Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να προχωρήσει αμέσως στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και
αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, στη βάση της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της ΕΕ, τονίζει η ολομέλεια.
Με κείμενο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα τις προσπάθειες
ορισμένων κρατών μελών, όπως η Πολωνία, να ανακαλέσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης. Επιπλέον, καλούν τα έξι κράτη μέλη που δεν έχουν προχωρήσει στην κύρωση της Σύμβασης να το
πράξουν χωρίς καθυστέρηση. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη
Σλοβακία. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα
να προχωρήσει στην κύρωση της Σύμβασης χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών. «Η ΕΕ
πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει τα λόγια πράξη προκειμένου να σταματήσει η έμφυλη βία,
να προστατευθούν τα θύματα και να τιμωρηθούν οι δράστες», τόνισε η Arba Kokalari (ΕΛΚ, Σουηδία), εισηγήτρια εκ
μέρους της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών (FEMM). «Το γεγονός ότι υπάρχει βία μέσα στα σπίτια μας είναι μια
πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει σύντομα!» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Łukasz Kohut (Σοσιαλιστές, Πολωνία), εισηγητής για την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE).

Παρέμβαση για τα δικαιώματα των γυναικών
Ενόψει της 67ης Συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κατάσταση των Γυναικών (CSW67) οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο τονίζουν ότι η οικονομική ανεξαρτησία και η ενδυνάμωση των γυναικών είναι κομβικού χαρακτήρα θέματα για την ισότητα των φύλων. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία πρέπει να γίνει σύμφωνα με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση τονίζει το ψήφισμα και αναφέρει ότι οι πολιτικές που συνδέονται με την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνουν
υπόψη τις ανάγκες που σχετίζονται με το φύλο. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη χρήση του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως όπλο σε ένοπλες συγκρούσεις και ιδίως κατά τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη να διασφαλίζεται η πλήρης πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε διαδικτυακές πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και ζητούν την καθιέρωση ισχυρών μηχανισμών που θα αποτρέπουν τη χρήση προσωπικών δεδομένων εναντίον όσων επιθυμούν άμβλωση.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος