Ο Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης– MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)- Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος, Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις, Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, Imperial College, London, μας εξηγεί τι είναι Γυναικεία Αθλητική Τριάδα.
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συναντάται σε γυναίκες που ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό. Αποτελείται από τρεις συνιστώσες:
- Χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας με ή χωρίς διατροφική διαταραχή
- Διαταραχές εμμηνορρυσίας
- Μειωμένη οστική πυκνότητα (BMD)
Για κάθε συνιστώσα υπάρχει ένα εύρος βαρύτητας από το φυσιολογικό έως το πλέον σοβαρό. Οι γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν ταυτόχρονα από μία ή όλες τις συνιστώσες της τριάδας. Είναι επομένως σημαντικό κάθε γυναίκα αθλήτρια που παρουσιάζει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό των τριών συνιστωσών να ελέγχεται και για τις τρείς.
Ποια είναι η συχνότητα της γυναικείας αθλητικής τριάδας;
Ο επιπολασμός της ύπαρξης και των τριών συνιστωσών της τριάδας ταυτόχρονα δεν είναι συχνός (~1%). Ο επιπολασμός των δύο είναι ~20%, ενώ ο επιπολασμός ενός μόνο είναι ~40%.
Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης της γυναικείας αθλητικής τριάδας;
Οι γυναίκες που ασχολούνται κυρίως με αθλήματα που εστιάζουν στο βάρος ή την αισθητική, π.χ. τρέξιμο ή μπαλέτο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ποια είναι θεραπεία της γυναικείας αθλητικής τριάδας;
Η προσέγγιση στη θεραπεία αποτελεί πρόκληση λόγω της πολύπλοκης φύσης και της διασύνδεσης των τριών παραγόντων. Η θεραπεία βελτιστοποιείται μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης με τον ορθοπαιδικό, ψυχολόγο, διαιτολόγο, φυσικοθεραπευτής και προπονητή.
Οι στόχοι της θεραπείας είναι η κατανάλωση αρκετών θερμίδων για την παροχή θετικής ενεργειακής ισορροπίας (είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα), επανέναρξη εμμηνορρυσίας (οι μη φαρμακευτικές επιλογές είναι συνήθως πρώτη επιλογή), και βελτίωση της οστικής πυκνότητας με την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Είναι απαραίτητο για τους επαγγελματίες υγείας, τους προπονητές, τους personal trainers και τους διατροφολόγους που ασχολούνται με γυναίκες αθλήτριες να γνωρίζουν την γυναικεία αθλητική τριάδα, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Η καλύτερη προσέγγιση είναι η εκπαίδευση και η πρόληψη αυτής της πάθησης με τακτική εξέταση των αθλητών για συμπεριφορές και σημεία και συμπτώματα της τριάδας. Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη έγκαιρη παρέμβαση είναι αναγκαία μόλις διαγνωσθεί.
Το παρακάτω link έχει περισσότερες λεπτομέρειες για την Γυναικεία Αθλητική Τριάδα, τη διάγνωση και τις επιπλοκές από την χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας, διαταραχές εμμηνορρυσίας και χαμηλή οστική πυκνότητα.
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/gynaikeia-athlitiki-triada