Η Κραυγή του Ε.Munch, το Κρυφό της Μήνυμα και η Σύνδεσή του με την Ψυχική Υγεία.

Αυτό το εύρημα θα κάνει τους λάτρεις της τέχνης να … κραυγάσουν ξανά.

Το “The Scream” (Η Κραυγή) του Edvard Munch – ένας εξπρεσιονιστικός πίνακας του 1893 τόσο διάσημος που έχει τα δικά του emoji – περιέχει ένα ενοχλητικό κρυφό μήνυμα που οι ιστορικοί τέχνης έχουν πλέον καθορίσει ότι γράφτηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Η επιγραφή του μολυβιού αναφέρει: «Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το έχει ζωγραφίσει», έδειξαν οι υπέρυθρες σαρώσεις. Και παρόλο που οι ιστορικοί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό για τη φράση, μικρή και κρυμμένη ανάμεσα στις παραμορφωμένες πινελιές που αποτελούν την κραυγή, οι ενδείξεις κατέτειναν ότι  πρόκειται για προσθήκη κάποιου επισκέπτη, για έναν κοινό βανδαλισμό, και όχι σημείωση του ίδιου του Νορβηγού καλλιτέχνη.

Το μυστήριο σήμερα κλείνει, δήλωσε η Μάι Μπριτ Γκουλένγκ (Mai Britt Guleng), επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού της Νορβηγίας, στου οποίου την κατοχή βρίσκεται ο πίνακας. 

Η Γκουλένγκ και το προσωπικό της έκαναν την ανακάλυψη αφού συνέκριναν το χειρόγραφο στην επιγραφή με τα ημερολόγια και τα γράμματα του Νορβηγού καλλιτέχνη. «Ο γραφικός χαρακτήρας είναι χωρίς αμφιβολία του Munch», είπε στο BBC. «Το ίδιο το χειρόγραφο, καθώς και τα γεγονότα που συνέβησαν το 1895, όταν ο Munch έδειξε για πρώτη φορά δείγματα της τέχνης του στη Νορβηγία,  δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.»

Η μυστηριώδης προέλευση της φράσης βοηθά στην ολοκλήρωση μιας θλιβερής εικόνας: Ο Munch δημιούργησε τον πίνακα, ο οποίος έχει πλέον γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης και της θνησιμότητας, αμέσως μετά τον εγκλεισμό της αδερφής του Laura σε άσυλο με διπολική διαταραχή.

Αν και η φιγούρα που κραυγάζει δεν μοιάζει με τον ζωγράφο, πιστεύεται ότι αποτυπώνει τη δική του εμπειρία: εγκαταλελειμμένος από δύο συντρόφους, που φαίνονται στο παρασκήνιο, παρατηρούσε ένα τυπικό νορβηγικό ηλιοβασίλεμα, με χρώματα κόκκινα και μπλε να απλώνονται στον ουρανό, όταν- όπως γράφει στο ημερολόγιό του- χτυπήθηκε από μια «ριπή μελαγχολίας».

Όταν ο Munch αποκάλυψε τον πίνακα, οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στη δική του ψυχική υγεία, παρά στον ίδιο τον πίνακα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι είναι λογικό ο Munch, εξωθημένος από τη σωρεία κριτικών που αφορούσαν στην ψυχική του κατάσταση, να έγραψε την επιγραφή, δείχνοντας πόσο σοβαρά λαμβάνει τα σχόλια, από τη μία και πόσο ευάλωτος ήταν λόγο του ιστορικού που υπήρχε στην οικογένειά του. 

Το 1908 ήταν η χρονιά που ο ζωγράφος ψυχικά κατέρρευσε ολοκληρωτικά. 

Πηγή

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος