FAKELESS από το Ινστιτούτο Γκέτε.

Η έκθεση FAKELESS αφορά τον εγγραματισμό στα μέσα επικοινωνίας και βασικός της στόχος είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την εσφαλμένη πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση;

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς;

Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες;

Το «Fakeless» σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσετε «ανοσία» στην παραπληροφόρηση.

Η έλλειψη εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας επηρεάζει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Όλοι και όλες μας έχουμε να καλύψουμε σημαντικά κενά όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνίας, μερικές φορές από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αν και η νεότερη γενιά έχει συχνά μεγαλύτερη εξοικείωση και άνεση με την τεχνολογία, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία ζωής. Συνήθως καταναλώνουν τις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνίας πιο χαλαρά και συγκρατημένα. Το «Fakeless» φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους με έναν παιγνιώδη και ενημερωτικό τρόπο για να μάθουν μαζί, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή.

Ο διαδικτυακός και μη διαδικτυακός κόσμος προσφέρει πολλούς πολύτιμους πόρους για την προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε ένα βιώσιμο έργο. Ενσωματώνουμε υλικό και παιχνίδια που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τους εταίρους μας ή συναδέλφους από άλλα Ινστιτούτα Goethe και προσθέτουμε κάποια καινούργια. Σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τους πόρους της πλατφόρμας στο μέλλον.
Το «Fakeless» είναι φιλικό στη χρήση, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε το περιεχόμενό του ατομικά ή συλλογικά. Οι διοργανωτές του έργου το παρουσιάζουν σε τέσσερις δομημένες ενότητες που περιέχουν παιχνίδια και αφίσες που συνδέονται θεματικά. Κάνοντας παραλληλισμό με τον εμβολιασμό, δημιουργήσαμε κάθε ενότητα για να ενισχύσουμε την άμυνα απέναντι στην παραπληροφόρηση, με αποκορύφωμα μια τελική περιοχή με την ονομασία «ανοσία», η οποία θα δοκιμάσει τις δεξιότητές σας.

Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν επιρροή στην Ευρώπη και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός προκαλεί αλλαγές στην κατανάλωση και την παραγωγή των μέσων επικοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για την πληροφόρηση. Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία).
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες τόσο για την έκθεση όσο για το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ FAKELESS ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την παραπάνω ιστοσελίδα με copyright Alexandra Masmanidi.
Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια Παναγιωτοπούλου είναι Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 8-11 εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον 89 Rainbow, ενώ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κύπρο και ΗΠΑ. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 12, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 9, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. ενώ το οικογενειακό πανδαιμόνιο συμπληρώνουν με επιτυχία ο γάτος Σουψόν, 3 και ο σκύλος Μότσι, 1. Διαβάζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, δυστυχώς καπνίζει και αν ήταν πλούσια θα είχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος