Το Πρώτο Skatepark της Θεσσαλονίκης!

Στην προσπάθειά του να εντοπίσει όλες τις αυθεντικά δημιουργικές προσπάθειες που γίνονται στην πόλη, το momfatale εντόπισε μια έντονη κινητικότητα σε ένα πεδίο που κάποτε ήταν μέρος μια υποκουλτούρας και σήμερα, ΔΙΚΑΙΩΣ, κατατάσσεται πλέον μαζί με τα ολυμπιακά αθλήματα: το SKATEBOARD.
Freeandunion.org το εξαιρετικό site το οποίο συστάθηκε πρόσφατα κι από το οποίο ενημερωνόμαστε:
«Άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κάνουν skate και μπορεί κανείς να βρει skateparks από το Ρέικιαβικ μέχρι την Καμπούλ κι από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Τόκιο. Στις ΗΠΑ μόνο υπάρχουν εκατομμύρια skateboarders κι ακόμη και στις πιο μικρές πόλεις ή χωριά παρατηρεί κανείς τους ντόπιους να κάνουν skate και να προσπαθούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.»
Είναι ξεκάθαρο, για τον αναγνώστη και κάτοικο της Θεσσαλονίκης, ότι στην χώρα μας δεν ισχύει κάτι ανάλογο. Η διαφορά δεν έγκειται στον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται με το skate όσο στην ανυπαρξία οποιασδήποτε υποδομής.
Κι όμως.
Η Θεσσαλονίκη έχει μια «κοινότητα περισσότερων από 1000 νέων που ασχολούνται με το skateboard, bmx και in-line skate, οι οποίοι δεν έχουν έναν ασφαλή και νόμιμο χώρο για να προπονηθούν» παρά το γεγονός ότι το skateboard, ήταν προγραμματισμένο να κάνει το ολυμπιακό του ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν για το 2021, λόγω κορονοϊού.
Τι μπορεί να γίνει όμως και ποιος ασχολείται με αυτό;
Επιτακτική κρίνεται η δημιουργία ενός skatepark στη Θεσσαλονίκη και είναι μια νεοσύστατη αλλά εξαιρετικά δυναμική ΜΚΟ με τίτλο Free and Union που έχει βάλει στόχο να αναβαθμίσει το τοπίο της πόλης και να καταφέρει να δημιουργήσει το πρώτο διεθνώς εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο πάρκο στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας έτσι το όνειρο, αν όχι δικαίωμα, για έναν ασφαλή, μόνιμο και νόμιμο χώρο προπόνησης χιλιάδων αθλητών του skate στην πόλη και τα περίχωρά της.
πηγή φωτό https://www.freeandunion.org/
Με τον κορονοϊό να έχει αλλάξει κάθε πτυχή της ζωής έτσι όπως την ξέραμε, το έργο ζει τις ματαιώσεις και καθυστερήσεις του, χωρίς όμως να χάνει το στόχο του. Αξιοποιώντας τους νέους τρόπους ανάδειξης και υποστήριξης , social media και crowdfunding αντίστοιχα, τα μέλη της Free and Union δεν αποθαρρύνονται, αλλά οργανώνονται όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επί των ημερών του οποίου βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη σοβαρή απόπειρα σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας ενός  πραγματικά λειτουργικού ποδηλατόδρομου στην πόλη, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή, διευρύνοντας την ανάγκη για αναβάθμιση των αθλητικών δομών της πόλης και κερδίζοντας τον θαυμασμό μας που καταφέρνει να σπάσει τα στερεότυπα που παρελθοντολαγνικά επιμένουν να κατατάσσουν το skate σε μια υποκουλτούρα του δρόμου (street culture) και  να το τοποθετήσει εκεί που η σύγχρονη εποχή και σκέψη κατατάσσει: στο ροστερ των Ολυμπιακών Αθλημάτων.
Διαβάστε εδώ πως ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός skatepark στη Θεσσαλονίκη από τους εμπνευστές της, Δημήτρη Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Χατζή.
Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Pinterest