Street Art- Σιμόνη Φοντάνα και… Love is Love!

Το βλέπαμε να συμβαίνει: μπροστά στα μάτια μας και μέσα στη γειτονιά μας, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι. Πρώτα, μπήκαν οι σκαλωσιές, μετά το τοίχος καλύφθηκε με ένα πανί και μόλις πέρασαν κάτι έξαλλες βροχές, άνθρωποι με ρούχα λερωμένα από μπογιές άρχισαν να ανεβοκατεβαίνουν με προσήλωση, ξεκάθαρο όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν.

Τώρα, που η προσπάθεια έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στα μάτια της πόλης, είναι ώρα να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά και να … κατονομάσουμε τους υπεύθυνους!

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός FREE&UNION είναι μια δημιουργική ομάδα της πόλης και, για μένα προσωπικά, ιδιαίτερα αντικαταθλιπτική μιας και καταφέρνει σε αυτούς του δύσκολους καιρούς να παράγει έργο από το οποίο ωφελούμαστε όλοι όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά το θαύμα συντελέστηκε σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό γραφείο STREETATELIER- στο μικρό στενάκι της Ναυαρίνου απέναντι από το Γαλέριο και παραδίπλα από το Βαρύ Πεπόνι απ’ όπου ψωνίζουμε κατά κανόνα σπρέι για τα δικά μας παιδιά αλλά και τα ανήσυχα παιδιά των φίλων μας (σχεδόν άοσμα- καθαρίζουν με νερό- δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν με μάσκα- δεν είναι τοξικά), αρωγό τον ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και συγκεκριμένα την Αντιδημαρχία Παιδείας και την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και χορηγό την CONVERSE που μέσω της παγκόσμιας δράσης  CONVERSE CITY FORESTS πραγματοποίησαν μια (ακόμα) εξαιρετική τοιχογραφία- κόσμημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, επί της οδού Εθνικής Αμύνης (στο ύψος της Μητροπόλεως).

Η τεχνολογία των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν είναι καινοτόμα και εντυπωσιακότατη- μα πού έχει φτάσει αυτός ο κλάδος?!?!- και σε νούμερα αρκεί να αναφέρουμε ότι η επιφάνεια της τοιχογραφίας ευεργετεί το περιβάλλον όσο αν είχαν φυτευτεί … 122 δέντρα!!!

THE CITY FOREST PROJECT

Οι δρόμοι γεμίζουν με τέχνη από οικολογικές μπογιές.

Η νέα καμπάνια Converse City Forest βρίσκει τους καλύτερους τοιχογράφους του κόσμου και μαζί δημιουργούν τοιχογραφίες με θέμα το Breaking Barriers χρησιμοποιώντας βιώσιμες μπογιές που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

Με έμπνευση το ‘σπάσιμο των δεδομένων’ μιας γενιάς που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον σε θέματα όπως το inclusivity, την ισότητα των φύλων, τον ρατσισμό και το diversity, οι τοιχογραφίες της Converse σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι φτιαγμένες από eco-friendly υλικά που αλληλεπιδρούν με το διοξείδιο του άνθρακα αφήνοντας έτσι θετικό αποτύπωμα. Η ΚΝΟxOUT βαφή χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να μειώσει τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθαρίζοντας τον αέρα.

Η Converse πιστεύει ότι η προσωπική έκφραση και η τέχνη έχουν τη δύναμη να αντανακλούν τη σημερινή εποχή, να προκαλούν διάλογο και να χτίζουν γέφυρες ανάμεσά μας.
Οι τοιχογραφίες σε περιοχές με υψηλή ορατότητα κάθε πόλης είναι ένα δημόσιο κάλεσμα για πρόοδο και φέρνουν ένα νέο νόημα στη street art για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το #ConverseCityForests προσγειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη με μια τοιχογραφία που εστιάζει στα δικαιώματα. Οι δημιουργοί της, στους οποίους η Converse έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και τους ανάθεσε απευθείας το έργο, είναι η street artist Σιμόνη Φοντάνα @simonifontana η οποία κατάγεται από την Κέρκυρα και ο Αργύρης Σαρασλανίδης @argirisser graffiti street artist από τη Θεσσαλονίκη.

 

Ο τίτλος του mural είναι λOVE IS λOVE- αρκετά εύγλωττος και περιεκτικός. Η γραφή οικεία και η παραπομπή στη Σιμόνη Φοντάνα, μια από τις ελάχιστες γυναίκες που ασχολούνται με την τοιχογραφία στην Ελλάδα, άμεση. Θέλω να γράψω πολλά για τη Σιμόνη: για την πραότητα και τη συγκέντρωσή της όταν δουλεύει, για το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ως συντηρήτρια έργων τέχνης, ότι υπογράφει με το ονοματεπώνυμό της, για την ιδιαιτερότητά της να χρησιμοποιεί πινέλα αντί για σπρέι για τις τοιχογραφίες της, ακόμη και για το ότι είναι αριστερόχειρας- η γυναίκα αυτή είναι πρωτοπόρος στον τομέα της και μια παράγραφος αποκλείεται να χωρέσει όλες μου τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις, οπότε θα της αφιερώσουμε ένα άρθρο κι αν είμαστε τυχερές, θα μας παραχωρήσει και μια συνέντευξη.

Για την ώρα παρατηρούμε το σχέδιο, ακούμε τους δημιουργούς στο βίντεο που βρίσκετε παρακάτω και χειροκροτούμε τόσο την ιδέα του κεντρικού μηνύματος που είναι η ισότητα, όσο και το μέσο που είναι το graffiti και η street art.

Οι δυο ηρωίδες δε φέρουν τυχαίο φωτοστέφανο: μάλλον η καθημερινή μάχη για τα αυτονόητα δικαιώματα της φυλετικής και σεξουαλικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης της έχει ανάγει σε αγίες. Υπάρχει σε αυτό όπως και σε όλα τα έργα της καλλιτέχνιδος μια παιδικότητα στην αποτύπωση, μια λιτότητα στα εκφραστικά μέσα που έρχεται να δέσει με τα γεωμετρικά παιχνίδια του SER και να δώσει ζωή σε ένα σημείο της πόλης που ήταν, αν όχι νεκρό, καταθλιπτικό.

 

Λίγα λόγια των δημιουργών για το έργο τους:

Το σχολείο στο οποίο δημιουργήθηκε η τοιχογραφία είναι διαπολιτισμικό. Σίγουρα τα όρια που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα από την τέχνη είναι πράγματα που γενικότερα χρειάζονται σε όλο τον πλανήτη, όπως ισότητα των φύλων, οικολογία, πράγματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά για την εξέλιξή μας σαν ανθρώπινο είδος και την προστασία του πλανήτη. Η τέχνη μπορεί να βοηθάει στο να περάσουμε μηνύματα στις κοινότητές μας, οπότε το graffiti και η street art είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα τέχνης η οποία προσπαθεί να περάσει μηνύματα στις κοινότητες.

Καθώς οι πόλεις ανοίγουν ξανά, η ελπίδα είναι ότι αυτές οι τοιχογραφίες θα μπορούν να αποτελούν ένα φωτεινό σημείο: προκαλώντας διάλογο για το ρόλο που παίζει η τέχνη στην καθημερινή μας ζωή στους δρόμους και προβάλλοντας ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον μέσω των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι τοπικοί δημιουργοί.

 

STAY TUNED για τα επόμενα City Forest Projects που ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες!

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Converse City Forests δείτε το www.conversecityforests.com

 

CONVERSE CITY FORESTS THESSALONIKI YOUTUBE credits The White Dot (@whitedot_films)

CONVERSE CITY FOREST – THESSALONIKI – PHOTOS credits Diamantis Matthelis (@diamantis_matthelis)

CONVERSE CITY FOREST – THESSALONIKI – VIDEO credits The White Dot (@whitedot_films)

 

 

https://www.conversecityforests.com/

https://www.freeandunion.org/

https://www.streetatelier.gr/

https://www.graphenstone.com/

http://www.thessaloniki.gr/

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος