Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τίθεται σε ισχύ για την ΕΕ.

Την 1η Οκτωβρίου, τίθεται σε ισχύ για την ΕΕ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας. Αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, καθώς και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών.

Η ΕΕ στο σύνολό της συμφωνεί να δεσμεύεται από τη Σύμβαση, ενώ τα κράτη μέλη της θα πρέπει να εφαρμόσουν σχετικά μέτρα. Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε τα εξής: «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί αντικείμενο λογοκρισίας στις δημοκρατικές μας κοινωνίες. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, αλλά πάρα πολλές εξ αυτών δεν το λένε πουθενά. Πάρα πολλοί παραβάτες παραμένουν ατιμώρητοι. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί τη νομική μας απάντηση για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και τη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας και στήριξης για όλα τα θύματα.»

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη ισχύος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σημαντικό βήμα για την ΕΕ. Αυτός ο χρυσός κανόνας αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Για να ζούμε όλες και όλοι σε μια δίκαιη και ισότιμη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς καθημερινή ανασφάλεια, φόβο και βία. Η ιστορική έναρξη ισχύος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος