Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών 2022.

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, η Επιτροπή υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτών και των διευθυντών σχολείων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, το δίκτυο Ευρυδίκη δημοσιεύει την έκθεση «Teachers’ and Head of School Salaries and Allowances 2021/2022» (Μισθοί και επιδόματα δασκάλων και διευθυντών σχολείων 2021/2022). Πέραν άλλων παραγόντων, όπως οι συνθήκες εργασίας, οι προοπτικές σταδιοδρομίας, οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η αναγνώριση, η αμοιβή αποτελεί  σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης ατόμων στο επάγγελμα και κάνει τους εκπαιδευτικούς να αισθάνονται ότι χαίρουν εκτίμησης και ότι έχουν επαρκή κίνητρα για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. Η έκθεση συνοδεύεται από πίνακες ανά χώρα που απεικονίζουν στοιχεία σχετικά με τους μισθούς και τα επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Για πρώτη φορά, τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται ως ανοικτά δεδομένα και είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην καρδιά της εκπαίδευσης. Όλοι είχαμε έναν καθηγητή ή μια καθηγήτρια που συνέβαλαν καθοριστικά στη λαχτάρα μας για μάθηση, στην ικανότητά μας να βλέπουμε τον κόσμο με άλλα μάτια. Οι εκπαιδευτικοί δεν παρέχουν μόνο γνώσεις, αλλά και έμπνευση, καθοδήγηση και συμβουλές. Η καθημερινή αφοσίωση των εκπαιδευτικών πρέπει να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται. Πρέπει να τους παρέχουμε τα μέσα και τις συνθήκες, τον σεβασμό και τον χώρο, για να μπορούν να προσφέρουν ποιοτική, συμπεριληπτική και καινοτόμο εκπαίδευση.»

 

Η Επιτροπή αναλαμβάνει μια σειρά συμπληρωματικών δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για τη στήριξη των εκπαιδευτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, τόσο στην αρχική τους εκπαίδευση όσο και στη συνεχή επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία 25 Ακαδημιών Εκπαιδευτικών Erasmus+ έως το 2025, με στόχο τη δημιουργία δικτύων ιδρυμάτων κατάρτισης εκπαιδευτικών, καθώς και ενώσεων εκπαιδευτικών και ενδιαφερόμενων μερών, την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των περιόδων κινητικότητας των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Erasmus+ και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού βραβείου καινοτόμου διδασκαλίας για την αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών και των σχολείων τους. 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος