Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα.

Η Αναστασία Αναγνωστοπούλου, Φυσικοθεραπεύτρια των ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΘ- για να πω το λιγότερο- ανέβασε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο άρθρο στη σελίδα της Επιχείρησης στο φβ. Αφορά στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, που ειλικρινά δεν είχα ιδέα τι είναι- μέχρι που είδα τη φωτογραφία και μου έκανε κλικ.
Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι τείνουμε να μην δίνουμε σημασία στις πρώιμες ενδείξεις του συνδρόμου έχει εμφανίσει μια κατακόρυφη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οφείλεται σε :
α) συγγενή στένωση του καρπιαίου σωλήνα
β) τραυματισμούς, που σχετίζονται με την εργασία ή τα χόμπι, και οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού,
γ) σε άβολες θέσεις όπως είναι η υπερέκταση, η ωλένια απόκλιση και η βίαιη κάμψη του καρπού, σε άμεση πίεση του καρπιαίου σωλήνα ή σε χρήση εργαλείων που προκαλούν κραδασμούς.
δ) διάφορες μυοσκελετικες παθήσεις
Ποια είναι τα συμπτώματα;
α) Πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί.
β) Μούδιασμα ή βελόνιασμα στο χέρι.
γ) Ελάττωση της δύναμης του χεριού.
δ) Μείωση της κινητικότητας της περιοχής.
ε) Ατροφία των μυών του αντίχειρα.
στ) Ξηροδερμία, οίδημα ή αλλαγή στο χρώμα του χεριού.
Η χρόνια καταπόνηση του χεριού φαίνεται πως προκαλεί τενοντοελυτρίτιδα των τενόντων των καμπτήρων μυών της άκρας χείρας σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες όπως είναι οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί, οι οικοδόμοι, οι οδηγοί, οι κομμώτριες κτλ
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ιδιαίτερα συχνό στις γυναίκες που ασχολούνται με τις οικιακές εργασίες καθώς καθημερινά ο καρπός βρίσκεται σε ακραίες θέσεις όπως στο σκούπισμα, στο τίναγμα, στο σιδέρωμα, στο σφουγγάρισμα.
Αποφύγετε την πρόκληση του συνδρόμου κάνοντας συχνά διαλείμματα, διατάσεις και αποφεύγοντας τις ακραίες θέσεις του καρπού σας.
Συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε περίπτωση που σας εμφανιστούν κάποια από τα συμπτώματα για περισσότερες από 72 ώρες.
Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος