Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται: ΚΑΦΑΟ Έργα Τέχνης και μια Ανοιχτή Πρόσκληση για Street Artists, ΤΩΡΑ, από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την ΚΕΔΗΘ.

Τα παρατηρήσαμε από την πρώτη μέρα: τόσο μαθημένοι είμαστε στη γκριζίλα, που όταν κάτι έρχεται να την “σπάσει”, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει από το μάτι μας! Έτσι, σε παραπάνω από 20 σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, εκεί που φωλιάζουν τα καλώδια κάθε γειτονίας, ξεφύτρωσαν μικρά έργα τέχνης με τεράστια επίπτωση στην ψυχολογία μας. Το ρήμα “ξεφύτρωσαν” υποδηλώνει μια φυσική διαδικασία που εξελίσσεται απρόσκοπτα και αυτό δεν είναι η πραγματικότητα ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις: κάποιος παρατήρησε την κακοφωνία, κάποιος την επισήμανε, κάποιος οραματίστηκε μια πολύχρωμη αντικατάσταση, κάποιος μπήκε στον κόπο κι όλο αυτό είναι πολύ δουλειά, εμπλέκει πολύ κόσμο που το στηρίζει και όλους εμάς, τους δημότες- δε θα πω “φιλότεχνους”, μου ακούγεται μπανάλ- να ζητοκραυγάζουμε που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το αστικό τοπίο όπου ζούμε τη ζωούλα μας αναβαθμίζεται κι αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα, αν και είναι ηχηρό!

Τι ανακοίνωσε όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχετικά;

Για πάμε να διαβάσουμε το σχετικό δημοσίευμα:

Σε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους έχουν αναδειχθεί τα άλλοτε άχαρα ΚΑΦΑΟ στο πάρκο πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία, τα οποία με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΚΕΔΗΘ έχουν μετατραπεί σε μικρά έργα τέχνης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έθεσε τον στόχο η τέχνη να γίνει μέρος της καθημερινότητας στην πόλη. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η δράση για την αισθητική αναβάθμιση των ΚΑΦΑΟ, που μέχρι πρότινος με την επιβαρυμένη όψη τους πλήγωναν τον δημόσιο χώρο. Ήδη έχουν αναβαθμιστεί περισσότερα από 20 ΚΑΦΑΟ, με την παρέμβαση να έχει προσδώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην περιοχή της νέας παραλίας πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Ναταλία Βαρσάμη, αυτή είναι μόνον η πρώτη φάση του εγχειρήματος, καθώς στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να παρέμβει σε όσα περισσότερα σημεία γίνεται.

Στο ιστορικό κέντρο

H ΚΕΔΗΘ ενεργοποιεί τώρα τη δεύτερη φάση της δράσης, που αφορά την αισθητική αναβάθμιση επιπλέον 40 ΚΑΦΑΟ στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Σε αυτή τη δεύτερη φάση η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης απευθύνει ένα ανοιχτό κάλεσμα για την υποβολή προτάσεων για ευρύτερες παρεμβάσεις σε καλλιτέχνες και street artists της πόλης, που θα αποτυπώσουν διάφορα έργα τέχνης με γκραφίτι, ζωγραφική ή κολλάζ.

Στόχος είναι αφενός να δοθεί στους καλλιτέχνες της πόλης η δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά στον δημόσιο χώρο και αφετέρου να αναβαθμιστούν τα ΚΑΦΑΟ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώστε να εναρμονιστούν άρτια με το αστικό περιβάλλον και να αποτελέσουν μια ευχάριστη νότα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Μετά την υποβολή των προτάσεων από τους καλλιτέχνες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, η Συμβουλευτική Επιτροπή Εικαστικών της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επιλέξει τα έργα που θα προχωρήσουν στη φάση της υλοποίησης.

Δεδομένου ότι τα ΚΑΦΑΟ έχουν διάφορες διαστάσεις, μετά την επιλογή του έργου, θα γίνει η αντίστοιχη κατανομή και πιθανόν να χρειαστεί η προσαρμογή του εκάστοτε έργου. Η ΚΕΔΗΘ θα διαθέσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για την εικαστική παρέμβαση σε συνεννόηση με τους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν.

Οι προτάσεις των καλλιτεχνών θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 28 Μαΐου 2021 στην πλατφόρμα: https://docs.google.com/forms/d/1VXmKHIldp7_fJ7mxt5SEvP6Dh0wS7bALsIDZ9fpjVkA/edit

Και κάπως έτσι η ζωή μας γέμισε χρώμα, περπατώντας στην παραλία βρήκαμε μια αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τέχνη, να δούμε τον ευτυχή γάμο ανάμεσα στη παραδοσιακή τέχνη και στην τέχνη του δρόμου και να νιώσουμε λίγο πιο πολιτισμένοι από τότε που τα ΚΑΦΑΟ ήταν κάτι άχαρα σιδερένια κουτιά που μόνο την εκτίμηση των καλωδίων είχαν…

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος