Free and Union- Η ΜΚΟ που Ήρθε να Ταράξει τις… Ρόδες μας!

Καλώς ήρθατε στο momfatale, Δημήτρη και Κωνσταντίνε!
-Καλώς σας βρήκαμε! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση και την δυνατότητα που μας δίνει το momfatale να σας ενημερώσουμε για το έργο μας.
Πείτε μας πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός skatepark στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει στην πόλη μας τόσο έντονη ενασχόληση και ζήτηση;
– Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια μεγάλη κοινότητα από νέους οι οποίοι ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το skateboard, το bmx και τα in-line skate. Έτσι η σκέψη και η επιθυμία για τη δημιουργία ενός skatepark υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια με προτάσεις, σχέδια και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν γιατί ίσως δεν υπήρχε τόσο έντονο ενδιαφέρον. Η ενασχόλησή όμως και η ζήτηση εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυξημένους μάλιστα αριθμούς, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά, έφηβοι και νέοι γενικότερα ασχολούνται με τα αστικά αθλήματα (SKATEBOARD, BMX, IN-LINE SKATE) και σε αυτό ενδεχομένως να συνέβαλε το γεγονός ότι κατατάχθηκαν στα ολυμπιακά αθλήματα.
 
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένας χώρος μόνιμος ειδικά για το skate;
-Είναι σημαντικό γιατί τα πλεονεκτήματα ενός οργανωμένου skatepark είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν τα κοινωνικά οφέλη, καθώς ένα οργανωμένο skatepark αποτελεί μία ασφαλή εγκατάσταση για τα νέα παιδιά και ιδιαίτερα για τους εφήβους, που ως γνωστόν έλκονται από ριψοκίνδυνες καταστάσεις, καθώς μέσα στο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον του skatepark μπορούν να επιδοθούν στα αγαπημένα τους αθλήματα χωρίς τους κινδύνους που υπάρχουν στο δρόμο. Επιπλέον μπορούν να εξελιχθούν ως αθλητές, να κοινωνικοποιηθούν, να μην χρειάζεται να καταστρέφουν τις δημόσιες περιουσίες (παγκάκια, μάρμαρα, πλατείες και λοιπά), να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία κοινότητα και να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, να αποκτήσουν αίσθηση ευθύνης βοηθώντας στην φροντίδα του skatepark και κυρίως να κρατηθούν μακριά από ναρκωτικά και άλλες επικίνδυνες ουσίες που θα μπορούσαν να προμηθευτούν στο δρόμο αλλά όχι στους προστατευμένους χώρους ενός οργανωμένου skatepark.

πηγή φωτό https://www.freeandunion.org/

Τι προσδοκίες έχετε από τη δημιουργία ενός χώρου άθλησης για skateboard; Είναι αμιγώς αθλητικές ή υπάρχουν κοινωνικές προεκτάσεις;
Τα οφέλη ενός οργανωμένου skatepark ολυμπιακών προδιαγραφών εκτός από αθλητικά, είναι σαφώς κοινωνικά και οικονομικά. Τα κοινωνικά οφέλη τα αναφέραμε προηγουμένως. Τα αθλητικά εξυπακούονται καθώς οποιοδήποτε άθλημα μαθαίνεται καλύτερα και πιο σωστά σε κατάλληλες, οργανωμένες και ειδικά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις και το skateboard δεν αποτελεί εξαίρεση. Αναφορικά με τα οικονομικά οφέλη, ένα οργανωμένο skatepark ολυμπιακών προδιαγραφών, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο καθώς σ’ αυτό μπορούν να διεξαχθούν διάφορες αθλητικές διοργανώσεις, που συνοδεύονται από μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Έτσι ενισχύεται η τοπική οικονομία. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα σωστά κατασκευασμένο skatepark αναβαθμίζει αισθητικά το αστικό τοπίο μιας πόλης και μπορεί να αποτελέσει αρχιτεκτονικό πρότυπο.
Πού βρισκόμαστε ως χώρα και ως πόλη θεσμικά σε σχέση με το skate και που φιλοδοξείτε να φτάσουμε δεδομένου ότι το skate κατατάσσεται πλέον στα ολυμπιακά αθλήματα, και θα είχε ήδη κάνει το ντεμπούτο του στο Τόκιο αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία;
-Δυστυχώς η χώρα μας και ειδικά η πόλη μας θεσμικά βρίσκεται πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για αυτά τα αθλήματα. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές σε όλη την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν σωστά και να αναγνωριστούν ως επαγγελματίες αθλητές. Η ευκαιρία που δίνεται τώρα που το skate έγινε ολυμπιακό άθλημα είναι μεγάλη και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Κατασκευάζοντας έναν σωστό, ασφαλή και οργανωμένο χώρο άθλησης δίνουμε κατευθείαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν την Ελληνική ομοσπονδία ώστε επιτέλους κάποια στιγμή να έχουμε κι εμείς το δικό μας Πανελλήνιο πρωτάθλημα για να μπορούμε να στείλουμε αθλητές στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται ήδη από το 2017. Οι χώρες που είχαν έτοιμες εγκαταστάσεις και συλλόγους συμμετέχουν σε αυτό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει άμεσα και η Ελλάδα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους αθλητές του χώρου.
Τι στάση τηρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτή την προσπάθεια;
Ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα στέκεται δίπλα μας ως αρωγός και βοηθός σ’ αυτή την προσπάθεια και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Ποιοι άλλοι φορείς/ παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης εμπλέκονται και πως βοηθούν;
-Εκτός από τον Δήμο Θεσσαλονίκης οι άλλοι φορείς που βοηθούν για την πραγματοποίηση του ονείρου μας είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ο κύριος Χιονίδης Νίκος και η Helexpo η οποία μέσω του κυρίου Τσαξιρλή Αλεξάνδρου μας έχει παραχωρήσει ένα χώρο μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για δύο χρόνια έτσι ώστε να κατασκευάσουμε ένα ημιμόνιμο skatepark και να πραγματοποιήσουμε κάποια εργαστήρια και βιωματικές δράσεις για παιδιά και εφήβους. Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να γνωρίσει ο κόσμος το έργο μας και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τους κατάλληλους χορηγούς.
Πόσο κοστίζει ένα τέτοιο έργο και από πού προβλέπετε να προέλθει η χρηματοδότησή του;
-Το ποσό που απαιτείται για μια τέτοια αθλητική εγκατάσταση ολυμπιακών προδιαγραφών ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια ανάλογα με το μέρος που θα μας παραχωρηθεί. Η χρηματοδότηση του θα προέλθει εξολοκλήρου από εταιρείες και οργανισμούς καθώς δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους δημότες της πόλης μας.
 
Πώς θα μπορούσε να σταθεί βοηθός σε αυτή την προσπάθεια ο κάθε πολίτης που θα ήθελε να δει ένα skatepark να στολίζει την πόλη του;
-Θα μας βοηθούσε πάρα πολύ αν ο καθένας που ενδιαφέρεται για αυτή την προσπάθεια επισκεπτόταν την ιστοσελίδα μας freeandunion.org ώστε να ενημερωθεί για το έργο μας και εφόσον το επιθυμεί να γίνει μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού μας. Επίσης, παρόλο που οι εποχές είναι δύσκολες και το κάθε ευρώ μετράει για τον καθένα μας, υπάρχει και η δυνατότητα δωρεάς ή αγοράς προϊόντων από το κατάστημα της ιστοσελίδας μας, για όποιον φυσικά το επιθυμεί.
Τι καθυστερήσεις και ματαιώσεις προκύπτουν στο project εξαιτίας του κορονοϊού και πώς στοχεύετε να τις ξεπεράσετε;
-Το αρχικό μας πλάνο ήταν να ξεκινήσουμε δυναμικά το Σεπτέμβριο παράλληλα με την διεξαγωγή της Δ.Ε.Θ., αλλά λόγω της ακύρωσης της εξαιτίας του κορονοϊού, θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη του ημιμόνιμου skatepark, των βιωματικών εργαστηρίων και των άλλων δράσεων που προγραμματίζαμε. Καθώς προέχει η υγεία όλων μας είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς ώστε να τηρήσουμε κι εμείς όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σχεδιάζουμε όμως πολλές από τις δράσεις μας να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε διαδικτυακή μορφή.
Με βάση το χρονοδιάγραμμά της ΜΚΟ Free and Union, πότε πιστεύετε- με όλες τις επιφυλάξεις που επιφέρει η κατάσταση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο- ότι οι skateboarders της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να απολαύσουν το προνόμιο της προπόνησης σε ένα αληθινό skatepark;
-Υπολογίζουμε ότι η αθλητική εγκατάσταση που προσδοκούμε και ονειρευόμαστε θα είναι έτοιμη σε τρία με τέσσερα χρόνια. Επειδή το διάστημα είναι μεγάλο αλλά και η ανάγκη για άθληση είναι επίσης μεγάλη, οι νέοι της πόλης μας θα αποκτήσουν σύντομα, δεδομένων των συνθηκών υγείας, έναν ασφαλή χώρο άθλησης μέσα στις εγκαταστάσεις της Helexpo.
Τι θα έχετε να πείτε στους χιλιάδες ανθρώπους που σήμερα το skate είναι κομμάτι της ζωής τους;
-Έχουμε να τους πούμε ότι είμαστε εδώ για να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους σε σχέση με τα αθλήματα που όλοι μας αγαπάμε τόσο πολύ.
We have the wheel and the will.
Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το momfatale.gr που μας φιλοξένησε και ειδικά την κυρία Όλια Παναγιωτοπούλου που πίστεψε σε μας και μας έδωσε χώρο για να παρουσιάσουμε το έργο μας. Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Κωσταντίνο Ζέρβα, τον αξιότιμο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης μας, που από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επαφή μαζί μας, άκουσε τις προτάσεις μας και αποφάσισε να τις στηρίξει. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο ώστε να μας βοηθήσουν να ιδρύσουμε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μας freeandunion.org .
Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ από καρδιάς!
Σας ευχαριστώ που ήσασταν κοντά μας κι αφήνω τη γραμμή επικοινωνίας μας ανοιχτή για κάθε νεότερο!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος