Τελλόγλειο: Ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη».

Το Σάββατο στις 12:00 και την Κυριακή στις 11:00 & στις 12:30 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις. Την Κυριακή στις 12:30 η ξενάγηση θα γίνει με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Οι ξεναγήσεις, αφορούν τις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» και «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη». Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση, αρκεί το εισιτήριο εισόδου και είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.

«Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» μια συμπαραγωγή με το Onassis Culture

Η έκθεση επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής, μια διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του. Από την Τήνο, το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, την Ακαδημία του Μονάχου, την τεράστια φήμη της Κοιμωμένης, το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, μετά από τα βασανιστικά μοναχικά χρόνια στην Τήνο την επάνοδο στη δημιουργία και την καθολική αναγνώριση και παραγωγή των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Χαλεπάς αποκαλύπτεται: διαχρονικά θα αποτελεί σύμβολο ανόδου, πτώσης και αναγέννησης στον χώρο της δημιουργίας. Δούναι και Λαβείν -δάνειο όρων από τα κατάστιχα της πατρικής επιχείρησης, εκφράζει το αμφίδρομο δίνω-παίρνω της εικαστικής του πορείας, αναφορές, δάνεια, επιδράσεις από την παράδοση, από σύγχρονούς του καλλιτέχνες, από την αρχαιότητα, εμμονικές αναζητήσεις σε ζητήματα και αρχές γλυπτικής, νέες δημιουργίες, κτλ.

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» μια συνεργασία με το Onassis Culture

Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της. Πρόκειται για μια γλύπτρια που, όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, έζησε κοντά του έως τα 13 της και δημιούργησε, ωστόσο, ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους και κτίρια, όσο καμιά άλλη γυναίκα στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής. Η γλυπτική της παραμένει στο γενικό παραστατική, ρεαλιστική με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Επιλέγει να εκφραστεί μέσα από τη μεγάλη χειρονομία, που αποτυπώνεται σε μεγάλες επικές συνθέσεις – η κατεξοχήν Ελληνίδα γλύπτρια μνημειακής πλαστικής.

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια σημαντική Ελληνίδα γλύπτρια μνημειακής γλυπτικής σε ιστορικά μνημεία της Ελλάδος και της Μακεδονίας ιδιαίτερα (Μνημείο Νάουσας 1822, Μνημείο Μικρασιάτισσας Μάνας 1922 στη Μυτιλήνη κ.α.). Στο Τελλόγλειο παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα, γλυπτά, σχέδια και σπάνια τεκμήρια για τον Χαλεπά και όλη την οικογένεια, τα οποία θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία μετά την ξενάγηση να περιηγηθεί και στην έκθεση «Δέκα εκπαιδευτικά τετράδια. Άγιος Γεώργιος Πέγειας» (διάρκεια έως 9 Οκτωβρίου)

Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση επισκέψεων μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον, αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου (δυτικό ακρωτήριο της Κύπρου Δρέπανον). Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως υπόδειγμα για επισκέψεις σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα λόγω του πηγαίου και αυθόρμητου κινήτρου των συντακτών τους, του πολύεδρου περιεχομένου και της καλλιτεχνικής σύνθεσής τους.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

Εισιτήριο εισόδου: 5€ (ολόκληρο), 2,5€ (μειωμένο), με το ίδιο εισιτήριο παρακολουθείτε και την ξενάγηση. Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://www.teloglion.gr/episkepsi/), πλην Δημοσιογράφων, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών.

Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ξενάγησης ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος