Αστρονομία για Άτομα με Προβλήματα Όρασης.

Στο πλαίσιο των ψηφιακών αναρτήσεων στο φβ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), η σελίδα της οποίας έχει κυριολεκτικά ανθίσει υπό την Προεδρία της Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου της ΚΕΔΗΘ, Ιωάννας Κοσμοπούλου,  η Αναστασία Αναγνωστοπούλου, φυσιοθεραπεύτρια, MSc, ανάρτησε ένα θέμα που τράβηξε την προσοχή μας και αφορά στην αστρονομία σε σχέση με τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

πηγή φωτό

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο αυτούσιο:

Τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να «δουν» τα άστρα, χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης ακόμα και σε ένα επιστημονικό πεδίο, όπως η Αστρονομία, στο οποίο παίζει σημαντικό ρόλο η αίσθηση της όρασης, αλλά και στην δυνατότητα ταυτόχρονης μελέτης των αστρονομικών εικόνων με αρτιμελή άτομα, καθώς το παραγόμενο λογισμικό θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα μέσω ήχου και μέσω εικόνας. Η απώλεια όρασης δεν αφαιρεί τη μαγεία της παρατήρησης του ουρανού και το έργο Α4BD (Astronomy for the Blind and the Disabled) εκπονήθηκε στο διάστημα 2017-2020 με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και ειδικά σχολεία από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Λετονία και την Κύπρο. Στη διάρκεια του έργου αναπτύχθηκε μία βάση δεδομένων και ένα ειδικό λογισμικό το οποίο επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας. Η βάση δεδομένων περιέχει φωτογραφίες από αστρονομικά αντικείμενα (πλανήτες, νεφελώματα, γαλαξίες, κ.ά.) ταξινομημένα βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, ώστε να είναι εφικτή η ανάλυσή τους, καθώς και η παρουσίασή τους από το ειδικό λογισμικό σε άτομα με προβλήματα όρασης. Το ειδικό λογισμικό μετατρέπει τις αστρονομικές εικόνες σε ήχους οι οποίοι επιτρέπουν στον χρήστη όχι μόνο να εκπαιδευτεί στην Αστρονομία, αλλά να αντιληφθεί βαθύτερα την ομορφιά της αστρονομικής εικόνας, καθώς δεν μπορεί οπτικά.

Πηγή φωτό

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Το έργο A4BD: https://www.a4bd.eu/el/

A4BD activities video: https://www.a4bd.eu/el/2019/04/24/a4bd-activities-video-3/

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες:

κάντε LIKE στη σελίδα της ΚΕΔΗΘ στο φβ!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια Παναγιωτοπούλου είναι Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 8-11 εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον 89 Rainbow, ενώ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κύπρο και ΗΠΑ. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 12, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 9, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. ενώ το οικογενειακό πανδαιμόνιο συμπληρώνουν με επιτυχία ο γάτος Σουψόν, 3 και ο σκύλος Μότσι, 1. Διαβάζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, δυστυχώς καπνίζει και αν ήταν πλούσια θα είχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος