Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ιστορικά Βήματα για τα Δικαιώματα των Γυναικών & την Ισότητα των Φύλων.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με στόχο να εξασφαλίζεται η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα όργανα διοίκησης των μεγάλων επιχειρήσεων. Η οδηγία την οποία ενέκρινε το ΕΚ προβλέπει ότι το 40% μη εκτελεστικών θέσεων στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων ή, εναλλακτικά, το 33% των θέσεων διοίκησης θα πρέπει να καταλαμβάνεται από εκπροσώπους του υποεκπροσωπούμενου φύλου.

Οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι ως το τέλος Ιουνίου 2026 θα έχει αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια. Επιπλέον, διασφαλίζεται μετά από συμφωνία του ΕΚ με τα κράτη μέλη ότι θα προωθούνται πολιτικές ίδιας αμοιβής για την ίδια εργασία στην ΕΕ ανεξαρτήτως του φύλου του εργαζόμενου. Οι νέες παρεμβάσεις προβλέπουν ότι καταργείται η μυστικότητα επί των αμοιβών και ότι οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζόμενους θα παρέχουν πληροφόρηση για την πολιτική μισθών ώστε να διαπιστώνονται τυχόν διαφοροποιήσεις με βάση το φύλο των εργαζομένων. Αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών, η επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών (FEMM) εξέφρασε, μετά από επίσκεψή της στην Πολωνία, την ανησυχία της για την επί της ουσίας απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Η δρακόντεια νομοθεσία που ισχύει στη χώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο έξι γυναικών, σχολίασαν μέλη της επιτροπής. Επιπλέον, η FEMM εισηγείται τη διαμόρφωση Χάρτας Δικαιωμάτων των Γυναικών της ΕΕ και την ενσωμάτωσή της στις Συνθήκες, ώστε αυτές να συμπεριλάβουν την ορολογία του φύλου και να επιτευχθεί ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων στα θεσμικά όργανα.

Το ΕΚ στάθηκε επίσης στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων γυναικών του Ιράν, καταδικάζοντας τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Mahsa Amini. «Δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ισότητα. Δεν θα σιωπήσουμε», σχολίασε η Roberta Metsola, αναφερόμενη στις ενέργειες καταστολής του ιρανικού καθεστώτος. Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) εξέτασε το ενδεχόμενο αλλαγών στις Συνθήκες της ΕΕ ώστε να προωθείται η ισότητα των φύλων στον απόηχο και της Διάσκεψης για
το Μέλλον της Ευρώπης.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος