Meteoron, του Κωστή Γεωργίου: Ένα Νέο Γλυπτό στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με το έργο του Κωστή Γεωργίου πρωτοσυστηθήκαμε σε αυτό το σπουδαίο μουσείο της πόλης, το Τελλόγλειο, όταν – αρχές της χρονιάς- ξεκινήσαμε με τα παιδιά μου να παρακολουθούμε τα εξαιρετικά του εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ήταν η Δάφνη, νομίζω, που σηκώνοντας το βλέμμα ψηλά, παρατήρησε ένα κατακόκκινο γλυπτό- ίσως η απεικόνιση τριών ακροβατών- οι οποίοι, αψηφώντας τη βαρύτητα, συνέχιζαν απρόσκοπτοι το έργο τους!

“Τι ωραίο; Ποιος το έκανε;”, με ρώτησε κι έτσι – για πολλοστή φορά- με έβαλε στη διαδικασία να αποκτήσω γνώσεις που δεν είχα και τις χρειαζόμουν περισσότερο από όσο ήξερα!

Κωστής Γεωργίου, γλύπτης και ζωγράφος, μαθητής του Δ. Μυταρά, γεννημένος στη Θεσσαλονίκης, με σπουδές στο ΗΒ, ζει στην Αθήνα. Έχει ένα όμορφο σαιτ που τα λέει όλα.

 

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, διαπίστωσα πως είχαμε χάσει την ευκαιρία να δούμε από κοντά την έκθεσή του στο Τελλόγλειο με τίτλο ENIGMA. 

Μου αρέσει η δουλειά του: με κάνει πιο χαρούμενη να βλέπω αυτές τις ισχνές αλλά δυναμικές, κατακόκκινες φιγούρες που ατρόμητες επιδίδονται στα ακροβατικά και τους μετεωρισμούς τους κι έτσι έκανα μεγάλες χαρές, όταν – ψάχνοντας να βρω αν ισχύει αυτό που δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ότι δηλαδή θέτει ως στόχο στόχο η τέχνη να γίνει μέρος της καθημερινότητας στην πόλη ισχύει- διαπίστωσα ότι σήμερα κιόλας τοποθετήθηκε ένα υπέροχο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στο χώρο απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ένα νέο τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς για όλους μας.

Το έργο είναι ύψους 12 μέτρων, ονομάζεται METEORON  κι αποτελείται από 15 μορφές από αλουμίνιο, που μπλέκονται μεταξύ τους, υποστηρίζονται, χορεύουν: η ερμηνεία δική σας και δικός μου ο επίλογος.

Η τέχνη είναι η δύναμη που αλλάζει την πραγματικότητά μας, οξύνει τη σκέψη μας, γεμίζει το μυαλό μας καινούριες εικόνες και κάνει τα μάτια μας να βλέπουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Νιώθω πως ό,τι είναι το οξυγόνο για τα πνευμόνια μας, είναι η τέχνη για την ψυχή μας γι’ αυτό και νιώθω ατελείωτη ευγνωμοσύνη για την παρέμβαση αυτή.

Κι αν μέχρι εδώ, τα έλεγα ρομαντικά, να αναφερθώ και στο όνομα του χορηγού κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου, because money makes the world go round κι ένα τεράστιο μπράβο στον κ. Ζέρβα που κατάφερε να εξασφαλίσει για λογαριασμό μας αυτή τη χορηγία και να συντονίσει την διοικητική προσπάθεια που σήμερα στέφθηκε με επιτυχία, χαρίζοντάς μας ένα νέο έργο τέχνης σε κοινή θέα και πρόσβαση.

Η Θεσσαλονίκη έγινε κατά 15 κόκκινους ακροβάτες… ομορφότερη!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος