Η ισότητα των φύλων στην ΕΕ.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) παρουσιάζει τα στοιχεία του Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Φέτος καταγράφηκε η μεγαλύτερη συνολική πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, από τότε που δημιουργήθηκε ο Δείκτης, πριν από δέκα χρόνια. Από τους 100 βαθμούς που είναι η μέγιστη δυνατή βαθμολογία, η φετινή βαθμολογία της ΕΕ είναι 70,2 κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 68,6 το 2022. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι σημαντικές, καθώς σε ορισμένα παρατηρούνται σημαντικές βελτιώσεις, κάποια παραμένουν στάσιμα ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν υποχωρήσει στη βαθμολογία. Το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 33%, ποσοστό αντίστοιχο με το ποσοστό των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώνουμε ότι έχει επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ΕΕ. Αυτό δείχνει ότι τα νομοθετικά μέτρα είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και της έμφυλης βίας. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο, καλώ τους συννομοθέτες να καταλήξουν σε μια εποικοδομητική συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, για την ασφάλεια όλων των γυναικών και των κοριτσιών.»

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι πρόσθεσε τα εξής: «Παρά τις πολλές κρίσεις που ασκούν πίεση στη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση των γυναικών, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα δείχνουν ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής μας για την ισότητα των φύλων. Για να μπορέσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια να εξελιχθούν, να αναλάβουν ηγετικές θέσεις και να είναι ελεύθερες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εναπομένουσες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.»

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος κ. Ντάλι θα ανταλλάξει απόψεις σήμερα με τα μέλη της επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 25 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Τοπικές και περιφερειακές στρατηγικές για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην πολιτική».

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος