

Ο οικοτουρισμός αποτελεί ζωτική πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κοινότητες και τις προστατευόμενες περιοχές. Με την κρίση της νόσου COVID-19, ο τουρισμός στα πάρκα μειώθηκε και δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τους μισθούς του προσωπικού, αφήνοντας αυτούς τους κρίσιμους χώρους και την άγρια ζωή που κατοικεί εκεί απροστάτευτα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των παράνομων και καταστροφικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων, όπως η λαθροθηρία, η εξόρυξη, η κτηνοτροφία βοοειδών και η παράνομη εμπορία άγριων ειδών.

Η GWC, κορυφαία οργάνωση για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, εντοπίζει τόπους ζωτικής σημασίας για την υγεία του πλανήτη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και ανθρώπους που διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο (προσωπικό πάρκων, τοπικοί πληθυσμοί και κοινότητες) εντός προστατευόμενων περιοχών και γύρω από αυτές που χρειάζονται επείγουσα στήριξη στον απόηχο κρίσεων ή απρόβλεπτων συμβάντων. Πρόσφατα παραδείγματα πρωτοβουλιών ταχείας αντίδρασης της GWC περιλαμβάνουν τη στήριξη τοπικών εταίρων εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο, το 2019. Η ομάδα ειδικών στα περί των πρωτευόντων και ειδικών στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών που διαθέτει η GWC προσφέρει σημαντική εμπειρογνωσία στον τομέα της διατήρησης και της έρευνας των ανθρωποειδών πιθήκων.

Ο κ. DiCaprio έχει υπάρξει επί μακρόν υπέρμαχος παγκόσμιων περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η διατήρηση της άγριας ζωής, η προστασία της βιοποικιλότητας και άλλα. Συνίδρυσε την οργάνωση Earth Alliance, η οποία δημιουργήθηκε για να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει μια παγκόσμια αντίδραση στις επείγουσες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Μέχρι σήμερα, μέσω των φιλανθρωπικών προσπαθειών του, ο κ. DiCaprio έχει προσφέρει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ως επιχορηγήσεις σε διάφορα προγράμματα και έργα.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια Παναγιωτοπούλου είναι Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 8-11 εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον 89 Rainbow, ενώ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κύπρο και ΗΠΑ. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 12, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 9, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. ενώ το οικογενειακό πανδαιμόνιο συμπληρώνουν με επιτυχία ο γάτος Σουψόν, 3 και ο σκύλος Μότσι, 1. Διαβάζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, δυστυχώς καπνίζει και αν ήταν πλούσια θα είχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος