Στέλιος Μασάλας, Βιομηχανικός Σχεδιαστής.

Τι δημιουργεί ατμόσφαιρα σε έναν χώρο;

Αναμφίβολα, στην απάντηση συμπεριλαμβάνεται η μουσική και ο εσωτερικός σχεδιασμός του χώρου κι αν για τη μουσική ξέρουμε ποιος ευθύνεται, τότε μπορούμε να πούμε το ίδιο για το design?

Μπαίνεις στο Judah Club, για παράδειγμα, και στο χώρο δεσπόζει μια εντυπωσιακή κατασκευή που θυμίζει γλυπτό και έκθεμα σε γκαλερί.

Μπαίνεις στο ζαχαροπλαστείο Martha’s Sweet Philosophy και παρατηρείς ότι το μαγαζί ξεχυλίζει από χαρακτήρα.

Ποιανού δουλειά είναι να το σχεδιάσει και ποιανού να το υλοποιήσει;

Γενικώς, του βιομηχανικού σχεδιαστή και, ειδικώς, του Στέλιου Μασάλα. 

Ο Στέλιος είναι, εξ αντικειμένου και πιθανόν ιδιοσυγκρασίας, ο αφανής ήρωας μια δυνατής παράστασης και ίσως ο παραλληλισμός ανάμεσα σε ένα κατάστημα και μια θεατρική σκηνή να μην είναι καθόλου τυχαίος μιας και η σκηνογραφία συγκαταλέγεται στα δυνατά του χαρτιά, εξίσου με τη διακόσμηση εν γένει που συχνά περιλαμβάνει ειδικές κατασκευές και σχεδιασμό ιδιαίτερων αντικειμένων από διάφορα υλικά, ποικίλλοντας από το ξύλο και φτάνοντας μέχρι το μέταλλο και το τσιμέντο.

Η ματιά του είναι ιδιαίτερη και η αισθητική του διακριτή: είναι λιτός, μίνιμαλ θα έλεγε κανείς και η δύναμη των αντικειμένων που σχεδιάζει και κατασκευάζει προκύπτει τόσο από τη μοναδικότητα του σχεδιασμού- από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την αποτύπωσή της, όσο και στην κατασκευαστική αριστεία.

Η δουλειά του που με έκανε να τον ψάξω αφορά στα παιδικά δωμάτια κι ίσως να μην είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος είναι πατέρας και η έκπληξη- το στοιχείο που δεν περίμενα να βρω- είναι η ευαισθησία με την οποία μπήκε στο χώρο της διευκόλυνσης των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες με μια κατασκευή που χρειάστηκε προσήλωση και προσοχή όπως αρμόζει, όχι στο ντιζάιν, αλλά σε κάθε ιατρική πράξη.

Βραβευμένος για το βιομηχανικό σχεδιασμό, αεικίνητος, πάντα σκεπτικά χαμογελαστός και συγκρατημένα αισιόδοξος, ο Στέλιος Μασάλας είναι το όνομα της Θεσσαλονίκης που αναμένουμε να ακουστεί πολύ δυνατά στο χώρο το επόμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που με περηφάνεια μας θυμίζει ότι αυτή η πόλη εξακολουθεί να παράγει κορυφαίους τεχνίτες και έξυπνους καλλιτέχνες… SM3artists, σαν να λέμε!

Αφού πάρετε μια γεύση της δουλειάς του με τα παιδικά δωμάτια ΕΔΩ, καθώς και του project ψυχής που θεωρώ ότι είναι ΑΥΤΟ, μη διστάσετε να τον ψάξετε και να τον ακολουθήσετε τόσο στο φβ, όσο και στο ινστα.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος